Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Νέα συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με την Αλβανία. Ο ρόλος των Τούρκων και των Τσάμιδων

Idrizi: Ηρθε η ώρα των Αλβανών, ήρθε η ώρα των Τσάμιδων
Ενώ η Αλβανική Κυβέρνηση, είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί για δεύτερη φορά με την Ελληνική για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο κρατών μετά την ακύρωση της πρώτης από το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, οι δύο βουλευτές του PDU, Shpetim Idrizi και  Dashamir Tahiri εξέφρασαν την αντίθεση τους στις νέες διαπραγματεύσεις.

Στην ελληνική κοινή γνώμη το θέμα είναι σχεδόν άγνωστο αντιθέτως στην Αλβανία «πουλάει»  και είναι ίσως το πρώτο θέμα επικαιρότητας για περισσότερο από ένα χρόνο, από τότε δηλαδή που ο Καραμανλής και Μπακογιάννη επισκέφτηκαν την Αλβανία, τον Μάιο του 2009 για την επικύρωση της συμφωνίας. Τη διευθέτηση των θαλασσίων συνόρων φαίνεται να τη θέλει ποιο πολύ η Ελληνική πλευρά, καθώς χωρίς αυτή δεν μπορεί να προχωρήσουν τα έργα του θαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου προς την Ιταλία.
Την επομένη της συμφωνίας κάποιοι Αλβανοί – πρώην ανώτατα στελέχη του στρατού – είχαν εκφράσει κάποιες δειλές αντιθέσεις μέχρι που το θέμα το ανέλαβε η αντιπολίτευση με συμμάχους τους μόνιμους και διαχρονικούς ανθελληνικούς παράγοντες στην Αλβανία. Το θέμα φαίνεται να είναι ποιο περίπλοκο από μία αντιπολιτευτική τακτική του Σοσιαλιστικού Κόμματος με φήμες να κάνουν λόγο για παρέμβαση Τούρκων στην υπόθεση. Οι φήμες επιβεβαιώθηκαν όταν  στην  περιγραφή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, η ορολογία περιλαμβάνει τρεις Τούρκικες λέξεις, όροι που χρησιμοποιούνται στα επιχειρήματα των Τούρκων για τη διευθέτηση των συνόρων με την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη συμφωνία εκτός  του ότι θα ωφελούσε και τις δύο χώρες θα αποτελούσε τεκμήριο και προηγούμενο στη διαμάχη της Ελλάδος με την Τουρκία κάτι που δεν ήθελε η Τουρκία και δεν ήταν δύσκολο να βρει συμπαραστάτες στην Αλβανία.

Ο Πρόεδρος του PDU Shpetim Idrizi, αρχικά είχε εκφραστεί θετικά για τη συμφωνία αιτιολογώντας μάλιστα την άποψη του στο ότι η απειλούμενη και αδύνατη χώρα είναι η Αλβανία, όποτε μια δίκαιη διευθέτηση τη συμφέρει. Η αλλαγή της στάσεις του επιβεβαιώνει ακόμα περισσότερο την άποψη ότι οι αντίδραση κατά της συμφωνίας προέρχεται από ανθελληνικά κέντρα και σε μία τέτοια στρατηγική δε θα έλειπαν οι ανθέλληνες Τσάμιδες.

