Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Απογραφή πληθυσμού – το σημαντικότερο θέμα των τελευταίων χρόνων για τους Βορειοηπειρώτες

Επιστολή αναγνώστη
Αγαπητέ Βορειοηπειρώτη!
            Ήρθε πιστεύω ο καιρός να ασχοληθείτε και με τη Β. Ήπειρο, η οποία δοκιμάζεται από ανθελληνική εκστρατεία ενόψει της απογραφής πληθυσμού στην Αλβανία τον Απρίλιο του 2011. Οι Αλβανικές αρχές ελπίζουν ότι θα εκφοβίσουν τους ομογενείς με καθημερινά δημοσιεύματα στον τύπο, με δικαστικές διώξεις, ακόμα και ανώνυμα απειλητικά τηλεφωνήματα.
Καταλαβαίνετε βέβαια ότι εάν δεν υπάρξουν χιλιάδες δηλώσεις ελληνικής καταγωγής στην απογραφή, περιοχές της Β. Ηπείρου, που το αλβανικό κράτος δεν χαρακτηρίζει ως μειονοτικές, θα χαθούν για πάντα και σύντομα θα μιλάμε για μία ακόμη χαμένη πατρίδα. Ο πολιτικός κόσμος της χώρας κοιμάται όρθιος ή αδιαφορεί πλήρως, επιδεικνύοντας το γνωστό πλέον «πατριωτισμό» του. Καμία ανακοίνωση δεν γίνεται από τα ελληνικά ΜΜΕ, καμία συμπαράσταση δεν υπάρχει, καμία κινητοποίηση ομογενών δεν οργανώνεται. Ο μόνος που δείχνει ενδιαφέρον και αγωνίζεται όσο μπορεί είναι ο Γενικός Πρόξενος της Κορυτσάς, αλλά θέλουν να τον φάνε στο ΥΠΕΞ. Οι άλλες διπλωματικές αρχές ασχολούνται με τα «Δυτ. Βαλκάνια» Είμαι βορειοηπειρώτης και πονάω για τον τόπο μου βλέποντας να έρχεται η καταστροφή.
Υψώστε, εσείς τουλάχιστον, μια φωνή για τη Β. Ήπειρο και ξυπνήστε, όσο μπορείτε, τις ελληνικές συνειδήσεις πάνω στο θέμα αυτό, που είναι το ίδιο κρίσιμο με το Κυπριακό, τα Σκόπια και τα Ελληνοτουρκικά. Πιστεύω ότι εάν η Β. Ήπειρος χαθεί, την άλλη μέρα, θα έχουμε επίσημη αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα, αφού δε θα υπάρχει πια κανένα αντίβαρο.

Έλληνας πατριώτης    

3 comments:

Βορειοηπειρώτης είπε...

Συμφωνώ σε πολλά φίλε μου μαζί σου αλλά δε μου αρέσει αυτό που λες στο τέλος για το αντίβαρο. Δεν θέλω να είμαι αντίβαρο κανενός. Εχουμε το βάρος μας ως Ελληνική κοινότητα και πριν απαιτήσουμε το σεβασμό από τους άλλος ας σεβαστούμε πρώτα οι ίδιοι τον εαυτό μας.

Ανώνυμος είπε...

Ασφαλώς αγαπητε Βορειοηπειρώτη έηεις δίκιο. Είναι άδικο ώστε σήμερα των ημερών να πασχίζεις να αυτοπροσδιορίζεσε εθνικά ξεκινώντας από «αντίβαρα» . Αυτό το κάνουν οι αλβανοί, οι οποίοι εχοθν φτιάξει την εθνική τους ταυτότητα σε αντιπαραβολή με την Ελλλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό, παραχαράσσοντας την ιστορία μας και ιδιοποιώντας αυθεραίτως τον πολιτισμό μας.

