Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Δηλώσεις Ντούλε για το «σκάνδαλο» Μπομποστίτσα

Μετά το μεγάλο θόρυβο που προκλήθηκε στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης για το μνημείο της Μπομποστίτσα, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, σε δηλώσεις στα αλβανικά μέσα χαρακτήρισε τα όσα δημοσιεύτηκαν προβοκάτσια συγκεκριμένων ανθρώπων που θέλουν να δημιουργούν θέματα εκεί που δεν υπάρχουν. Τα Αλβανικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τον Πρόεδρο της Ομόνοιας Κορυτσάς και το Γενικό Πρόξενο, ότι προκειμένου να χτίσουν το μνημείο Ελλήνων πεσόντων του 40, κατέστρεψαν το μνήματα του χωριού και τοποθέτησαν ένα σταυρό χωρίς άδεια σε χώρο που δεν υπάρχουν Έλληνες πεσόντες. Μετά τις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου άγνωστοι έκαψαν τα στεφάνια που είχαν τοποθετηθεί προκαλώντας την αντίδραση της Ομόνοιας και άλλων φορέων. Η εισαγγελία Κορυτσάς εξετάζει το θέμα της κατασκευής του μνημείου αλλά και της ιεροσυλίας του με το κάψιμο των στεφανιών, ενώ την πόρτα της ανάκρισης πέρασε και ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Κορυτσάς. Ο κ. Ντούλες συνέστησε ψυχραιμία και χαρακτήρισε ακατανόητο το θόρυβο που προκλήθηκε καθώς όπως είπε «ο σταυρός αυτός στήθηκε πριν από 14 χρόνια σε ένα χώρο  που υπάρχουν μνήματα των χωρικών και των Ελλήνων πεσόντων και για το φιλόξενο κόσμο της Κορυτσάς όχι μόνο δεν αποτελεί πρόβλημα αλλά είναι τιμή που μαζί με τους προγόνους τους έχουν και τα οστά των ηρών του αντιφασιστικού αγώνα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

4 comments:

Ανώνυμος είπε...

Με επιτυχία και ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας τελείωσε πριν από λίγο η συνδιάσκεψη της ΔΕΕΕΜ Ομόνοιας παραρτήματος Κορυτσάς. Η συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε σε άιθουσα κεντρικού ξενοδοχείου με συμμετοχή μεγάλου αριθμού μελών της Ομόνοιας.

Στην συνδιάσκεψη παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Β. Ντούλες. Κατά την ομιλία στην συνδιάσκεψη ο κύριος Ντούλες αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ηγεσία της Ομόνοιας για την αναβάθμιση και εξυγίανσή της. Παράλληλα καυτηρίασε για άλλη μια φορά τα όσα συνέβηκαν στην Μπομποστίτσα όπου άγνωστοι έκαψαν τα στεφάνια που κατατέθηκαν στο μνημείο του πεσόντα του ελληνο-ιταλικού πολέμου και τις προσπάθειες ορισμένων κύκλων για τη δημιουργία , ιδιαίτερα στην Κορυτσά, ενός ανθελληνικού κλίματος.

Εντωμεταξύ μετά την ανάλυση που έγινε για την μέχρι τώρα πορεία του παραρτήματος Κορυτσάς, διεξήχθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη του τοπικού προέδρου. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, όπου συμμετείχαν όλα τα μέλη, ανέδειξαν πρόεδρο του παραρτήματος τον Γρηγόρη Καραμέλιο.
OMONOIA=KEAD=ELLADA

Ανώνυμος είπε...

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, κ. Σαλί Μπερίσια, στη εκπομπή "Opinion" την Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου: " ... Όσον αφόρά τη Μπομποστίτσα, γίνεται ανακριτική έρευνα, υπάρχουν δηλώσεις κι αντιλεγόμενα, γίνεται εξέταση, γίνεται έρευνα. Απολύτως, είοναι απαράδεκτο αν θίχτηκαν τάφοι, όπως είναι απαράδεκτη ενέργεια το κάψιμο των στεφανιών στο χώρο αυτό. Ήταν ένας πόλεμος όπου η Ελλάδα βρέθηκε θύμα επίθεσης και για λόγου του αληθές ήταν ένας από τους πιο αποφασιστικούς αγώνες του ελληνικού έθνους με εξαιρετικά βαρύ τίμημα. Κατά γενικό κανόνα ο νεκρός τιμάται".

