Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Έπεσαν στο κενό οι κατηγορίες των Αλβανών περί προσβολής νεκρών στη Μπομποστίτσα

Το δικαστήριο της Κορυτσάς αθώωσε τον πρόεδρο της Ομόνοιας και τον εργολάβο
Οι ισχυρισμοί ορισμένων κατοίκων του χωριού Μπομπόστιτσα του δήμου Ντρένοβα της επαρχίας Κορυτσάς, ότι για τη δημιουργία του ελληνικού μνημείου, σε περιοχή των νεκροταφείων του χωριού, βεβηλώθηκε το νεκροταφείο τους, έπεσαν στο κενό.

Το αλβανικό δικαστήριο που επιλήφθηκε της υπόθεσης αθώωσε τελικά την ελληνική οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ και τον τοπικό πρόεδρό της Ναούμ Ντίσιο.

Η δίωξη είχε στραφεί και κατά του 44χρονου Άλκη Κοροβέση (Alqi Koroveshi) που είχε αναλάβει το έργο του ελληνικού μνημείου των στρατιωτών που έπεσαν στο αλβανικό μέτωπο.

Σύμφωνα με την αλβανική αστυνομία, ο εργολάβος, ξέθαψε οστά από παλαιούς τάφους, προκειμένου να επεκτείνει το μνημείο στο οποίο είχε τοποθετηθεί ένας μεγάλος σταυρός από το 1996, εκτέλεσε έργα με στρώση σκυροδέματος ώστε να επεκταθεί ο χώρος του μνημείου, γράφει η αλβανική εφημερίδα ‘Panorama’.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι εκτελούσε έργο της ελληνικής οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ και ήταν σε γνώση των αρχών για το έργο της περιοχής αυτής και δεν έσκαψε το μέρος, αλλά έγινε απλή στρώση μπετόν.

Ο πρόεδρος της κόμματος ‘ΚΕΑΔ’ Βαγγέλης Ντούλες, εξάλλου, σε συνέδριο που διεξήχθη στην Κορυτσά, ανέφερε ότι το μνημείο βρίσκεται στο χωριό Boboshticë εδώ και 14 χρόνια και είναι αφιερωμένο στους Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν πολεμώντας για την ελευθερία.

Στιγμάτισε μάλιστα τις ενέργειες εκείνων που έκαψαν τα στεφάνια τα οποία κατέθεσαν οι Έλληνες, τονίζοντας πώς έχουν έλλειψη σεβασμού και πολιτισμού.

Οι αιτιάσεις, επίσης, του αλβανού δημάρχου της Drenova ότι οι Έλληνες δεν είχαν άδεια για τα έργα που έκαναν στην Boboshticë , έπεσαν στο κενό, αφού όπως αναφέρθηκε στην εισαγγελία άδεια εδόθη από την Εκκλησία αφού ο χώρος ανήκε σε αυτήν και όχι στο δήμο.
Το δικαστήριο εξέδωσε, εν τέλει, αθωωτική απόφαση για τους κατηγορούμενους.

Στο μεταξύ ο αρχηγός του κόμματος των αλβανοτσάμηδων Σπετίμ Ίντριζι, γνωστός μισέλληνας, ζήτησε από την εισαγγελία διερεύνηση για το «σκάνδαλο της Boboshticë” ισχυριζόμενος ότι: ‘παραβιάστηκαν οι τάφοι των προγόνων μας προκειμένου να θέσουν θεμέλια σε ένα έργο που ήταν χωρίς άδεια’.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον ίδιο, οι έλληνες διπλωμάτες που παραβρέθηκαν στο χώρο της Μπομπόστιτσας δήλωσαν ότι η Κορυτσά είναι Ελλάδα.

«Φανταστείτε αν ο δήμαρχος της Κορυτσάς πήγαινε σε κοινότητα των Ιωαννίνων και δήλωνε αντίστοιχα για το έδαφός τους», είπε χαρακτηριστικά.

Παρερμηνεύουν τις δηλώσεις του Έλληνα πρόξενου
«Η Κορυτσά είναι Ελλάδα και οι πολίτες της, απελευθερώθηκαν από τους Έλληνες στρατιώτες πριν από 70 χρόνια» Αυτή ήταν η δήλωση που έκανε ο πρόξενος της Κορυτσάς, παρουσία των Αλβανών αξιωματούχων, οι οποίοι δεν αντέδρασαν καθόλου στα λόγια του, γράφει στο άρθρο της, η εφημερίδα ‘shekulli’.
 “Παρέμειναν, εκεί, καθισμένοι στις θέσεις του, ήσυχα, μετά από τις προκλητικές δηλώσεις του Προξένου», σημειώνει η εφημερίδα.

Στην ομιλία του ο πρόξενος επεσήμανε την απελευθέρωση της πόλης από το φασισμό , το 1940, έτος στο οποίο η Ελλάδα απελευθέρωσε την περιοχή της νοτιανατολικής Αλβανίας από τους Ιταλούς φασίστες.