Για μας ήρθε η στιγμή ώστε ο κάθένας μας, που θεωρεί τον εαυτόν του Έλληνα, να απαλλάξει την εθνική ταυτότητα από τα προσωπικά συμφέροντα κάθε είδους.
Να διώξει από μέσα του το φόβο. Κανένας φόβος δεν υπάρχει πραγματικά αν δεν υπάρχει στην ψυχή σου λέει ο Καβάφης. Άρα λοιπόν ποιον έχουμε να φοβηθουμε, αν δεν θελήσουμε, για να δηλώσουμε την εθνική μας ταυτότητα.
Να κάνει, έστω για την κοινή εθνική υπόθεση και ιστορία, το χρέος ακόμα και ως θυσία. «Να μεθύσει από το κρασί του 21» Να μετάσχει στην απογραφή. Να πείσει και τον διπλανό του.
Η εθνική ιστορία της Ελλάδας έτσι γράφτηκε και η Ελλάδα έτσι έγινε. Από την αυθόρμητη ελληνική ψυχή, προικισμένων Ελλήνων, οι οποίοι τα δικά τους εθνικά πιστεύω τα μετέτρεψαν σε εθνικά κινήματα. Αν θέλετε να μείνετε αθάνατοι δώστε τον καλύτερο εαυτόν σας στη σημερινή μάχη, έχει πει στους Έλληνες ο Μέγας Αλέξανδρος πριν από την σύγκρουση με τον Δάρειο.
Προσωπικά έτσι θα έβλεπα την ιστορική μάχη που πρέπει να δώσουμε για την απογραφή της Άνοιξης. Με αυτές τις ευαισθυσίες, ιστορικές, εθνικές και πολιτιστικές θα πρέπει να δούμε την απογραφή. Επί έναν αιώνα ψαχνώμαστε να μας αναγνωρίσουν τα νούμερα του μεγέθους μας . Ηδού λοιπόν «η Ρόδος» μας.
Και ας μη λησμονούμε ότι την εθνική ταυτότητα δεν την παραδίδουμε σε κάπιοιον να μας τη φυλάξει ή υπερασπιστεί. Τόσο το χειρότερο αν έχουμε υπόψη τους πολιτικούς. Η εθνική ταυτότητα φτιάχνεται μέσα από ψυχές και κόκκαλα χιλιάδων γενεών, που όλα μαζι αγγιζουν την αθανασία. Οι πολιτικοί απλώς τα ξεπουλούν όλα για την δική τους θνητή ζωή.
Ας μη ξεκινήσουμε απ΄αυτούς. Προσέξτε! Μέχρι τώρα είχαν κάνει το αίτημα απογραφής με την εθνική διάσταση διαπαραγματεύσιμη σημαία για τα προσωπικά τους συμφέροντα. Τώρα που αυτοί η στιγμή ήρθε κάνουν τον ύπνο της αρκούδας. Μιλούν για ένταξη της Αλβανίας στην Ευρώπωη, για αλλαγή κυβέρνησης που θα τους φέρει μια καλή καρέκλα , για ότιδήποτε άλλο. ΄Όχι όμως για την απογραφή.
Και να είστε σύγουροι ότι οι αλβανοί προέβησαν στην απογραφή υπό αυτούς τους όρους όντας βέβαιοι ότι θα πετύχαιναν το στόχο τους (ότι είμαστε 5-6 δεκάδες χιλιάδες) εφόσον έχουν συμμάχους τους πολιτικούς μας. Να τους αφήσουμε κατά μέρος. Δεν είναι εκλογές που για να τους καταδικάσουμε με αποχή η καταψήφηση. Είναι απογραφή του πληθυσμού και για να τους καταδικάσουμε πρέπει να μετάσχουμε στην απογραφή.
Τις ευθύνες των πολιτικών γιατί μας διασπάσανε, γιατί δεν έκαναν τίποτε για να επαναφέρουν και ξυπνήσουν την ελληνική συνείδηση εκεί που την αλλοίωσε και λόβιασε το καθεστώς Χότζα, γιατί με τη συμπεριφόρά τους επανέφεραν μεταξύ μας το καθεστώς φόβου και αδιαφορίας για να δηλώνουμε την ταυτότητά μας, ή και να νιώθουμε συχνά ντροπή για λογαριασμό τους, αυτά όλα είναι μια άλλη υπόθεση. Θα κρίνει η ιστορία.
Παναγιώτης Μπάρκας

Ανώνυμος είπε...