Σχεδόν τα ίδια λένε ο Ντούλες με το Μπερίσια. Από πλευράς συμμάχων του Ντούλε (του Σοσιαλιστικού Κόμματος) δεν είχαμε δηλώσεις. Πώς τον αφήνουν πάντοτε στη λάσπη τον καημένο το Βαγγέλη οι φίλοι του σοσιαλιστές. Όπως με την υφαλοκρυπίδα.

Ανώνυμος είπε...

Στο Αλβανικό Κοινοβούλιο

- Ο σύμμαχος του Ντούλε, Erjon Brace (ΣΚ) κατηγορεί τον Ξέρρα για εθνικιστή.
- Σθεναρή δερβιτσιώτικη απάντηση από τον Ξέρρα.

Έντονο φραστικό επεισόδιο ξετυλίχτηκε μεταξύ του Υπουργού Εργασίας, κ. Σπύρου Ξέρρα και του βουλευτή του ΣΚ, κ. Erjon Brace (σύμμαχος του ΚΕΑΔ) κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, 4 Νοεμβρίου 2010.
Erjon Brace: … zoti Minister, kur organizon ato fetsat e tua nacionaliste ( για όσους δεν γνωρίζουν, την Τετάρτη, 3 Νοεβρίου υπό την αιγίδα του κυρίου Ξέρρα το συγκρότημα «Δερόπολη» έδωσε συναυλία στο Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου. Ο κύριος Ξέρρας είχε δεξιά του τον Μακαριόταττο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και Πάσης Αλβανίας, κκ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ) dhe kur flet me gjuhen nacionaliste, te pakten largoji femijet rreth e qark, sepse per kete te detyron ligji qe te mos e besh.
(Κύριε Υπουργέ, όταν διοργανώνεις τις εθνικιστικές γιορτές σου ( για όσους δεν γνωρίζουν, την Τετάρτη, 3 Νοεβρίου υπό την αιγίδα του κυρίου Ξέρρα το συγκρότημα «Δερόπολη» έδωσε συναυλία στο Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου. Ο κύριος Ξέρρας είχε δεξιά του τον Μακαριόταττο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και Πάσης Αλβανίας, κκ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ) και όταν μιλάς σε εθνικιστική γλώσσα, τουλάχιστον θα πρέπει να απομακρύνεις τα παιδιά που βρίσκονται γύρω σου, γιατί είσαι υποχρεωμένος δια του νόμου να μην το κάνεις.
Spyro Ksera: … Per sa u perket nacionalizmave qe mu drejtove, zoti deputet, nuk e di per se e ke fjalen. Mos valle e ke per koncertin e mbremshem ne Pallatin e Operas dhe te Baletit qe Ansambli Dropulli dha ne gjuhen greqisht dhe shqip dhe mori nje titull? Kete ju e keni ratifukuar Konventen Kuader per Mbrojtjen e Minoriteteve Etnike. Dhe une jam pjese e Minoritetit Etnik Grek ne Shqiperi. Doni apo nuk doni ju. Ne jemi pjese e shtetit shqiptar dhe jane konventat nderkombetare qe na mbrojne.
Σπύρος Ξέρρας: … σε ό,τι αφορά τους εθνικισμούς που μου προσάπτεις, κύριε βουλευτή, δεν ξέρω τι εννοείς. Μήπως αναφέρεσαι στη χθεσινή συναυλία στο Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου όπου το Συγκρότημα «Δερόπολη» έδωσε παράσταση στην ελληνική και στην αλβανική γλώσσα κι απέσπασε διάκριση; Αυτό εσείς οι ίδιοι το έχετε επικυρώσει, τη Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Εθνικών Μειονοτήτων. Κι εγώ είμαι κομμάτι της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Το θέλετε ή δεν το θέλετε εσείς.

Υ.Γ. Το κείμενο είναι ακριβές αντίγραφο από τα πρακτικά της Αλβανικής Βουλής.

Ανώνυμος είπε...

ma kala poso mikroi eisate oloi
eseis oi kseroavlikoi
poy eisastan otan o symmaxos tou ksera shpetim idrizi apeilise tou ntoule????
poso aisxos

Δημοσίευση σχολίου