Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

«Αυτόματος πιλότος» η δημόσια Ελληνική Παιδεία στη Βόρειο Ήπειρο

Μαθητές, ζητούν τα αυτονόητα και δεν βρίσκουν ανταπόκριση!
Επιστολή μαθητών στον Υπουργό Παιδείας της Αλβανίας
Η Μέση Παιδαγωγική Σχολη του Αργυροκάστρου, εκτός των άλλων ξενόγλωσσων τμημάτων, στεγάζει και το μόνο Ελληνικό Λύκειο που χρηματοδοτείται από το αλβανικό δημόσιο , για την Ελληνική Μειονότητα. Στις κατατακτήριες παναλβανικές  εξετάσεις της Γ’ Λυκείου, εκτός από τα δυο βασικά μαθήματα των Μαθηματικών και της Γλώσσας, οι μαθητές θα εξεταστούν και σε δυο μαθήματα της επιλογής τους από το σύνολο των μαθημάτων που έχουν διδαχτεί, στα τρία χρόνια του λυκείου.  Η λίστα των μαθημάτων επιλογής που μπορούν να επιλέξουν οι μαθητές εκδίδεται από το Αλβανικό Υπουργείο Παιδείας και σε αυτή  τη λίστα

υπάρχουν μαθήματα μόνο στα αλβανικά, οπότε οι μαθητές του Ελληνικού Παιδαγωγικού είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν κάποια από αυτά τα μαθήματα και να εξεταστούν στα αλβανικά, για κάποια εξεταστέα ύλη την οποία έχουν διδαχθεί στα ελληνικά!
Με επιστολή τους προς το Αλβανικό Υπουργείο Παιδεία, οι μαθητές του παιδαγωγικού ζητούν για τα δύο μαθήματα επιλογής, να έχουν την δυνατότητα στα ελληνικά, όπως και τα διδάχθηκαν.
(Αν για παράδειγμα στη Γεωγραφία, έμαθαν για την τροπόπαυση και την θερμόπαυση, πως θα απαντήσουν στην αλβανική ορολογία;;;)
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βορειοηπειρώτη», για το θέμα αυτό οι εκπαιδευτικοί ενημέρωσαν και τους έλληνες βουλευτές του αλβανικού κοινοβουλίου, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια απάντηση.  Ελπίζουμε πως μετά τις πίτες στην Αθήνα, να βρουν το χρόνο να ασχοληθούν και με αυτό το θέμα.

Ακολουθεί η επιστολή των μαθητών:

Z.Minister.
Ne nxënësit e gjimnazit gjuhësor "Pandeli Sotiri" të degës së greqishtes ju kërkojmë të mirrni parasysh kërkesën tonë përsa i përket Matures Shtetërore dhe Provimeve me Zgjedhje.
Në degën tonë të gjitha lëndët zhvillohen në gjuhën greke dhe në fund na këkohet të
shkuajmë në gjuhën shqipe dhe të vlerësohemi njësoj me nxënësit e shkollave të tjera. Në provimet me zgjedhje gjuha grake që ne e kemi lëndë bazë dhe e zhvillojme 3 ore në javë, mungon dhe ne nuk kemi mundësi ta zgjedhim.

Vitet e fundit nxënësit e riatdhesuar që janë 2/3 e klasës kanë dobësi per t'u shprehur në gjuhën shqipe.

  Për të gjitha këto ju kërkojme:
        -  Të vihet gjuha greke në lëndët e provimeve me zgjedhje.
        -  Të shkruajmë në gjuhën greke sic i zhvillojmë lëndët gjatë gjithë kohëzgjatjes shkollore.
        -  Provimi i gjuhës shqipe të jetë i hartuar për nivelin tonë

Μετάφραση στα ελληνικά:


Κ. Υπουργέ!
Εμείς οι μαθητές του Ελληνικού Τμήματος του Γλωσσικού Λυκείου «Παντελή Σωτήρη», ζητούμε να λάβετε υπόψη σας την αίτηση μας που αφορά τα μαθήματα επιλογής των κατατακτήριων εξετάσεων.
Στο τμήμα μας ενώ οι ύλες διδάσκονται στα ελληνικά, στο τέλος θα κληθούμε να εξεταστούμε στα αλβανικά και να αξιολογηθούμε το ίδιο με τους μαθητές των άλλων σχολείων (που διδάσκονται αλβανικά).
Η Ελληνική Γλώσσα που στο σχολείο μας είναι βασικό μάθημα και διδάσκεται 3 ώρες την εβδομάδα, δεν έχουμε τη δυνατότητα να την επιλέξουμε ούτε ως μάθημα επιλογής. 
Οι επαναπατρισθέντες μαθητές των τελευταίων χρόνων αποτελούν τα 2/3 της τάξης και σε αυτούς το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο αφού έχουν πολλά κενά στην αλβανική γλώσσα.

Γι’ αυτό ζητούμε:
-    Να συμπεριληφθεί η Ελληνική Γλώσσα στα μαθήματα επιλογής
-    Να εξεταστούμε στα ελληνικά όπως ακριβώς διδασκόμαστε
-    Η εξέταση της Αλβανικής Γλώσσας, να είναι προσαρμοσμένη στις δικές μας ιδιαιτερότητες

Ακολουθούν οι υπογραφές των 32 μαθητών της Γ’ Λυκείου 

3 comments:

Ανώνυμος είπε...

Έχετε την εντύπωση ότι το Υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας δεν θα λύσει το θέμα;

Ανώνυμος είπε...

Ο Ντούλε έχει συμφωνίσει με την αντιπολίτευση η εξέταση για το λύκειο στη μειονότητα να είναι η κινέζικη γλώσσα. Είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να συνεργαστεί και την εμπιστεύεται για να πάει την Αλβανία στην Ευρώπη και τον ελληνισμό στον παράδεισο. Βαράτε βιολιτζήδες την Κυριακή στο ΣΠΟΡΤΙΓΚ... και εσείς βορειοηπερώτες σπάστετα στο όνομα του Ριζόπουλου, που για 4 χρόνια στο ελληνικό προξενείο Αργυροκάστρου δεν έμαθε αν είχε παιδαγωγική ελληνική σχολή 100 μέτρα έξω από το προξενείο. Ζήτω οι Εθνοπατέρες!! Ζήτω ο Βασίλης Μπολάνος και ο σύντροφος Ντούλε! Ζήτω η συντρόφισα Δημητρακοπούλου....

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ θερμά τον βουλευτή Βαγγέλη Τάβο που βοήθησε στην επιτυχή λύση του προβλήματος. Θέλουμε βουλευτές αποτελεσματικούς, Ντουλε είσαι μόνον για μεγάλα λόγια,εδώ και 15 χρόνια τώρα μας λες μόνον θα,θα,θα,θα,θα….. ρίξε χορό αύριο στην Αθήνα και στην ομιλία σου να μας ξαναπείς θα,θα,θα,θα, γιατί τόσο μπορεις.

Δημοσίευση σχολίου