Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Η «Δερόπολη» πήγε όπερα!

Μεγαλειώδης παράσταση του Λαογραφικού Συγκροτήματος στα Τίρανα υπό την αιγίδα του υπουργού Εργασίας Σπύρου Ξέρρα
Μια τεράστια αφίσα, γραμμένη στην αλβανική και την ελληνική γλώσσα δέσποζε επί μέρες την πρόσοψη του Θεάτρου  Όπερας και Μπαλέτου στα Τίρανα και προειδοποιούσε για τη σπάνια παράσταση του Συγκροτήματος «Δερόπολη».   Η παράσταση έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργού Εργασίας , κ. Σπύρου Ξέρρα και είχε ως αφορμή τη βράβευση του «Χορού της νύφης» από το Υπουργείο Πολιτισμού της Αλβανίας.
Την Τετάρτη και 18:30 η ώρα η αίθουσα 800 θέσεων ήταν κατάμεστη από βορειοηπειρώτες, αλλά και αλβανούς θαυμαστές του Συγκροτήματος «Δερόπολη». Από τους επίσημους δέσποζε η παρουσία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και Πάσης Αλβανίας, κ.κ. Αναστασίου, των υπουργών Εργασίας, Ξέρρα, Πολιτισμού, Τζαφέρι και Γεωργίας, Ρούλι, βουλευτών, εκπροσώπων από την Ελληνική Πρεσβεία κι από άλλες πρεσβείες, ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων, δεκάδες βορειοηπειρώτες κι  ελλαδίτες  επιχειρηματίες, οι οποίοι ήταν και οι σπόνσορες της εκδήλωσης.
Η εμφάνιση των 22 νεανίδων που θα ερμήνευαν   στη σκηνή το «Χορό της Νύφης» άπλωσε ένα χρυσοκέντητο φως σε όλη την αίθουσα κι απέσπασε το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.  Η σκηνή φωτίστηκε απ’ άκρη σ’ άκρη από το ακατάλυτο φως της δεροπολίτικης στολής, ένα φως που ξεχύθηκε σε όλους τους δρόμους των Τιράνων όταν αυτούς διέσχιζε το πούλμαν του συγκροτήματος.
Για το κοινό των Τιράνων η παράσταση κράτησε δυο ώρες, ενώ για τους βορειοηπειρώτες της πρωτεύουσας είχε και συνέχεια. Εκείνοι είχαν μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης ανάμεσά τους το Συγκρότημα στο βορειοηπειρωτικό γλέντι που οργανώθηκε στο γνωστό κέντρο «Τζιμπράκου», γνωστό τελευταία στην Αλβανία από το γεγονός ότι εκεί πριν δέκα μέρες είχε λάβει χώρα η τελετή γάμου του ηγέτη του ΣΚ, Έντι  Ράμα. Παρέα με το κλαρίνο και τον γνωστό τραγουδιστή Τάκη Κόλια και καμαρώνοντας τα μέλη του Συγκροτήματος «Δερόπολη» όλοι έζησαν αξέχαστες στιγμές παρέα με την παράδοση και το κέφι.  
Αναγνώστης       

12 comments:

Ανώνυμος είπε...

Kali kai i ekdilosi ama trehoun ta lefta, trehoun kai ta "paidia" na dhoun tis nifes. Na doume omos poso tha kratisei i fottia i tin kaname apo prosonamata oso gia ta lefta. Gia ta lefta ta kaneis ola gia ta lefta .... kai th BHpeiro. Geia hara mas Ypoyrge

Ανώνυμος είπε...

Α ΡΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ.ΠΗΡΕ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΥΛΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ. ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΤΡΙΩΤΗ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΧΕ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΑΤΕ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΝΑ ΨΑΞΕΤΕ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΔΙΩΡΓΑΝΩΣΕ ΔΗΛ. ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΑΡΠΑΞΕ.Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ?ΜΠΑ ΔΕ ΝΩΜΙΖΩ!Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΜΠΟΡΕΙ!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί μου ανώνυμοι συμπατριώτες.
Είνια επόμενο σε μιά τέτοια εκδήλωση να υπάρχει και το χρήμα. ΔΕΝ γίνεται τίποτα χωρίς χρήμα. Δυστυχώς, χωρίς χρήματα δεν μπορείς να "πιείς ούτε έναν καφέ στην αυλή σου"!!!
Και βέβαια, αυτόν το λαογραφικό (μάλλον τέτοις πρέπει να είναι) όμιλο, πρέπει κάποιος να τον χρηματοδοτεί (εισητήρια, χορηγείες, δωρεές...) οπότε και αν υπήρχε εισητήριο, αναγκαστατικά θα υπήρχε.
Τώρα για το ποιός τα τσέπωσε (ενδεχομένως όλο και κάποιος θα τα τσέπωσε!!!) η κα. υπουργού ή ο κος. υπουργός ή όποιος άλλος, τι μας μέλει, στο κάτω κάτω (αφού εγώ δεν μπορώ να χρηματοδοτήσω κάτι, δεν μπορώ να ορίσω και τους κανόνες του εμπορικού παιχνιδιού - ποιός και άν θα κερδίσει). Το θέμα είναι ότι η πρωτοβουλία αυτή του Ξέρα είναι μια καλή ενέργεια για την ανάδειξη του εληνικού πολιτισμού. Αν και ως πολιτικό και τις πολιτικές του επιλογές και πράξεις τις συγχαίνομαι, αυτή την ενέργεια με τα οφέλιμα αποτελέσματά της, του την αναγνωρίζω!

