Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Απομακρύνθηκε η προτομή του Αριστοτέλη Γκούμα από την αυλή των Αγίων Πάντων


Επτά μήνες μετά την τοποθέτηση της, η προτομή του εθνομάρτυρα από τη Χειμάρρα Αριστοτέλη Γκούμα, αφαιρέθηκε από το προαύλιο της εκκλησίας των Αγίων Πάντων και μεταφέρθηκε στο κοιμητήριο.
Να υπενθυμίσουμε ότι για την τοποθέτηση της,η οικογένεια είχε ζητήσει από την Ένωση Χειμαρριωτών – πρωτοβουλία της οποίας ήταν το μνημείο -  να τοποθετηθεί σε κάποιο προστατευόμενο χώρο, για ευνόητους λόγους. Με την τοποθέτηση της προτομής εντός του χώρου της εκκλησίας διαφώνησε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος 

που δεν ήθελε καμία ανάμειξη της εκκλησίας πέραν του θρησκευτικού μνημόσυνου, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από το πρωί της  χωρίς να λειτουργήσει, επιβάλλοντας ταυτόχρονα  στην εκκλησία των Αγίων Πάντων την ακοινωνησία μέχρι να αφαιρεθεί η προτομή από την αυλή της εκκλησίας.
Οι διοργανωτές από την πλευρά τους λένε πως η προτομή είναι μεν εντός του αυλόγυρου αλλά ο χώρος που τοποθετήθηκε δεν θεωρείτε από τους ίδιους αυλή της εκκλησίας αλλά κοινόχρηστος χώρος που διαμορφώθηκε μετά την αποκατάσταση του παλιού ελληνικού σχολείου.   Στη στάση του μητροπολίτη, κάποιοι έδειξαν κατανόηση, οι περισσότεροι  χειμαρριώτες και όχι μόνο εξοργίστηκαν ενώ δεν έλειψαν και οι ακραίες φωνές που έλεγαν ότι θα προσχωρήσουν στην Ελλαδική Παλαιοημερολογίτικη Εκκλησία.
Τραγικές φιγούρες, αυτής της υπόθεσης ήταν οι γονείς του Αριστοτέλη, που θα έπρεπε να γίνουν μέρος του «προβλήματος» και της επίλυσης του! Σύμφωνα με το ιστολόγιο «ΤΟ ΟΡΑΜΑ» ο πατέρας του Αρισττοτέλη κ. Ηλίας Γκούμας επικοινώνησε ταχυδρομικά και τηλεφωνικά με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων κ. Αναστάσιο, ώστε να βρεθεί μία λύση.
Ήμασταν από αυτούς που είχαμε δείξει κατανόηση στη στάση του μητροπολίτη, σε βαθμό που δεχτήκαμε και έντονη κριτική από κάποιους φίλους. Μετα από αυτή την εξέλιξη, δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε «τέλος καλά όλα καλά». Όποιου και να ήταν η ιδέα του κοιμητηρίου, την θεωρούμε απαράδεκτη! Η τοποθέτηση της προτομής στο κοιμητήριο, θα θυμίζει πιο πολύ την εξορία της παρά τον πρωταρχικό στόχο για τον οποίο έγινε. Η προτομή απείχε από τον τοίχο περίφραξης του σχολείου και της εκκλησίας μόλις δύο μέτρα, και αν η εκκλησία δεν ήθελε ανάμειξη, μία λύση θα ήταν να παραχωρήσει δύο τετραγωνικά μέτρα από την αυλή για να τοποθετηθεί το μνημείο και να είχε έξοδο από το δρόμο που πάει στο κάστρο. Δύο τετραγωνικά μέτρα, πιστεύουμε πως άξιζε να παραχωρηθούν για κάποιον που μαρτύρησε για τη γλώσσα του. Δύο τετραγωνικά μέτρα, όχι γιατί τα έχει ανάγκη ο Αριστοτέλης αλλά όλοι εμείς, ως άλλο ένα σημείο αναφοράς των υποχρεώσεων απέναντι στον τόπο μας. 

Σχετικά άρθρα:

Κυριακή, 7 Αυγούστου 2011
Το μεγαλείο ψυχής της οικογένειας Γκούμα

Σάββατο, 6 Αυγούστου 2011

Εκατέρωθεν πιέσεις για να μην τοποθετηθεί η προτομή του Αριστοτέλη Γκούμα

5 comments:

Ανώνυμος είπε...

Κρίση παντού, μα πάνω από όλα στα ιδανικά μας...

Ανώνυμος είπε...

ξεφτιλα

Ανώνυμος είπε...

Η ιδέα όπως προκείπτει απ'το αδελφό ιστολόγιο Το όραμα είναι της οικογενείας του μακαρίτη. Εσείς θα συνεχίσεται να τους κοροϊδεύεται ότι δήθεν τους φροντίζεται. Αφήστε να ειρηνεύσει ο Αριστοτέλης και η οικογένεια και η Χιμάρα...

Ανώνυμος είπε...

αυτό που έγινε είναι απαράδεκτο,που αλλου στο κόσμο είδατε να ειναι το άγαλμα στο νεκροταφείο? η στις πλατειες ή στην εκκλήσιες βρίσκονται .
τόσο δύσκολο ήταν να βρεθεί μια λύση.
και αφού ήταν τόσο δύσκολο γιατί φτιαξάνε το άγαλμα
εγω περίμενα να μην είχε πρόβλημα η εκκλησία γιατί ο Αρχιεπίσκοπος αντέδρασε πρώτος στη δολοφωνία του μαρτυρα

Ανώνυμος είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο 2.27. Δεν μας αξίζουν τέτοιοι ήρωες. Ας μείνει εκεί η προτομή ώστε να υπάρχει μόνο για τους πολύ κοντινούς του. Οι υπόλοιποι είμαστε άξιοι της μοίρας μας και ανάξιοι του ηρωισμού, και της πατριωτικής λάμψης του Τέλη. Τουλάχιστον εκεί δεν θα προκαλεί και ίσως γλυτώσει τον βανδαλισμό. εμείς άλλωστε δεν είμαστε σε θέση να προστατέψουμε τίποτε. Ούτε τον πολιτισμό, ούτε την γλώσσα, ούτε την καταγωγή, ούτε την γή και σίγουρα ούτε τις ηρωικές μορφές που έχουμε την τιμή να είναι συμπατριώτες μας.

Δημοσίευση σχολίου