Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Πόσοι τελικά είναι οι Έλληνες της Αλβανίας;


Την απάντηση θα δώσει μια απογραφή, παρουσία ξένων παρατηρητών
• Την ευκαιρία να «μετρήσει τη δύναμή της» θα έχει η Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία κατά την απογραφή πληθυσμού που πρόκειται να διενεργηθεί στην γειτονική χώρα την ερχόμενη άνοιξη. Κι αυτό γιατί, όπως όλα δείχνουν, αυτή θα είναι βασισμένη σε ένα ερωτηματολόγιο πληρέστερο από εκείνο της προηγούμενης καταγραφής, απ’ το οποίο έλειπαν σημαντικότατες παράμετροι όπως η εθνικότητα και το θρήσκευμα.
Μέσω της συγκεκριμένης απογραφής θα μπορέσει για πρώτη φορά να αποδειχθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι οι Έλληνες που ζουν σήμερα στην Αλβανία είναι πολύ περισσότεροι αριθμητικά από τους 60.000 χιλιάδες που αναγνωρίζει το Αλβανικό κράτος και ότι απλώνονται σε σαφώς μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση από αυτή που ισχυρίζονται οι γείτονες.
Το ενδεχόμενο καταγραφής ισχυρότερης ελληνικής παρουσίας στην Αλβανία έχει θορυβήσει εθνικιστικούς κύκλους της γειτονικής χώρας, όπως σημειώνει σε πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα η ιστοσελίδα «Βορειοηπειρώτης». Εκείνο που φοβούνται οι κύκλοι αυτοί είναι μια «τεχνητή»,  όπως την χαρακτηρίζουν, αύξηση των Ελλήνων στη Νότια Αλβανία, καθώς υποστηρίζουν ότι εκτός από τους μειονοτικούς θα δηλώσουν Έλληνες και πολλοί Αλβανοί οι οποίοι έχουν επίσημα χαρτιά στην Ελλάδα.

Η ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ
• Οι ερωτήσεις για την εθνικότητα και το θρήσκευμα στην απογραφή του πληθυσμού ήταν ένα πάγιο αίτημα για τους παράγοντες της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Μάλιστα, το γεγονός ότι τα δύο συγκεκριμένα στοιχεία δεν είχαν περιληφθεί στο ερωτηματολόγιο της προηγούμενης αποτυχημένης απογραφής που διενεργήθηκε επί πρωθυπουργίας του σοσιαλιστή Fatos Nano, είχε γίνει αφορμή για αποχή της Ελληνικής Μειονότητας από την διαδικασία.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Αλβανικό κράτος αναγνωρίζει σήμερα την ύπαρξη στην γειτονική χώρα μόνο 60.000 Ελλήνων σε 100 περίπου χωριά, στην πραγματικότητα όμως οι Έλληνες είναι πολύ περισσότεροι πληθυσμιακά και γεωγραφικά.

ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
• Το ερωτηματολόγιο που θα χρησιμοποιηθεί στην απογραφή της ερχόμενης άνοιξης είχε προταθεί από τον ΟΑΣΕ πριν από δυο χρόνια στην Αλβανική Κυβέρνηση και αυτή το αποδέχτηκε αρχικά, δεχόμενη όμως τα πηρά της αντιπολίτευσης, ακαδημαϊκών, μουσουλμανικής κοινότητας  και άλλων παραγόντων.
Κάποιοι μάλιστα υπαινίσσονταν ότι το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο επιβλήθηκε στους Αλβανούς από τον ΟΑΣΕ επί προεδρίας της Ντόρας Μπακογιάννη.
Στο νέο αυτό ερωτηματολόγιο πρέπει να δηλώσει κανείς και τον τόπο μόνιμης διαμονής του, κάτι που δεν προβλέπονταν στην προηγούμενη απογραφή. Στην ίδια ενότητα πρέπει οι πολίτες να δηλώσουν που έμεναν το 2001, καθώς η απογραφή θα πραγματοποιείται κάθε 10 χρόνια.