Οι δηλώσεις των Τσάμιδων
Μετά την απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο, κανένας δεν έχει το δικαίωνα να επαναδιαπραγματευθεί μια υπόθεση που έχει κλείσει και που θίγει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, δήλωσαν οι τσάμηδες βουλευτές, τονίζοντας ακόμα πως αν η υπόθεση θα πηγαίνει στο αλβανικό κοινοβούλιο, θα την καταψηφίσουν μαζί με τους βουλευτές του LSI, μην έχοντας την πλειοψηφία το ΔΚ να επικυρώσει μια τέτοια συμφωνία.
«Ποιος ήθελε ν’ ακούσει τα δικά μας ειρηνικά μηνύματα τα άκουσε. Αυτά είναι:  Εμείς θα επιστρέψουμε στην Τσαμουριά, εμείς θα οικοδομήσουμε τους τάφους των προγόνων μας κι εμείς θα κερδίσουμε στις δίκαιες απαιτήσεις μας , γιατί σήμερα είναι η ώρα μας, σήμερα είναι η ώρα των Αλβανών, σήμερα είναι η ώρα της Τσαμουριάς. Χωρίς αμφιβολία εμείς έχομε μιλήσεις και έχουμε τοποθετηθεί για την υπόθεσή μας στο αλβανικό κοινοβούλιο, εμείς έχουμε αντιδράσει  πρώτοι και   εναντιωθήκαμε στην θαλασσινή συμφωνία και καμία κυβέρνηση μετά από το Συνταγματικό Δικαστήριο  δεν έχει το πληρεξούσιο να αναβάλει αυτήν», εκφράστηκε ο Idrizi


Δηλώσεις εκπροσώπου του Ελληνικού ΥΠΕΞ
 «Από πλευρά μας είναι ξεκάθαρο ότι η συμφωνία,  υπογραμμένη από τις δύο κυβερνήσεις, σε συνταύτιση με τις ισχύουσες διατάξεις της θάλασσας, είναι για το καλό των δύο κρατών. Όπως γνωρίζεται η υπόθεση  έγινε περίπλοκη  μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανάις, αλλά εμείς νομίζουμε ότι είναι στο χέρι της αλβανικής πλευράς  να βρει λύσεις  για την επικύρωση της συμφωνίας στο δικό της κοινοβούλιο. Εμείς νομίζουμε ότι η επικύρωση της συμφωνίας θ’ ανοίξει   το δρόμο για την εκμετάλλευση,  από τις δύο χώρες,  των φυσικών περιουσιών που βρίσκονται στη ζώνη αυτή. Όπως τόνισε και ο Αλβανός υπουργός των Εξωτερικών η επικύρωση  της συμφωνίας συμβάλει θετικά στον ευρωπαϊκό δρόμο της Αλβανίας»

12 comments:

Ανώνυμος είπε...

twra re karioli vorioipiroti ksana oi simaxoi tou dule oi swsialistes ftainai????????
alla mas eleges palia?????

Ανώνυμος είπε...

Εμείς θα επιστρέψουμε στην Τσαμουριά, εμείς θα οικοδομήσουμε τους τάφους των προγόνων μας κι εμείς θα κερδίσουμε στις δίκαιες απαιτήσεις μας
psifiste 10 PD+PDI+POULIMENOI VORIOIPIROTES

Βορειοηπειρώτης είπε...

Ανώνυμε 6.03, sυ είπας, εγω δεν είπα τίποτα.
Σου θυμίσω μιας και το έφερε η κουβέντα ότι ο Idrizi βγήκε και με τους ψήφους του ΚΕΑΔ.
Να σου πω επίσης, οτι ποσώς με ενδιαφέρει η συμφωνία, με απασχολούν ποιο σοβαρά θέματα. Το θέμα της ανάρτησης δεν είναι η συμφωνία αλλά η συμπεριφορά των Αλβανών

Ανώνυμος είπε...

vre voreioipeiroti
ti mas les?
ti se apasxolei esena tora?
prin se apasxolouse oti ti symfonia ti xalase o rama kai tora de se endiaferei?
oso gia tis psifous...eseis pou psifisate ekei sto vourko

Ανώνυμος είπε...

