Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Οι πιο επικίνδυνες χώρες για δημοσιογράφους

Δολοφονίες, ξυλοδαρμοί, εκβιασμοί, φυλακίσεις, εξορία, απει­λές ενάντια σε αυτούς και τις οικογένειές τους, είναι η μοίρα χιλιάδων δη­μοσιογράφων ανά τη υφήλιο οι οποίοι διέπρα­ξαν το «έγκλημα» της ενη­μέρωσης. Συνολικά, μόνο φέτος, παγκοσμίας δολοφονήθηκαν 38 δημοσιογράφοι, ενώ ο συνολικός αριθμός από το 1992, εκτοξεύεται στους 839.

Στην Κίνα, συνήθως δεν φτάνουν στα «άκρα» αφού αντί της δολοφονίας, το καθεστώς επιλέγει τον «καλό σωφρονισμό» στα μπουντρούμια των φυλακών. Μόνο το 2009, 24 δημοσιο­γράφοι υπολογίζεται πως σάπισαν στις κινεζικές φυλακές.


Στο Μεξικό, στον πόλεμο μεταξύ του καρτέλ των ναρκωτικών και των αρχών, είχαμε και παράπλευρες απώλειες δημοσιογράφων. 10 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους φέτος και 41 από το 2004.

Στο Ιράν, 23 δημοσιογράφοι ήταν πέρυσι πίσω από τα σίδερα. Μάλιστα, η κατάσταση είναι τέτοια που πολλοί αναγκάζονται να τραπούν σε φυγή. Ενδει­κτικά, τουλάχιστον 29 ρεπόρτερ, φωτογράφοι και συντάκτες εγκατέλειψαν το Ιράν την περίοδο με­ταξύ Ιουνίου 2009 και Ιου­νίου 2010.

Στο Ιράκ, μετά την αμερικανική εισβολή του 2003, συνολικά 165 δημοσιογράφοι και 54 εργαζόμενοι στα media έχουν πέσει νε­κροί.

Με πληροφορίες από το  Committee to Protect Jour­nαlists (CPJ)

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

Στις χώρες αυτές είναι δημοσιογράφοι.
Εντώ στο ελλάδα είναι δημοσιοκάφροι.
Μέχρι και η ΕΣΗΕΑ τους βάζει χέρι.

Δημοσίευση σχολίου