Αντιλαμβάνομαι την αρνητική εντύπωση που προκάλεσε η άποψή μου περί αντίβαρου. Είναι όμως μια πραγματικότητα ότι στην Ελλάδα ζουν, νόμιμα ή παράνομα, τουλάχιστον 700.000 Αλβανοί, κάποιοι από τους οποίους δεν έχουν διόλου ως στόχο την ειρηνική συνύπαρξη με τους Έλληνες και εξοπλίζονται μυστικά με παράνομο οπλισμό από Αλβανία, ο οποίος διακινείται με συγκεκριμένο τρόπο. Έστω και αν οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν ασήμαντη μειοψηφία, θα έπρεπε να ενοχλούν τις ελληνικές αρχές.
Δυστυχώς, το Υπ. Παιδείας της Ελλάδας ξοδεύει 22 εκ. € πληρώνοντας Αλβανούς δασκάλους για να διδάσκουν αλβανικά στην Ελλάδα, με αλβανικά εγχειρίδια. Πόσα λεφτά ξόδεψε για να ανοίξουν ελληνικά σχολεία στην Αλβανία; Πόσο υπερασπίζει τα μειονοτικά δικαιώματα των Ελλήνων στη Β. Ήπειρο, πια φωνή ύψωσε για να υπερασπισθεί τον πρόεδρο της Ομόνοιας περιφέρειας Κορυτσάς που σύρεται από τους Αλβανούς στα δικαστήρια γιατί εξωράισε μνημείο υπέρ των πεσόντων του 40, πόσο ασχολήθηκε με τους βλαχόφωνους της Αλβανίας, εκτός από το να δίνει στα τυφλά ιθαγένειες, επί δικαίων και «αδίκων» χωρίς διάκριση, χωρίς ποτέ να στήσει ένα βλαχικό αντάμωμα στη Μοσχόπολη, χωρίς να μοιράσει ένα – δύο βιβλία που μιλούν για την εθνική ταυτότητα των βλαχόφωνων;
Σκεφθείτε πόσο θα αποθρασύνονταν οι Αλβανοί εάν δεν υπήρχε Β. Ήπειρος και εάν εμείς δεν αποτελούσαμε τον κυματοθραύστη των αλβανικών διεκδικήσεων. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι μιλούν τώρα για υπαρκτή και «φυσική» Αλβανία, η οποία τελειώνει έξω από την Πάτρα! Ψευδεπίγραφοι δήθεν επιστήμονες εκδίδουν βιβλία στα οποία οι Ηπειρώτες δεν ήταν Έλληνες αλλά Ιλλυριοί ομιλούντες την ιλλυρική. Δεν ασχολείται κανείς με αυτά στην Ελλάδα; Αντί για αυτό, θα επαναδιαπραγματευθούν λένε τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα σύμφωνα με τις αλβανικές αξιώσεις. Για την περισυλλογή των οστών χιλιάδων Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν υπέρ πατρίδος το 40 και που σαπίζουν στα αλβανικά βουνά ούτε λόγος, ούτε η παραμικρή κίνηση, ενώ η σχετική συμφωνία έχει υπογραφεί από τον Μάρτιο.

Αναλογιστείτε σε τι γραφειοκρατία μας υποβάλλουν για να πάρουμε την ελληνική ιθαγένεια ή την ελληνική υπηκοότητα και πόσο εύκολα μπορεί να γίνει Έλληνας ο κάθε Πακιστανός, Αφγανός ή Αλβανός λαθρομετανάστης στην Ελλάδα. Τι γίνεται επιτέλους σ’ αυτή τη χώρα; Εάν δεν θέλουν πια τους Έλληνες στη Β. Ήπειρο, αν θέλουν να καταργήσουν την ίδια τη Β. Ήπειρο, ας έχουν το θάρρος να βγουν και να το πουν στα ίσια στον απανταχού ελληνισμό. Εκείνος ας κρίνει αν θα πρέπει να τους επιβραβεύσει ή να τους γκρεμίσει στα τάρταρα της Ιστορίας, μαζί με τον Εφιάλτη, τον Ανδρόνικο Δούκα και τον Πήλιο Γούση.

Έλληνας πατριώτης.

Δημοσίευση σχολίου