ΠΕΡΙ ΒΛΑΧΙΚΗΣ ΕΘΝΟΤΗΤΑΣ
• Το μοναδικό αρνητικό σημείο στο αρχικό ερωτηματολόγιο για τους εκπροσώπους των Βορειοηπειρωτών ήταν ότι προέβλεπε βλάχικη εθνότητα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Βλάχων Αλβανίας και αντιπρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Θανάσης Πότσης είχε δηλώσει  σε αλβανικά μέσα ότι η βλάχικη μειονότητα είναι γλωσσική και ότι δεν υπάρχει βλάχικη εθνότητα. Η πλειοψηφία των 300.000 Βλάχων της Αλβανίας μάλλον προτιμούν αυτή την επιλογή, καθώς τους απαλλάσσει από το δίλλημα της Ελληνικής ή Αλβανικής επιλογής.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι, εκτός από μια μειοψηφία Βλάχων που εκδηλώνονται υπέρ της μίας ή της άλλης εθνότητας, η πλειοψηφία τους ταλαντεύεται μεταξύ των δύο επιλογών, ενώ λίγοι είναι εκείνοι που καλλιεργούν τη Ρουμανική συνείδηση.

ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ
• Το ποσοστό εκείνων των πολιτών της γειτονικής μας χώρας που κατά την απογραφή της άνοιξης δε θα απαντήσει στην ερώτηση του θρησκεύματος αναμένεται να είναι πολύ μεγάλο (σίγουρα διψήφιο), όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «Βορειοηπειρώτης», ενώ σημαντικό θα είναι και το ποσοστό αυτών που δε θα απαντήσουν στο ερώτημα της εθνικότητας, δίνοντας το δικαίωμα στον καθένα να ερμηνεύει τα αποτελέσματα κατά το δοκούν.

ΒΑΣΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
• Παράγοντες της Ελληνικής Μειονότητας αναφέρουν πάντως ότι το ερωτηματολόγιο δεν είναι κακό, υπάρχουν ωστόσο κάποια σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν και τα οποία έχουν να κάνουν με την διαδικασία καθεαυτή. Ορισμένα από αυτά είναι, για παράδειγμα, το εάν θα εκπροσωπούνται οι μειονότητες στις διάφορες επιτροπές, το εάν θα έχει τη δυνατότητα κάποιος να δηλώνει και τα υπόλοιπα μέλη της ίδιας οικογένειας, ή το εάν θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή ξένων παρατηρητών σε όλα τα επίπεδα, κυρίως στην περιοχή της Μειονότητας, για τη διασφάλιση της εγκυρότητας της καταγραφής.
Πηγή: Πρωινός Λόγος

16 comments:

Ανώνυμος είπε...

Ειμαστε πολλοι περισσοτεροι απ' οσο λενε οι αλβανοι το θέμα ειναι ποσοι μένουν τωρα στη Βορειο Ηπειρο. Ακόμα και ο
"αποκληστικός" εκπροσωπος Ντούλε μένει μόνιμα στα Γιάννενα...

Ανώνυμος είπε...

Επιτελους, ας αναφερει καποιος ποια ειναι τα ελληνοφωνα εκεινα χωρια που ειναι εκτος της μειονοτικης ζωνης (πλην τριων τεσσαρων στη Χιμαρα).
Εκτος κι αν θεωρουμε αυτοματως καθε χριστιανο ορθοδοξο ως Ελληνα...

Ανώνυμος είπε...

