Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Η ελληνική καταγωγή του ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού


Βίντεο 
• Ως αλβανική πολιτιστική κληρονομιά θεωρείται το Ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Πρόκειται σαφώς για διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
Το πολυφωνικό τραγούδι της Ηπείρου (συμπεριλαμβανομένης και της Βορείου Ηπείρου, της σημερινής νότιας Αλβανίας) είναι ένα εξαιρετικό δείγμα του πολιτισμού της περιοχής. Ένα βασικό στοιχείο, που χαρακτηρίζει την πολυφωνική μουσική της Ηπείρου είναι η έκφραση του ιδιαίτερου κοινωνικού περιβάλλοντος. 


Το Ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μουσικές φόρμες στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, αλλά και στο παγκόσμιο ρεπερτόριο της λαϊκής πολυφωνίας.
Η καταγωγή αυτής της πολυφωνικής φόρμας, παρόλο που η έρευνα δεν έχει καταλήξει ακόμη σε βέβαια συμπεράσματα, πιθανά να ανάγεται σε πολύ παλιές (ίσως ακόμη και προελληνικές) εποχές.
Οι μελωδίες των πολυφωνικών τραγουδιών (μαζί με ορισμένα ακόμη της Ηπείρου και της Θεσσαλίας) είναι οι μοναδικές στον ελλαδικό χώρο που έχουν διατηρήσει την ανημίτονη πεντατονική κλίμακα (κλίμακα που αποτελείται από πέντε νότες χωρίς ημιτόνια).
Η κλίμακα αυτή, σύμφωνα με κάποιους μουσικολόγους, ταυτίζεται με το δώριο τρόπο των αρχαίων Ελλήνων, την κατεξοχήν «ελληνική αρμονία». Δίπλα στην κλίμακά του, στοιχεία που συνηγορούν στην παλαιότατη καταγωγή του είδους αποτελούν ο φωνητικός, ομαδικός, ρητορικός και τροπικός του χαρακτήρας.
Στις μέρες μας το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι το συναντάμε στα βορειοδυτικά του Νομού Ιωαννίνων (χωριά του Πωγωνίου, Παρακάλαμος, χωριά βόρεια της Κόνιτσας), σε ελάχιστα χωριά στα βορειοανατολικά της Θεσπρωτίας (Τσαμαντάς, Λιάς, Βαβούρι, Πόβλα) και, κυρίως, στη Βόρειο Ήπειρο, στα χωριά της ελληνικής μειονότητας στα νότια της Αλβανίας (Δερόπολη, Άνω Πωγώνι, Βουθρωτό, Χειμάρα).
ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ





5 comments:

Ανώνυμος είπε...

afta einai ta apotelesmata tis dhihonias........mas ta pernoun ola...ma ola i zeni kai ta kanoun dhika tous

Ανώνυμος είπε...

Η πατρίδα κοιμάται, η Ομόνοια ροχαλίζει ...

Ανώνυμος είπε...

Η Πατρίδα κοιμάται, η Ομόνοια ροχαλίζει ...

Ανώνυμος είπε...

Ayto pote 8a to paei o Dule sto Strasvourgo i mazi me ta alla ki ayto?

Ανώνυμος είπε...

thimamai mia ekpompi tis net pou pigenei se diafora xwria,eixe paei se ena kapou sta gianena sto telos tis ekpompis tha tragoudousan ta paradosiaka tous tragudia(polyfwnika)pou eixan mathei apo tous paterades tous.pros ekpliksei mou tragoudousan sta albanika op sygnwmh arbanitika enoousa giati ta albanika meta arbanitika den miazoun katholou.egw rotaw giati na epireastikane oi liapides apo ta memonomena xwria ths hpeirou(pou ta perisotera tragoudane sta arbanitika)kai ta metrimena sto xwri xwria ths b.eipirou kai oxi to antitheto????akoma kai sthn b.eipiro labtse to lene.

Δημοσίευση σχολίου