Ανώνυμος είπε...

Μια τεράστια αφίσα, γραμμένη στην αλβανική και την ελληνική γλώσσα δέσποζε επί μέρες την πρόσοψη του Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου στα Τίρανα
na zisoun oi mega patriotes kai oloi oi alvanoi pou mas afinoun kai tin ellinikh glwssa elefthera.
a re vorioipiroti ti malakas pou eisai

Ανώνυμος είπε...

Aderfia deropolites giati apo ekei iste fenetai apo ti zilia kai ti kakomiria pou ekfrazetai, na iste yperifani gia to vouleyti kai ypourgo tis perioxi sas pou asxolite me olla ta provlimata tis perioxis tou,makari na kamoun kai aloi to idio kai na mi to pezoun jambri,oso gia to an ta tsepose na ntrepestai,oi epixeirimaties plirosan moni tous ta lefta sto ksenodoxeio kai sto kentro diaskedasis.

Ανώνυμος είπε...

re file an yparxei estw kai enas deropolitis poy na pisteyei pws tha ekane kati o ypoyrgos xwris na exei oikonomiko wfelos tote thelw na moy ton gnwriseis giati egw den kserw kanenan kai na eisai sigoyros pws gnwrizw perissoteroys psifoforoys toy apo sena ektos kai an eisai albanos poy tote sigoyra tha gnwrizeis perissoteroys.egw eimai dropolitis kai eimai yperifanos gi'ayto,den pisteyw pws eimai ziliaris apla ayto peri xrimatwn tha sto pei akoma kai h mana toy,to exei pei allwste se geitwna toy o opoios den ton psifizei."esy katse kai xtypisoy kai trekse oso theleis,o spyros moy thn exei giomath th tzieph?

Ανώνυμος είπε...

Οπως εγραφαν οι προσκλήσεις και όπως ειπέ και ο ίδιος στις ευχαριστίες του μετα την εκδήλωση, χορηγοι ήταν: ο Κωστας Σωτήρης και τα αδέρφια Νάτση, ο Βασιλής, ο Χρήστος και ο Αλέξανδρος που έχουν την AGNA . Τα αδέρφια Κώτσια, ο Γιώργος, ο Σταυρος και ο Δήμος που εχουν τη VEKO. Ο Γόλη Λέγκος με το εργοστασιο κρεάτων, η ΑΕGEK που φτιάχνει δρόμους,και τα αδερφια Τσάμη, Γιάννης και Θόδωρης που έχουν την εταιρία FORCA. Ολοι αυτοί είναι φίλοι του και ήταν ΟΛΟΙ εκεί και στην εκδηλώση και το γλέντι. Λέτε να είναι τόσο χαζοί οι άνθρωποι και να δίνουν τα λευτά τους να τα τρώει ο Ξέρας??? Κρίμα που πήρατε το πληκτρολόγιο και μπήκατε στον κόπο να βγάλετε τόσο φαρμάκι. Κρίμα που από μια προσπάθεια τόσον ανθρώπων που προσφέρθηκαν και προσπάθησαν να πετύχει αυτή η μοναδική στο ειδος της εκδήλωση, το μόνο που είχατε να σχολιάσετε ήταν η μιζέρια σας. Ο Ξέρρας είναι και ήταν από πάντα πλούσιος οχι μόνο από χρήματα αλλά από αγάπη, από προσφορά, από μεγαλοκαρδία κατι που σας λείπει εσας και δεν μπορεί ουτε ο Ξερρας ούτε η γυναικά του να σας βοηθήσουν να τα αποχτήσετε.

Ανώνυμος είπε...

xaxaxaxaxaxa..... exw ligo kairo pou parakolou8w auto to blog kai eiste oloi gia klamata.... axortagoi k axaristoi voreiohpeirwtes.....mono na kakologisetai palio ziliarides...Dn ektimate tipota apo kanenan k dn kserete ti 8elete. Vriskete panta aformes n kakologisete ton Ksera,alla eiste toso xazoi pou den katalavenw mexri pou tha ftasei auti i xazomara....opoios einai eksupnos as pei apo pou sugkekrimena pire o kseras lefta kai oxi aorista sta xamena.Ade kai voulosteto ligo giati apo oti katalava oute kapoioi pou tous to paizete kai filoi dn kserete poios einai o kseras kai akoma perissotero poia einai h kostanto.

