Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Τα σκουπίδια της Αλβανίας πάνε κολυμπώντας στην Κροατία


Το ΥΠΕΞ της Κροατίας καλεί για εξηγήσεις τον πρέσβη της Αλβανίας για τη ρύπανση των κροατικών ακτών
Η Κροατία κατηγόρησε την Αλβανία για τη μεγάλη μόλυνση των θαλάσσιων ακτών της. Τις τελευταίες μέρες μεγάλες ποσότητες πλαστικών αποβλήτων και διάφορων σκουπιδιών έχουν κατακλύσει τις ακτές στην περιοχή του Ντουμπρόβνικ και της επαρχίας Ντομπροβάτσκα - Νερετβάτσκα. Οι κροατικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα απόβλητα προέρχονται από την Αλβανία, όταν ανακάλυψαν ότι
οι ετικέτες ήταν γραμμένες στα αλβανικά.  Το υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας κάλεσε για εξηγήσεις τον πρέσβη της Αλβανίας στο Ζάγκρεμπ, Πελούμπ Κιαζίμι.

Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, που προβάλουν φωτογραφίες και βίντεο από τις κροατικές ακτές με τα πλαστικά μπουκάλια με ετικέτες στα αλβανικά, ο κ. Κιαζίμι δήλωσε ότι οι αλβανικές αρχές θα λάβουν όλα τα μέτρα, ώστε αυτή η μετακίνηση των αποβλήτων να μην επαναληφθεί. Οι κροατικές αρχές πολιτικής προστασίας δήλωσαν ότι η μάζα από πλαστικά δοχεία, κομμάτια δένδρων και σκελετούς ζώων, έφθασε από την Αλβανία μετά την κακοκαιρία και τις τρικυμίες των τελευταίων ημερών στη βαλκανική χερσόνησο.

Οι οικολογικές οργανώσεις στην Αλβανία, επανειλημμένως εκφράζουν την ανησυχία τους για τη ρύπανση του περιβάλλοντος και τη μετατροπή των κοιτών των ποταμών σε χωματερές σε διάφορες περιοχές, λόγω της έλλειψης των ειδικών χώρων για την επεξεργασία των αποβλήτων, που συχνά καταλήγουν στη θάλασσα.

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

Ε βεβαια! Αντιδρούμε οταν το κακό μας έρχετε στην πόρτα μας ποιο πριν δεν τα βλέπουμε. Τι αξία έχει τωρα οι αντιδράσεις σας φίλοι μου Κροατες, τι θα τα πάρουν πίσω οι Αλβανοί? Το θέμα ήταν να μην έρθουν, μάλλον να μην είχν ξεκινήσει. Ειναι σαν το πρόβλημα που έχουμε και εμεις με τους μεταναστες. Το θέμα είναι να μην ειχαν έρθει, τωρα που ήρθαν...

Δημοσίευση σχολίου