Ολοι πρεπει να καταλαβουμε την βαρυτητα της απογραφης, το χρεος που εχουμε να δωσουμε ολοι το παρον και να δειξουμε πως ειμαστε πολλοι περισσοτεροι απ'αυτους που δηλωνουν οι αλβανοι.Ειναι ιστορικη υποχρεωση να παμε ολοι να δηλωσουμε την εθνικοτητα μας,αλλιως δεν μπορουμε να διεκδικησουμε τιποτα η μαλλον ειμαστε αναξιοι να διεκδικησουμε.Ολοι πρεπει να κανουμε αγωνα ενημερωσης για μαθουν οι συμπατριωτες μας τους λογους για τους οποιους πρεπει να ξοδεψουμε μια μερα απο τη ζωη μας για να παμε να δηλωσουμε τη θρησκεια μας και την πατριδα μας.ΟΛΟΙ να μη ληψει κανενας,οποιος δεν ειναι παρον φερει τεραστια ευθυνη και γινετε συμμαχος των αλβανων στην προσπαθια παραπληροφορησης για τον αριθμο των ομογενων που κανουν προς την ευρωπη.ΟΛΟΙ.Να μην απουσιασει κανενας.Εχουμε εθνικη ευθυνη και οποιος δεν το καταλαβαινει ας χαραμησει αλλα 10 χρονια.

Ανώνυμος είπε...

συμφωνω με τον παραπανω.
Βορειοηπειρωτες , αφηστε για λιγο στην ακρη τις πολλες διαφωνιες που εχουμε και ας κανουμε το χρες μας.
Ας παμε να δηλωσουμε την ελληνικοτητα μας. Ας καταρευσει αυτη η προπαγανδα της αλβανιας περι 60.000.
Ας παμε ολοι μαζι ενωμενοι, και την επομενη της απογραφης ας αρχισουμε να τσακωνομαστε ξανα.
Ειναι ιερο μας χρεος και η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ μας ιστορικη ευκαιρια για να μην πεθανει τελειως εκεινη η πατριδα.
Ο,τι και να κανουμε εκεινη την περιοδο , το αφηνουμε στην ακρη και ανεβαινουμε επανω!!!
Μεχρι τωρα φταιγανε οι αλλοι, οι πολιτικοι, η ελλαδα κτλ κτλ κτλ, αυτην την φορα ειναι καθαρα στο χερι μας!
Ολοι στην απογραφη για την βορεια ηπειρο μας.

Σ.Γ

Ανώνυμος είπε...

Για να καταρριφθει η προπαγανδα πρεπει καποιος να απαριθμησει τα χωρια,εκτος μειονοτικης ζωνης, οπου οι κατοικοι μιλουν τα ελληνικα παππου προς παππου.Τοσο δυσκολο ειναι να βγει καποιος και να τα αναφερει?

ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε 7.45 και 2.38! Έλληνες δεν είναι μόνο οι ελληνόφωνες και αν θέλεις την άποψη μου Έλληνες είναι όσοι αισθάνονται. Οι γλωσσολόγοι λένε ότι η γλώσσα αποτελεί το 50% της εθνικής ταυτότητας ενός λαού, υπάρχει όμως το άλλο 50 που το αποτελούν κάποια άλλα στοιχεία. Η εθνικότητα δεν είναι στατική έννοια, με τόσες αφομοιώσεις που έγιναν είναι πάρα πολλοί που επειδή έχασαν τη γλώσσα έχασαν και τη συνείδηση, όπως υπάρχουν και πολλοί αλβανικής καταγωγής που αφομοιώθηκαν σε Έλληνες.
Ούτε εγώ ούτε εσύ είμαστε περισσότερο Έλληνες από την οικογένεια των Ζαπαίων από το Λάμποβο του Αργυροκάστρου, ήταν τόσο πατριώτες που τα έδωσαν όλα στην πατρίδα. Κάποιοι απόγονοι τους που ζουν σήμερα στην Αλβανία δεν ξέρουν Ελληνικά, αυτό τι σημαίνει ότι είναι Αλβανοί; Ξέρεις πόσοι από το χωριό Μουρσή, που πολλοί από εμάς δεν το θεωρούμε Ελληνικό, φυλακίστηκαν για τον Ελληνισμό; Πολλοί περισσότεροι από το Βούρκο και τη Δρόπολη. Πολλοί από αυτά τα χωριά που μιλούν αλβανικά, αισθάνονται Έλληνες και εμείς τους αντιμετωπίζουμε με καχυποψία γιατί όπως είπαμε η γλώσσα είναι ισχυρό στοιχείο.
Εάν ρωτήσεις έναν ορθόδοξο Κορυτσαίο τι είσαι; θα σου απαντήσει χριστιανός! Δύσκολα θα σου πει Έλληνας ή Αλβανός και ξέρεις γιατί; Γιατί το Αλβανός δεν τον εκφράζει και το Έλληνας δεν έχει τη γνώση να το υποστηρίξει και διστάζει να το πει.
Ερχόμαστε τώρα στο τι πρέπει εμείς να κάνουμε; Πιστεύω κατ' αρχήν πως πρέπει με όλους τους Ορθοδόξους της Αλβανίας, να αναπτύξουμε αδερφικές σχέσεις και το θέμα τις εθνικής ταυτότητας ας το αφήσουμε στο χέρι τους να αποφασίσουν. Προσωπικά δε θα έκανα σε κανέναν αλβανόφωνο διαφωτισμό ότι είναι έλληνας και πρέπει να κάνει έτσι η αλλιώς αλλά, αν μου έλεγε ο ίδιος ότι είναι έλληνας θα το χαιρόμουν πολύ και δε θα έκανα τα στραβά μάτια.

