Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Έφυγε η κυρά Ανδρομάχη της Δερβιτσιάνης


Σε ηλικία 92 χρονών, έφυγε από τη ζωή στις 13 του Μάρτη, η αρχόντισσα της Δερβιτσιάνης Ανδρομάχη Ντάκου.
Η κυρία Ανδρομάχη ήταν χαρακτηριστική φυσιογνωμία της δροπολίτισας γιαγιάς που καθόταν στο πεζούλι και μιλούσε με καλοσύνη στον κάθε περαστικό.
Κάθε φορά που θα επισκέπτονταν τη Δερβιτσιάνη κάποιος «μεγάλος», δεν υπήρχε περίπτωση να ξέφευγε από την κυρία Αντρομάχη  για να του πει κάποια λογάκια για τον ελληνισμό!
 Ιδιαίτερη σχέση είχε αναπτύξει και με τον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο που ζητούσε κάθε φορά που επισκέπτονταν τη Δερβιτσάνη να τη δει.

Ευχόμαστε ο θεός να αναπαύσει την ψυχή της και να εύχεται από ψηλά για τον ελληνισμό που με τόσο καμάρι υπερασπίζονταν!

7 comments:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΗΣ ΔΡΟΠΟΛΙΤΙΣΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΣΥΝΗ, ΤΗΝ ΞΕΝΗΤΙΑ ,ΤΗΝ ΑΡΧΟΝΤΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΣΟ ΚΑΜΑΡΙ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΝ ΟΙ ΗΡΩΗΚΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΔΕΡΟΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΥΝΕΧΑΕΙ.ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΣΤΕΙΛΩ ΞΕΝΕ ΜΟΥ ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΡΟΒΩΔΙΣΩ...ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΦΤΕΡΟ ΚΑΙ ΚΑΙΕΙ ΤΟ ΜΑΝΤΙΛΗ.ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΕΡΒΙΤΣΙΑΝΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΤΟΥΣ ΣΠΡΩΧΝΑΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΑΝΑΔΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΖΥΜΩΣΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΟΣΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΒΑΡΘΟΛΟΜΕΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΕΓΓΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΔΡΟΠΟΛΙΤΗΣΑΣ ΜΑΝΑΣ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΑΝΑΠΑΥΣΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ.

Ανώνυμος είπε...

Από την ανθρώπινη πλευρά να ζήσουνε να την θυμούνται.
Με λένε Ρίζο και όπως θέλω το γυρίζω. Αυτό ήταν το σύνθημα γ’αυτό μη μιλάτε για πατρίδα για ελληνισμό και πράσινα άλογα. Το ίδιο δίδαξε και στα παιδιά και στα αγγόνια της .
Άλλες ήταν και είναι οι παλικαρίσιες γυναίκες στη Δερβιτσάνη και στη Δερόπολη και αυτό το γνωρίζουν καλά οι δερβιτσιώτες.
Από σεβασμό ας μη δώσουμε συνέχεια.

Ανώνυμος είπε...

3:52 +1

Ανώνυμος είπε...

3:52 +2

Ανώνυμος είπε...

ntropi stous apo pano mikropsihus kai t

eliomenous kakus akoma kai sta silipitiria htan kai tha papamini eonia stis mnimes ollon ton dhopoliton dervicoton kai opiou ehei perasi apo tin piaca tis dervicanis ,DEN ehi kanun kako se kanenan mono kalla ehoun prosferi. otheos as anapayi tin psihitis

Ανώνυμος είπε...

εμένα μου άρεσε πολύ που την έβλεπα στα πρώτα στασίδια της εκκλησίας ,αιωνία η μνήμη της.

Ανώνυμος είπε...

Η ΚΑΚΙΑ σας δεν αρκεί να σκιάσει την προσωπικοτητά της ήταν και πέθανε αρχόντισσα στα συναισθήματα, στην προσφορά, στην αγάπη, στον πατριωτισμό, στη χριστιανοσύνη, ποτέ όμως στη δικοί σας κακομοιριά. Σας λυπούμαι! Ίσως με περισσότερη καλοσύνη να ζούσατε κι εσείς σαν κι όσο αυτή...

Δημοσίευση σχολίου