Διαιρεί το ελληνικό μνημείο στη Boboshticë
Ακόμη και αν έχουν παραβιαστεί οι τάφοι του χωριού, σημειώνει το δημοσίευμα της εφημερίδας ‘shekulli’ οι κάτοικοι του χωριού δεν αντιδρούν γιατί οι πιο πολλοί έχουν ελληνικά διαβατήρια.

Στο μέρος του παλιού νεκροταφείου έχτισαν ένα μνημείο οι Έλληνες για τους στρατιώτες τους, που σκοτώθηκαν στις μάχες με τους Ιταλούς πριν από 70 χρόνια.

Το νεκροταφείο θεωρείται ότι είναι παλιό του χωριού αλλά κανείς κάτοικος δεν αντιδρά. Η αιτία είναι ότι έχουν ελληνικά διαβατήρια ή παίρνουν συντάξεις από το γειτονικό κράτος. Λίγοι εναντιώνονται με όλα αυτά που συμβαίνουν στους τάφους των προγόνων τους.

«Και για τα προσωπικά τους οφέλη έχουν λησμονήσει τα οστά των προγόνων του που βρίσκονται εκεί 200 χρόνια», γράφει η εφημερίδα.

ρθρα & Σκέψεις- Γιργος χέδωρος

7 comments:

Ανώνυμος είπε...

vre den gamieste pou mou thelete tin boboshtica gia eleniko edefos......i boboshtica ine albaniki,itan ke tha mini..............

Ανώνυμος είπε...

και εγω σου απαντώ παλιο αλβανέ πως εγω ειμαι απο τη Μπομποστίτσα και σε διαβεβαιώνω πως ποτε δεν είχε και δεν θα εχει αλβανους αυτό το χωριό ειχε έλληνες σλαβους λιγο και βλαχόφωνους έλληνες και τις βρισιές στους συμπατριώτες σου. λεσ και ξέρεις που πέφτει η Μπομποστίτσα ανιστόριτε ψευτοεθνικιστή

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΑΝΙΣΤΟΡΙΤΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ;ΚΑΘΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ...ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΝΑΟΥΜ ΝΤΙΣΟ!!!ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΕΚΦΟΒΙΖΕΤΕ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ...

Ανώνυμος είπε...

Ελληνοφωνους Ελληνες μια φορα παντως δεν ειχε...

Ανώνυμος είπε...

ως πληροφορία ιστορικά αναφέρω εγω που ειμαι από Μπομποστιτσα πως το ελληνικο σχολείο του χωριού μας έκλεισε το 1921 όλοι ήξεραν να γράφουν και να μηλούν άψογα ελληνικά. αυτό το αποδεικνήουν και η σκαλισμένες πλάκες στα ελληνικά που υπάρχουν παντού. σε ναους, νεκροταφεία και κτίρια. εδώ είναι ελλάδα το έπος του 40 στο σπίτι μου έμεναν 300 κριτική οπλίτες και ο Βασιλεύς μαζί με το Στρατηγο Παπάγο έκαναν συνελευση στο σπίτη μας. 7 συγχωριανοι μου πηγαν εθελοντες στη μαχη του Μεσολογγίου και σκοτώθηκαν. ο προπάππους μου ήταν εθελοντής στο Μακεδονικό αγώνα και τραυματίστηκε. όλοι οι συγχωριανοί μου έχουν παρόμοιες ιστορίες. για να μην σας πιάσουν κορόιδο . γειά σας.

Ανώνυμος είπε...

Ιστορικα,ηταν ενα γραικομανικο σλαβοφωνο χωριο.Η υπαρξη ελληνικου σχολειου δεν αποδεικνυει τιποτα για το ποια ηταν η μητρικη γλωσσα αυτων των ανθρωπων.
Υπ'αυτη την εννοια δεν ηταν ελληνοφωνο χωριο οπως,αντιθετως,ηταν ανεκαθεν τα χωρια της Μουργκανας,του Πωγωνιου,του Αργυροκαστρου κλπ.

Ανώνυμος είπε...

ρε παιδιά αυτά τα λέμε για να τα ακούνε οι αλβανοί αν αρχισουμέ να πιστεύουμε οτι τα πάντα είναι ελληνικά ζήτω που καηκαμέ! Βεβαία μας συμφέρει αυτο αλλα τι σημασία ε΄χει τι γινόταν πριν 90 χρόνια? γέγονος είναι οτι τώρα η μητρική τους γλώσσα είναι τα αλβάνικα και προσωπικά δεν αναγνωρίζω αλβανούς που ποήλησαν το έθνος τους ως Ελληνες πολυ δε περισσότερο Ελληνες που έκαναν το ιδιο! Γιατι? Γιατι πολυ απλα θα το ξανακάνουν!

Δημοσίευση σχολίου