αντε στα τσακιδια ηλίθιε ανώνυμε
προσκυνημενε,μήπως είσαι συντακτης του δερόπολη,κατευθειαν να δικαιολογήσετε το πελιπλανόμενο ουφο που λέγεται Ντούλε.
τα όρφανα του τζάτζη δεν μπορούν χωρίς τον οποιοδήποτε πατερούλι τους,ασχέτως αν τα έχει κάνει μαντάρα!!!!!
ουστ από εδω

Ανώνυμος είπε...

esena re filenada ti se apasxolei; mhpos thigei to pasoksosialistikontoyliko soy. A sto diaolo re koprites komoynia synergates twn allwn mia zoh. Prosexe kai esy re Boreiohpeiroth mhn thigeis toys lebentes. grapse kanena tragoydaki opws xaropa ta dyo moy xeria tha xtipw.....

Κοσμάς είπε...

Σήμερα είδα τη σελίδα και αισθάνομαι την ανάγκη να σας συγχαρώ! Δεν είμαι Βορειοηπειρώτης είμαι απο τη Νοτια Ηπειρο και σας αισθάνομαι αδέρφια μου. Διαβάζω όλο το απόγευμα τη σελίδα και τα συναισθήματα μου είναι ανάμικτα! Χαίρομαι που υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που αγωνίζονται για την κοινή μας πατρίδα και από την άλλη με στενοχωρουν τα πολλα υβριστικά σχόλια. Με στεναχωρεί επίσης που οι Νοτιοηπειρώτες πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τη Βορειο Ήπειρο ενώ θα έπρεπε να είναι μπροστάρηδες στο θέμα της Βορείου Ηπείρου.
Καλή δύναμη και καλή συνέχεια!

Ανώνυμος είπε...

οχι φιλοι δεν ειμαι συντακτης του δεροπολη γιατι κσερω οτι ακι αυτον δεν τον νοιαζει το KΕΑΔ αλλα ο σοσιαλισμος. ουτε δεκαρα τσακιστη εχω δει απο το ονομα βορειοηπειρο αλλα απο την αλλη δεν μπορω να διαβαζω τη μια μερα οτι οι φιλοι του ΝΤΟΥΛΕ ηταν κατα και την αλλη οτι ολοι οι αλβανοι δεν μας αγαπουν. Χαιρω πολυ για την ειδηση.
Και οσον αφορα τους ψηφους εμεις βορειοηπειροτη ψηφισαμε ΚΕΑΔ 29 ο ιντριζι ηταν το νουμερο 2 τςν σοσιαλιστων ενω ο φιλος σου ο κωστης το νουμερο 5 των ΝΔ-ων. ο κωστης δεν βγηκαι βουλευτης. οι ψηφοι του που πηγαν????????
μηπως στο PDI???????????

Ανώνυμος είπε...

Καλά, χρειάζεται προσπάθεια να καταλάβει κανείς ότι, αν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση σήμερα για τη συμφωνία χωρικών υδάτων, αυτό το έχουμε δώρο από το ΣΚ του Ράμα - Ντούλε, το οποίο προσέβαλε τη συμφωνία στο Συνταγματικό Δικαστήριο; Μαζί και ο Ιντρίζι γιατί τότε ήταν ακόμα βουλευτής της συμμαχίας Ράμα-Ντούλε. Θα μου πείτε ότι αυτό είναι σύμπτωση. Ο πολιτικός όμως πολλές φορές θα πρέπει να φυλάγεται από τις συμπτώσεις για να αποφεύγει τις επιπτώσεις,

Ανώνυμος είπε...

borioipiroti gia to lezo tha mas peis tpt????
eida ena endiaferon arthro sto deropoli kai me fotografia kiolas

Ανώνυμος είπε...

ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ...

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Χαρακτηριστικά ψυχοπαθολογικά στοιχεία των Αλβανοτσάμηδων διαχρονικά είναι η απληστία,η διαρπαγή,η λεηλασία,η εκβίαση,η κολακεία προς τον εκάστοτε εχθρό και επίβουλο της Ελλάδος και η συμμαχία μαζί του κατά των Ελλήνων και της Ελλάδος,η ευθεία άτακτη ε π ι δ ρ ο μ ή.

Δημοσίευση σχολίου