Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Το Υπουργείο Παιδεία της Αλβανίας απάντησε θετικά στο αίτημα των μαθητών του Παιδαγωγικού Αργυροκάστρου


Ο Υπουργός Παιδείας της Αλβανίας κ. Myqerem Tafaj, απάντησε στην επιστολή των μαθητών του Ελληνικού Τμήματος της Μέσης Παιδαγωγική Σχολής Αργυροκάστρου, ικανοποιώντας τα αιτήματα τους. Το μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας, πλέον συγκαταλέγεται στα μαθήματα επιλογής των κατατακτήριων εξετάσεων, όχι μόνο σε αυτό το σχολείο αλλά και στα άλλα λύκεια της αναγνωρισμένης περιοχής ως μειονότητα δηλαδή της Δερβιτσάνης, Βουλιαράρι και Λιβαδειάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βορειοηπειρώτη» το θέμα διευθετήθηκε μετά τη μεσολάβηση
του βουλευτή και αντιπροέδρου της Αλβανικής Βουλής κ. Βαγγέλη Τάβου.
Φυσικά δεν θα δώσουμε τα εύσημα ούτε στον υπουργό και ούτε στον κ. Τάβο για κάτι αυτονόητο,  αξίζει όμως της αναφοράς γιατί το γραπτό αυτό αίτημα προς τον Υ. Π της Αλβανίας, είναι ίσως  το μοναδικό συγκεκριμένο αίτημα των τελευταίων 10 χρόνων, που έχει σταλεί για κάποιο θέμα παιδείας στη μειονότητα. Από την Ομόνοια βγήκαν πολλά δελτία τύπου για την παιδεία τα οποία διαδίδονταν σε ελληνικά και αλβανικά ΜΜΕ αλλά ποτέ δεν είχαν φτάσει ως αιτήματα  στα αρμόδια γραφεία. Οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές στην αλβανική βουλή, δεν θυμόμαστε να έχουν κάνει ποτέ κάποιο συγκεκριμένο αίτημα για την παιδεία αν εξαιρέσουμε τα «ποιήματα» του κ. Ντούλε για τις αναχρονιστικές πρακτικές των δομών του κράτους που γίνονται εμπόδιο στην ένταξη της χώρας στις ευρωατλαντικές συμμαχίες …  κλπ κλπ…
Στην Αλβανία, εκτός από τα αγγλικά που είναι υποχρεωτική ξένη γλώσσα και διδάσκεται από την τρίτη δημοτικού, στην έκτη διδάσκεται και δεύτερη ξένη γλώσσα που επιλέγεται μεταξύ οκτώ άλλων, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται η ελληνική! Η τροποποίηση αυτή του υπουργού δεν θα έπρεπε να αφορά τα τρία λύκεια (που απέμειναν) στην ελληνική μειονότητα αλλά και τα σχολεία στις μη αναγνωρισμένες περιοχές όπως του Μουρσί, της Χειμάρρας, της Κορυτσάς, της πόλης των Αγίων Σαράντα και γιατί όχι σε όλη την Αλβανία.
Δεν γνωρίζουμε αν συμβάλαμε και εμείς με την δημοσίευση μας, στην επίλυση του αιτήματος των μαθητών του παιδαγωγικού, ενδεχομένως το θέμα να είχε διευθετηθεί ήδη, ελπίζουμε όμως πως από αυτή τη δημοσίευση να πάρουν κάποιοι την «πάσα» για την επίλυση έστω ενός από τα πολλά προβλήματα που έχει η παιδεία μας όπως αυτό που προαναφέραμε.

4 comments:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ θερμά τον βουλευτή Βαγγέλη Τάβο που βοήθησε στην επιτυχή λύση του προβλήματος. Θέλουμε βουλευτές αποτελεσματικούς, Ντουλε είσαι μόνον για μεγάλα λόγια,εδώ και 15 χρόνια τώρα μας λες μόνον θα,θα,θα,θα,θα….. ρίξε χορό αύριο στην Αθήνα και στην ομιλία σου να μας ξαναπείς θα,θα,θα,θα, γιατί τόσο μπορεις.

Ανώνυμος είπε...

"Βορειοηπειρώτη" ξέχασες το υπόμνημα που έστειλε το κόμμα των Ελλήνων τον Σεπτέμβριο του 2010 στον Υπουργό Παιδείας.

Ανώνυμος είπε...

Απορώ με σένα βορειοηπειρώτη, τα βάζεις πάντα με τον Ντούλε. Ο άνθρωπος αυτός έχει αναλάβει να καταστρέψει ότι ελληνικό υπάρχει στην Αλβανία. Δεν μπορώ να καταλάβω αν αυτό το κάνει με εντολή ή του βγένει από μέσα του. Μηπως ξέχασες ότι "έχασε" τις 22.000 υπογραφές των βορειοηπεριωτών που θα παραδίδονταν στις Βρυξέλες πριν 10 χρόνια; Ξέχασες που ήταν αντίθετος των σχολικών κέντρων στον τόπο μας και αυτό το ξέρουν καλά ακόμα και στην Αθήνα; Ο τύπος που έχει κλείσει στο χώρο μας με την εφημερίδα της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ που έχουν εξαφανιστεί υπό την προεδρεία του; Το στόχο της ομόνοιας για απογραφή δεν τον πέταξε στο καλάθι των αχρίστων και τώρα πάει να μας στήσει και κλαρίνα στην Αθήνα "γιατί εκεί είναι η μεγάλη δεξαμενή ψήφων"; Μήπως κατέβηκε να βοηθήσει το Γιωργάκη για να σώσει το ΠΑΣΟΚ; Μάθε καλά πως αυτός δεν είναι μόνον καλός θαθάς, αλλά και μεγάλος βαλτάς... για να ξέρεις. Απολένειπαράνομα καπνοβόλα για να τελειώσει όσο πιο γρήγορα το δικό μας θέμα. Και να ξέρεις και κάτι ακόμα ότι τον στηρίζουν κάποιοι εθνοπατέρες που των στηρίζουν, εκείνοι που φτάσαν και την Ελλάδα στο γκρεμό. Ίσως έρθει τώρα και η ελληνική άνοιξη...

Ανώνυμος είπε...

Πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση στην οποία ανήκει και ο Ξέρρας να κάνει θετικά πράγματα για τους βορειοηπειρώτες ? Εμείς έχουμε συνηθίσει μόνο να τους βρίζουμε. Τι θα γίνει τώρα?

Δημοσίευση σχολίου