Ευλογητός είπε...

Ανώνυμε 6:56, μίλησες με ονόματα και το εγκρίνω. Για να φτιάξεις μια τέτοια παράσταση δεν αρκούν τα χρήματα. Χρειάζεται αγάπη. Κάτι που λείπει από τους επικριτές της παράστασης. Παιδιά μου, βρίστε τον Ξέρρα και όποιον πολιτικό θέλετε. Μη σπιλώνετε όμως τους επιχειρηματίες μας που προσέφεραν χρήμα κι αγάπη γι' αυτή την εκδήλωση, την οποία χάρηκαν γιατί ήταν όλοι εκεί. Αν αυτά τα καμάρια της Δρόπολης και της Ελλάδας ήξεραν ότι υπήρχε κερδοσκοπεία θα το είχανμ μυριστεί χιλιόμετρα μακριά. Αν είναι σήμερα προκομένοι επιχειρηματίες είναι ότι έχουν την αίσθηση της ειλικρίνειας και του δόλου. Ασφαλώς δεν έχουν καμιά σχέση με την κακεντρέχεια και τη μικροψυχεία. Ξέρουν πολύ καλά που πενδύουν τα χρήματά τους. Και είναι πανέτοιμοι να το κάνουν για τον τόπο τους. Διαφημίζοντας τον τόπο τους, τη δική τους παράδοση, διαφημίζουντα επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Σίγουρα, τη επομένη της παράστασης του συγκροτήματος "Δερόπολη" ήταν ακόμα πιοπ πλούσιοι και πιο περήφανοι! Τη μικροπρέπεια των τελευταίων γενίτσαρων του Ντούλε ούτε που την πρόσεξαν. Τους φάνηκαν προϊόντα με ημερομηνία λήξης.

Ανώνυμος είπε...

to systhma sthn albania oloi kseroyme pws leitoyrgei.oi epixeirhmaties sponsoraroyn gia na exoyn eynoikh metaxeirish,ayto den shmainei pws den ebgale kanenas lefta apo ayth thn ekdhlwsh.oso gia sena file moy poy thes na to boylwsoyme giati den kseroyme poios einai o kserras kai h kostanto,pes ta alloy ayta giati den eimai apo aytoys poy exoyn faei tis apyles toys,gnwsth praktikh toy kserra,alla tha moy arese san idea na kathomoyn kamia mera sto idio trapezi na toy eserna merika kai na gnwrizomastan.ena allo poy diapistwsa einai pws yparxoyn kai yposthrixtes toy ektos apo ypallhloi toy dhladh tsirakia.giati nomiza pws mono tetioi yphrxan ektos kai an ta grafei o idios o ypoyrgos.

Ανώνυμος είπε...

Ανεγκέφαλοι, οι ίδιοι επιχειρηματίες είναι και σπόνσορες στις εκδηλώσεις του Ντούλε. Κι αυτό το κάνουν γιατί το θεωρούν υποχρέωση. Δεν κατηγόρησε κανείς μέχρι σήμερα ότι ο Ντούλες τρώει τα λεφτά τους. Εσείς γιατί το κάνετε; Γιατί είστε στενόκαρδοι. Τελεία και παύλα!

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ,Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΠΛΑΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΑΝ ΕΙΧΕ Η ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΦΙΛΕ ΤΣΙΜΠΗΣΕΣ ΑΜΕΣΩΣ ΚΑΙ ΕΤΡΕΞΕΣ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙΣ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΣΟΥ.ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ,ΟΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΖΟΥΝ ΣΑΝ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΑΛΛΩΝ.ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΞΕΡΡΑ ΜΟΝΟ ΤΕΤΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ,ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΜΙΑ ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ,ΠΟΥ ΠΡΙΝ ΖΟΥΣΑΝ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ.ΡΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟΥ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑ ΣΑΣ ΤΑΙΖΕΙ ΜΙΑ ΖΩΗ,ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΛΙΓΟ Ο ΜΠΕΡΙΣΑ ΘΑ ΤΟΝ ΠΑΕΙ ΣΤΗ ΣΚΟΝΤΡΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟ,5 ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΤΡΕΧΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ (ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥΣ ΞΕΡΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ),ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΕΤΕ ΣΚΟΥΛΙΚΙΑ,ΜΥΚΗΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΩΡΙΣ ΙΔΕΩΔΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ,ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΜΙΑ ΖΩΗ,ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ ΧΟΤΖΑ ΑΚΟΜΑ.ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ ΠΑΛΙ,ΕΣΥ ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΡΑΤΑ.ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΣ ΠΩΣ ΚΑΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ? ΚΑΙ ΘΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ?

Δημοσίευση σχολίου