Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Η οικονομική κρίση, δίνει ζωή σε απομακρυσμένα χωριά που σε λίγα χρόνια θα ερειπωνόταν!


20 οικογένειες επέστρεψαν στη Σέπερη της Ζαγοριάς Αργυροκάστρου
Ζαγορια Αργυροκάστρου
Λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα, ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων από τα χωριά της περιοχής Αργυροκάστρου, αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα.

 Σε αρκετά χωριά όπως το Καπαριέλι, Στέπεζι, Μεντάρι  της κοινότητας Τσέπο, ή  το Τόποβα, Κόντσκα, Βιθούκι κλπ στο Ζαγόρι,  οι κάτοικοι οι οποίοι μετρούνταν στα δάκτυλα ενός χεριού, τα τελευταία χρόνια, τώρα η εικόνα της περιοχής αυτής είναι αρκετά διαφορετική.


Οι, πρόσφατα, οι μετανάστες που επέστρεψαν άρχισαν να επενδύουν τα χρήματα τους, στην κτηνοτροφία, η οποία προωθείται από την αλβανική κυβέρνηση ή στην ανέγερση οικιών, επάνω στα ερείπια των σπιτιών του παρελθόντος.

Ο Ιλίρ Τσάπι, που ζει στην απομακρυσμένη κοινότητα του Ζαγορίου, είναι ένας από αυτούς. Όπως, μας λέει,  πάνω από 20 οικογένειες έχουν επιστρέψει στο χωριό του, Σέπερ, μετά από σχεδόν 15 χρόνια και ορισμένοι άρχισαν να ασχολούνται  με τη μελισσοκομία και την ιχθυοκαλλιέργεια, σημειώνει χαρακτηριστικά το αλβανικό πρακτορείο.

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

Βορειοηπειρώτη πές να καταλάβω κάτι:
Μιλάτε συνέχεια για χωριά και επαρχίες χωριών.
Δεν έχετε και πόλεις κατοικούμενες από έλληνες;
Δεν διάβασα ποτέ για δραστηριότητες στους Αγίους Σαράντα, στο Αργυρόκαστρο κλπ, να δω αίθουσες μεγάλες γεμάτες με έλληνες, μόνον για την Κρανιά διαβάζω για συνέχεια.

Δημοσίευση σχολίου