Ανώνυμος είπε...

Αν το πάρεις ιστορικά δεν υπάρχουν Αλβανοί στην Αλβανία. Κάτι λίγους είχαν φέρει για βοηθητικό προσωπικό οι Έλληνες από τον ποταμό Αλβανό, του Καυκάσου. Αυτά ατ χρόνια φρόντισαν στην Ελάδα να μην τους αφομιώσουμε, Αλβανοί εθνικιστές και αριστεροί μισέλληνες.

drakos είπε...

Σιγά μην πάνε οι ΒΗ να απογραφούν!Ο μόνος τρόπος για να πήγαιναν όλοι είναι ο εξής :Φέρνεις βεβαίωση απογραφής παίρνεις υπηκοότητα σε μιά εβδομάδα,ειδάλως στην ουρά με τους πακιστανούς.Επειδή το Ελλαδικό κράτος θα αρκεστεί στον πατριωτισμό των συγχρόνων ΒΗ την κάτσαμε.

Ανώνυμος είπε...

Φιλε Δικέφαλε
Δυστυχως βρισκομαστε στο 2010 και οχι στο 1914.Κι αν τοτε ηταν εφικτος ο εξελληνισμος των αλβανοφωνων(διοτι περι εξελληνισμενων αλβανοφωνων επροκειτο) με την αρωγη της Εκκλησιας και της Ελληνικης Παιδειας σημερα τα πραγματα ειναι τελειως διαφορετικα.
Ο αυτοπροσδιοριμος καποιου ειναι ενα κριτηριο,ομως δεν μπορει να λειτουργησει συλλογικα,παρα μονο ατομικα.Αν καποιος απο το Χ αλβανοφωνο χωριο δηλωσει Ελληνας δεν σημαινει οτι αυτο το χωριο ειναι ελληνικο ουτε καν οτι ολοι του οι συγγενεις αισθανονται Ελληνες.Ειναι σα να μου λες οτι επειδη καποιοι στη Μελιτη Φλωρινας ψηφιζουν "ουρανιο τοξο" τοτε πρεπει να θεωρηθει το χωριο μειονοτικη ζωνη και ολοι του οι κατοικοι Σκοπιανοι.
Σε τελικη αναλυση το μονο ασφαλες κριτηριο,το 2010,ειναι η μητρικη γλωσσα.Διαχωρισμοι του τυπου μουσουλμανοι-χριστιανοι ειναι παρωχημενοι.Κι αληθεια περιμενω με μεγαλο ενδιαφερον να δω σε καποιο μη ελληνοφωνο χωριο να δηλωσουν οι κατοικοι του Ελληνες σε αξιολογο ποσοστο.

Ανώνυμος είπε...

re borioipiroti kopse ayton tyo DRAKO, varethika na ton diabazo na mas brizei synexos.
Ponaei enas Elladitis ton topo mas perissotero apo mas???? Ayto thelei na apodeiksei....
as brei allo paixnidi na paiksei!

Γκορος Νικος είπε...

Καλα λεει ο δρακος,και καλα κανει που πολλες φορες μας τα χωνει...αυτο το καταφεραμε μονοι μας με τα καμωματα μας,και τα εργα μας..εμεις και οι αντιπροσωποι μας..δωσαμε τετοιο δικαιωμα...οσο δεν μπορουμε εμεις να λυσουμε το προβλημα μας αλλο τοσο δεν μπορουν οι αλλοι.
Οσο για την απογραφη,ας φροντισουμε και ας πιεσουμε για την καλυτερη διενεργεια...γιατι εκει που δεν το περιμενεις μπορει να μας την χωσουν οι αλβανοι,και ακομα και ελληνοφωνες που λενε οι παραπανω να φανουν λιγοτερο.

Ανώνυμος είπε...

Λεβεντες μου βορειοηπειρωτες που θιγεστε με τα λεγομενα του Δρακου και καθε ελλαδιτη που μας τα χωνει.
Δυστυχως εχει δικιο. Αυτο που βλεπει λεει ο ανθρωπος. Αυτα τα δικαιωματα εχουμε δωσει λοιπον, και καλα κανουν και μας τα τονιζουν.
Αν ειμασταν εμεις σωστοι δεν θα εβγαζε γλωσσα ο καθε δρακος.

Φιλε δρακε συμφωνω μαζι σου και το παω πιο περα, αν δεν φερεις το χαρτι της απογραφης ,οχι να πας στην ουρα με τους πακιστανους αλλα να ΜΗΝ ΠΑΡΕΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ.

Και αν αυτο το κρατος ειναι σωστο ( που αμφιβαλω) πρεπει να ζητησει εκ των υστερων σε οσους ΗΔΗ εχουν παρει την ταυτοτητα, και το χαρτι της απογραφης. Να δουμε λοιπον ποιος ειναι τι. Οχι ελληνας εδω και αλβανος στην αλβανια!

Χαιρεται, ευκολα θιγομενοι συμπατριωτες μου.
Σ.Γ

drakos είπε...

Η πραγματικότητα (αδιαφορία ΒΗ)δυστυχώς είναι αυτή ,μας αρέσει δεν μας αρέσει.Εγώ είμαι εθνικιστής και είναι φυσικό να νοιάζομαι για τον "τὀπο σας" περισσότερο από μερικούς δικούς σας στα περί παιχνιδιού αντιπαρέρχομαι.

Ανώνυμος είπε...

http://bh2020.blogspot.com/2008/12/blog-post_17.html

Ανώνυμος είπε...

poso ethnikistis mporei na eisai ore palikare drake me tis paparies pou ksamolas se kathe ti pou exei sxesi me ti v.ipiro ? mas ta exeis kanei voukino olo ayton ton kero me tis xazomares sou...ante na asx me kati allo k ase mas stin orfania mas... den mporeis na nioseis ton pono tou kathe v.ipiroti... pou na se parei k na se sikosei pou mou diliases ore karagkiozi gia to v.ipirotiko. giati ore mouskare na fteei o kathe v.ipirotis,,pia i igesia tou k pios o egkiitis tou kathe v.ipiroti.? ti fteei o kosmakis gia to ksepoulima tis patridas mas ? k na se pao sta pio malaka epidi toso poly se koftei to v.ipirotiko k den se kolla o ypnos,, mporeis na mas dwseis idees giati distixos pasxoume apo igeti..?

Γκορος Νικος είπε...

Αυτο για τον ηγετη..ξαναπες το!

Δημοσίευση σχολίου