Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Αμερικανός Ιστορικός: Η Αλβανία δεν απεγκλωβίστηκε από το κομουνιστικό παρελθόν


Μπερίσα και Νάνο, αντίγραφα του Ενβέρ Χότζα
Ο Αμερικανός ιστορικός Bernd Fischer, απηύθυνε κατηγορίες κατά της σκληρής αλβανικής ηγεσίας, ισχυριζόμενος ότι οι Αλβανοί πολιτικοί  δεν έχουν αποσυνδεθεί από την κληρονομιά του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα.


Κατά τη διάρκεια επιστημονικού συνεδρίου για την ανάλυση των ιστορικών γεγονότων των 100 ετών του αλβανικού κράτους, ο ιστορικός Φίσερ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα έχει κληρονομήσει ένα τμήμα της πολιτικής του Ενβέρ Χότζα, ιδιαίτερα σε σχέση με την αυταρχική συμπεριφορά και την πίεση που ασκεί σε ανεξάρτητους φορείς.

«Ορισμένοι σημαντικοί τομείς στους οποίους  ασκούσε την επιρροή του ο Ενβέρ Χότζα, παρέμειναν στην  ίδια κατάσταση. Ο Σαλί Μπερίσα και αρκετοί της πολιτικής ελίτ των Τιράνων της δεκαετίας του ’90 διακατέχονταν από αυταρχικό πνεύμα, δεν ήταν ανεκτικοί και δεν συμπεριελάμβαναν το συμβιβασμό στις διαπραγματεύσεις, παρότι  ήταν μέτρα τα οποία η Αλβανία είχε ανάγκη, προκειμένου να ενισχυθεί η δημοκρατία στη χώρα.

»Ο Σαλί Μπερίσα χρησιμοποιεί αυτούς τους τομείς ως εργαλείο για την ενίσχυση της προσωπικής δύναμής του και όπως ο Ενβέρ Χότζα δεν επιτρέπει  εσωτερική συζήτηση και επιτίθεται άγρια κατά των αντιπάλων του, ανεξάρτητα από το κόστος που έχει στη δημοκρατία.

Το 2005 που επέστρεψε στην εξουσία υπήρχαν κάποια σημαντικά ορόσημα, όπως ήταν η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και η απελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων αλλά και πάλι η κληρονομιά του Ενβέρ Χότζα παρέμεινε, αφού οι περισσότερες ενέργειες του Μπερίσα ήταν αφιερωμένες στον έλεγχο της δικαστικής εξουσίας, των εισαγγελέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης», δήλωσε ο Φίσερ.

Η ίδια κριτική έγινε και για τον πρώην πρωθυπουργό Φάτος Νάνο.
«Ο Νάνο, ο Μπερίσα και ο Ενβέρ Χότζα ήταν δογματικοί , κατά της αντιπαράθεσης και της συζήτησης στο ίδιο το κόμμα τους.

Ο Νάνο και ο Μπερίσα υπονόμευσαν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης», είπε.

Ο Μπέρντ Φίσερ επέστησε την προσοχή στην έλλειψη δημοκρατίας στα πολιτικά κόμματα, σημειώνοντας ότι το μέλλον της χώρας θα είναι στα χέρια μιας νέας ηγεσίας στην οποία η επιρροή της κομμουνιστικής δικτατορίας θα είναι μικρή.
Vizionplus.tv
--

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

Για τον Βαγγελάκη μας δεν είπε τίποτα; Ποιά η διαφορά από τους άλλους; Από δογματικός τους παιρνάει όλους. Ακόμα και τον Ενβέρ. Μήπως δεν τον ανάφερε γιατί είναι μικρός, ή μήπως μία φορά είναι ο ένας και την άλλη ο άλλος. Λάθος! Λάθος! Είναι τρία σε ένα! Σωστός ο ιστορικός.

Δημοσίευση σχολίου