Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Δελαβέκουρας: Η υπουργοποίηση δύο στελεχών του κόμματος PDIU υπονομεύουν τις σχέσεις των δύο χωρών


Από την ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γρηγόρη  Δελαβέκουρα (8-3-2012)

...
Δ. ΚΑΤΣΙΜΕΝΤΕ: Θα ήθελα να μου πείτε πώς σχολιάζει το Υπουργείο Εξωτερικών τη συμμετοχή δύο στελεχών του κόμματος των Τσάμηδων στην Αλβανική Κυβέρνηση.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πράγματι ενημερωθήκαμε για τη συμμετοχή δύο στελεχών του κόμματος PDIU
στην Κυβέρνηση της Αλβανίας. Όπως αντιλαμβάνεστε, παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις εσωτερικές εξελίξεις στην Αλβανία και έχουμε πλήρη επίγνωση των πολιτικών ισορροπιών που αναπτύσσονται στη χώρα αυτή.
Το θέμα της σύνθεσης της Αλβανικής Κυβέρνησης είναι ζήτημα εσωτερικό.
Η Αλβανική Κυβέρνηση διά του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Εξωτερικών αλλά και άλλων στελεχών της διακηρύσσει ότι επιθυμεί την ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα και την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας. Η βούληση αυτή είναι αμοιβαία και η Ελλάδα έχει αποδείξει εμπράκτως όλα αυτά τα χρόνια τη στήριξή της προς την Αλβανία.
Ωστόσο, είναι επίσης γνωστό ότι το κόμμα PDIU έχει διατυπώσει θέσεις οι οποίες υπονομεύουν την προοπτική ενίσχυσης και περαιτέρω βελτίωσης των διμερών μας σχέσεων.
Για το λόγο αυτό αναμένουμε από την Αλβανική Κυβέρνηση να επιβεβαιώσει με απτό τρόπο την προσήλωσή της στη βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Επιθυμούμε καλές σχέσεις με την Αλβανία αλλά προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η αμοιβαία βούληση και η έμπρακτη υλοποίηση δράσεων που θα αποδεικνύουν το σεβασμό μεταξύ των δύο χωρών και θα ενισχύουν τη διμερή συνεργασία.
Η προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας όπως καθορίζεται από τις υποχρεώσεις της Αλβανίας στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας και η διευθέτηση εκκρεμοτήτων στις διμερείς σχέσεις αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για την Ελλάδα.
Πηγή: ΤΟ ΟΡΑΜΑ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου