Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Ντελίριο ενθουσιασμού αλβανών για την απελευθέρωση της βίζας

Στα Τίρανα τοποθετήθηκαν πινακίδες ευρωπαϊκών πρωτευουσών
Με εκδηλώσεις χαράς και ικανοποίησης υποδέχθηκαν οι πολίτες της Αλβανίας την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την κατάργηση των αδειών εισόδου στη ζώνη Σένγκεν για τους ίδιους και τους πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Η υπερβολή των Αλβανών και η πρόθεση του Μπερίσα να εκμεταλλευτεί πολιτικά το θέμα, μετέτρεψαν τα Τίρανα σε «τσίρκο». Τοποθετήθηκαν παντού πινακίδες ευρωπαϊκών πρωτευουσών, στα φανάρια τοποθετήθηκαν πινακίδες όπου το πράσινο κάνει το «ο» στο EUROPA, σε κάποια σημεία γράφονται οι αποστάσεις ευρωπαϊκών πόλεων, χωρίς να λείπουν και τα παρατράγουδα όπως στο Δυρράχιο όπου τα βεγγαλικά προκάλεσαν φωτιά στο δημαρχιακό μέγαρο.

Ο πρόεδρος της χώρας, Μπαμίρ Τόπι, σε μήνυμά του χαρακτήρισε τη σημερινή ως την τρίτη σημαντικότερη ημέρα στη σύγχρονη ιστορία του αλβανικού κράτους (οι δύο άλλες αφορούν την ανεξαρτησία της χώρας, το 1912 και την ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1991).
«Δύο δεκαετίες μετά το γκρέμισμα του τείχους του κομμουνιστικού συστήματος, για τους Αλβανούς έπεσε ένα άλλο τείχος, εκείνο της βίζας, που περιόριζε το βασικό δικαίωμά τους να κινηθούν ελεύθερα στην "ευρωπαϊκή οικογένεια", στην οποία ανήκουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαμίρ Τόπι.

Σε παρόμοιες δηλώσεις προέβησαν πολιτικοί εκπρόσωποι, πανεπιστημιακοί παράγοντες και φορείς της οικονομίας.

Στην πρωτεύουσα Τίρανα οργανώνεται, σήμερα, μεγάλη πανηγυρική συναυλία, όλοι οι δήμοι της χώρας σημαιοστολίστηκαν με τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύμβολα και το βράδυ "βροχή" βεγγαλικών θα φωτίσουν τον ουρανό.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, χαιρέτισε την απόφαση των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την κατάργηση των αδειών εισόδου στη ζώνη Σένγκεν για τους πολίτες της Αλβανίας.

Ο κ. Μπερίσα δήλωσε ότι είναι μια ιστορική απόφαση κι ένα φιλικό μήνυμα της Ευρώπης προς τους Αλβανούς πολίτες, στην 98η επέτειο από την ανεξαρτησία της χώρας.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι η σημερινή απόφαση κάνει πραγματικότητα το πιο όμορφο όνειρο των Αλβανών πολιτών και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του δεσμεύεται να συνεργαστεί ώστε αυτή η πράξη εμπιστοσύνης προς την Αλβανία να μη δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στις χώρες της ΕΕ.

Ο υπουργός Οικονομίας, Ιλίρ Μέτα, δήλωσε από την πλευρά του ότι η απόφαση σηματοδοτεί το τέλος όλων των εμποδίων για την ελεύθερη μετακίνηση στη ζώνη Σένγκεν και έρχεται να επιβραβεύσει τις προσπάθειες της χώρας του.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στα Τίρανα, Ευγέν Βόλφαρθ, χαιρέτισε, επίσης, την απόφαση της ΕΕ, τονίζοντας ότι "είναι μέρα χαράς η σημερινή" και σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια "ψήφο εμπιστοσύνης" από όλες τις χώρες της Ένωσης.

5 comments:

Ανώνυμος είπε...

Δεν βλέπω να έχουν πινακίδα που να γράφει Αθήνα. Υποθέτω πως επειδή τα σύνορα είναι σουρωτήρι δεν χρειαζόταν, έτσι;

Ανώνυμος είπε...

Eixi kai pinakidha που γράφει Αθήνα.Alla kapou eidha kai mia pinakidha pou egrafe pros tsamouria.As perimenoume ta gegonota......

Ανώνυμος είπε...

Πού να τη δεις την πινακίδα που να γράφει Αθήνα; Δεν βρίσκεται σ' αυτή την κατεύθυνση, πάει νότια για την Αθήνα.

Ανώνυμος είπε...

Την πινακίδα προς Αθήνα πως την έχουν στα αγγλικά η στα Ελληνικά;

Ανώνυμος είπε...

Στα αλβανικά όπως και τις άλλες άλλωστε.

Δημοσίευση σχολίου