Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Εορτασμός της επετείου της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας στην Κορυτσά


Και φέτος αντιπροσωπεία της ΣΦΕΒΑ παραβρέθηκε στον εορτασμό της εθνικής μας επετείου στο χώρο της Βορείου Ηπείρου, στις περιοχές Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα και Κορυτσάς.
 Ειδικά στην Κορυτσά ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Μαρτίου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί  με δοξολογία στην παλαιά Μητρόπολη της Κορυτσάς, με συμμετοχή πλήθους Κορυτσαίων, του  προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ. Μπολάνου, των τοπικών προέδρων της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ, αντιπροσωπείας του ΜΕΓΚΑ, πολλών Βορειοηπειρωτών από άλλα μέρη όπως το Αργυρόκαστρο και η Χιμάρα αλλά και με την παρουσία πολλών επισήμων από την Ελλάδα, περιφερειαρχών, Δημάρχων και βουλευτών κυρίως  από την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία.


Η συνέχεια δόθηκε στα εκπαιδευτήρια  ΟΜΗΡΟΣ με την παρουσίαση σχολικής εορτής από τους μαθητές. Παρακολουθήσαμε μία άψογη  από κάθε άποψη εκδήλωση  που μας γέμισε ενθουσιασμό και υπερηφάνεια  και μας μετέφερε νοερά στις μέρες της εποποιίας των προγόνων μας. Οι επισκέπτες και ειδικά όσοι ήλθαν πρώτη φορά σε επαφή με το σχολείο κυριολεκτικά έμειναν άφωνοι με την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται  από τους δασκάλους τόσο τους ντόπιους όσο και τους ελλαδίτες, αλλά και από τον απαράμιλλο ζήλο και ενθουσιασμό των μαθητών που μας συγκίνησαν με τον δυναμισμό και τη διάθεσή τους να αναπαραστήσουν μέσα από λόγο, θεατρική πράξη και λεβέντικους χορούς,  χρυσές στιγμές της ελληνικής  ιστορίας. Δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι σπάνια παρακολουθούμε εορτές   τέτοιου επιπέδου στην πατρίδα μας και πραγματικά οι δάσκαλοι και μαθητές της Κορυτσάς αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για όλους μας  και μας καλούν να αγκαλιάσουμε με κάθε τρόπο  την υπέροχη αυτή προσπάθεια.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παράθεση δεξίωσης σε όλους τους προσκεκλημένους από τον ιδιαίτερα δραστήριο, νέο  πρόξενο Κορυτσάς κ. Ιωάννη  Πεδιώτη. Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της ΣΦΕΒΑ μετέβη στο χωριό της Πολένας όπου δόθηκαν δώρα για το Πάσχα στις οικογένειες που μέλη και φίλοι της ΣΦΕΒΑ  βάπτισαν και στεφάνωσαν τον περασμένο Οκτώβριο.
Ειδικά τις δύσκολες ημέρες που διανύει η πατρίδα μας για μας, τα μέλη της ΣΦΕΒΑ, αλλά πιστεύουμε και για όλους  όσους παραβρέθηκαν στην εορτή αυτή,  οι δάσκαλοι και οι μαθητές της Κορυτσάς μας έδωσαν το μήνυμα ότι με πίστη στο Θεό, αγώνα, ενότητα, ομοψυχία και πάνω από όλα ήθος και αγάπη για την πατρίδα μπορούν να γίνουν θαύματα. Με αυτά τα εφόδια  οι Βορειοηπειρώτες  κράτησαν και κρατούν ψηλά τον ελληνισμό και την ορθοδοξία, και μας δίνουν ένα ολοζώντανο παράδειγμα  για να ακολουθήσουμε,  αποτινάσσοντας κάθε σάπιο και διεφθαρμένο κομμάτι του χθές , είτε πρόκειται για τις  ανίκανες ηγεσίες που και την εποχή του αγώνα κόντεψαν να διαλύσουν την επανάσταση, είτε πρόκειται  για νοοτροπίες και συμπεριφορές  που δηλητηριάζουν και υποθηκεύουν το  μέλλον της πατρίδας μας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου