Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ο Αριστοτέλης δεν είναι θύμα!


Φωτογραφία απο τη νέα θέση της προτομής
Καμία αντίδραση από την «Ένωση Χειμαρριωτών» και την «Ομόνοια»
Μέχρι τον Αύγουστο του 2010 ο Αριστοτέλης Γκούμας ήταν γνωστός μόνο σε κάποιους Χειμαρριώτες ως ένας απλός φιλήσυχος πατριώτης. Δεν είχε πολύ καιρό που είχε επιστρέψει από την Ελλάδα, για να μείνει μόνιμα στη γενέτειρα του. Φαίνεται όμως πως οι μοίρα δεν τον έφερε πίσω για να χαρεί την Χειμάρρα αλλά για να γίνει μάρτυρας της και της ελληνικής γλώσσας.
Τον σκότωσαν κάποιοι που δεν τους άρεσε να ακούν τη γλώσσα μας. Οι αλβανοί, χωρίς να το πιστεύουν ούτε οι ίδιοι, κάνουν λόγο για ατύχημα! Ο Τέλης είναι και θύμα άλλα όχι τυχαίο, είναι θύμα του μίσους που έτυχε σε αυτόν να γίνει ο μάρτυρας αυτής της δίωξης των Ελλήνων στην Αλβανία.
Ο Τέλης έγινε σύμβολο και σημαία, όχι για να καλλιεργήσει νέα μίση και πάθη αλλά για να διεκδικήσουμε τα εθνικά δικαιώματα και γιατί έτσι αρμόζει να τιμώνται οι μάρτυρες του έθνους.

Με την αφαίρεση της προτομής από το δημόσιο (εκκλησιαστικό) χώρο και την τοποθέτηση του στον τάφο,  είναι σα να δεχόμαστε ότι ο Τέλης είναι ένα θύμα και επειδή κάποιοι τον λυπήθηκαν, εκτός από τον τάφο, του έκαναν και ένα άγαλμα...

Η δύσκολη θέση της οικογένειας
Είναι λογικό η οικογένεια του Αριστοτέλη να θέλει την ηρεμία της ψυχής του παιδιού τους και εν προκειμένω να δεχτούν όποιο «συμβιβασμό»  πόσο μάλλον όταν εξαιτίας αυτού του γεγονότος μένει κλειστή η κεντρική εκκλησία της Χειμάρρας.  Οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε τον πόνο και τις επιθυμίες της οικογένειας Γκούμα, ο «Αριστοτέλης» όμως είναι θέμα όλων των Ελλήνων και ο τρόπος που θα τιμηθεί ως μάρτυρας μας αφορά όλους.

Ήπιαν το αμίλητο νερό!     
Απορίας άξιον είναι πως η «Ένωση Χειμαρριωτών» , που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την τοποθέτηση της προτομής και η «Ομόνοια» ως συνδιοργανώτρια στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων, δεν πήραν θέση για τα όσα έγιναν ή αν ήταν μέρος των συνομιλιών για την εύρεση της «λύσης».  

Η μνήμη του Αριστοτέλη δεν μπορεί να θαφτεί!
20 μήνες μετά τη μεταφορά του σώματος του Τέλη στο νεκροταφείο, κάποιοι μετέφεραν και το άγαλμα εκεί, ίσως για να θάψουν μαζί του και όλα αυτά που εκπέμπει στον ελληνισμό, το όνομα του Αριστοτέλη Γκούμα. Λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο! Τον ελληνισμό δεν τον εκπροσωπεί κανένας θεσμός ή φορέας άλλα κάθε έλληνας ξεχωριστά και σε αυτόν επαφίεται αν θα επιτρέψει να θαφτεί ή όχι η μνήμη του Αριστοτέλη... 

14 comments:

Ανώνυμος είπε...

Βορειοηπειρώτη, κάνεις πολύ καλά που τα γράφεις αυτά με πόνο και πιστεύω. Εμείς τι να κάνουμε, όταν η εντολή είναι: Ζήτω ο Μπολάνος! Ζήτω η Ομόνοια με αρχηγό το σύντροφο Ντούλε!... Αχ Πατρίδα μου γλυκιά...

Ανώνυμος είπε...

Poy einai o proedros tis Enosis na parei thesi???Mono gia xoroys kai panigyria einai protoi!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Άσσος 215 είπε...

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΗΛΑΔΗ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΥΘΗΚΑΝ,ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ...???Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΣΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟΝ ΤΑΦΟΥ ΤΟΥ...???Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ...???ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΤΕΣ ΦΩΝΕΣ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΟΜΗ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ..???

Ανώνυμος είπε...

Φρεντη Μπελερη, Αγγελε Κοκκαβεση, κυριε Κουτουλα, Παντελή Κοκκαβεση, Βασίλη Μπολανο, Θ.Γκουμα, Στέλιο Μπολανο κ Μαρια Μπολανου κ κυρια Κοκκαβεση κ αλλοι τοσοι που ασχ με τα εθνικα ζητηματα αυτος είναι ο πατριωτισμός σας ; Τι στο καλο βάλατε την πολιτική πανω κ απ´τους ήρωες ; Αφήσατε έναν τρελοπαππα να μας κάνει τη Χειμαρα κωλοχανο; Κρίμα, γιατι..σας πίστεψαμε!! Οι χειμαριωτες ειμεθα υπεριφανοι κ κάτι τέτοιους τους τυλιγουμε σε μια κολα χαρτί.. Εδώ κ τώρα εξω ο ήρωας Γκουμας απ´τον το νεκροταφείο γιατι πολυ απλα ξεφτιλιζετε κ μαζι μ´αυτον όλος ο ελληνισμός !!
Τελικά δικαιώνονται κάποιοι που λένε πως δεν είστε τπτ παραπάνω απο φουμαρα.. Αλήθεια θέλετε να μας πείτε τι έχετε κάνει για τη Χειμαρα ?

Ανώνυμος είπε...

γιατί να βγάλει ανακοίνωση η Ένωση Μπολανιτών και οι Ομόνοια αφού την μεταφορά την κάνανε η ίδιοι σε συνεργασία με τον Αργυροκάστρου που είναι .......... , εάν είχε καμιά σχέσει το ΕΕΜΜ τότε θα έβγαζαν όλοι τους την χολή αλλά ο χειμαριώτικος λαός βλέπει και ακούει την πρώτη του κουβέντα την είπε διώχνοντας τον μπολάνο από την δημαρχία γιατί έκανε όργια με τα παραθαλάσσια φιλέτα ...

Ανώνυμος είπε...

Κύριε δήμαρχε της Χιμάρας. Κύριε Γκόρο, θα σε παρακαλέσω πολύ να καλέσεις εκτάτος το δημοτικό συμβούλιο και να πάρεις απόφαση συμβουλίου να τοποθετηθεί κάπου σε ένα συγκεκριμένο σημείο η προτομή του ήρωα χιμαραίου. Νομίζω θα είναι ότι το καλύτερο για Εσας, για την εμπιστοσύνη που σου έδωσε η Χιμάρα. Είναι αρμοδιότητα δικιά σου και του δημοτικού συμβουλίου της Χιμάρας. Δικαιολόγησε την εμπιστοσύνη που σου έδωσαν. Μακριά από ογκόλυθους τύπου Μπολάνου. Κάνε κάτι γιατί είναι βαριά η αδηκία Δήμαρχε.

Ανώνυμος είπε...

Oi alvanoi ton skotosan mia fora, alla o 8anatos apo tin idia tin ekkliseia einai xiroteros. ELEOS....ELEOS......ELEOS

Ανώνυμος είπε...

Pros tous arxontes tis xeimaras
Kyroioi epitelous mathete na seveste tous ethnikous mas iroes!! Emeis oi ellines ton Ag.Saranta tous timoume San iroes k tous kamaronoume sttis plateies dipla ap tis eklisies k apo pano tous na despozei I galanoleyki..
Eleos kante k kati sosto, gia tin dimarxeia tou mpolanou ksesikothikate mikroi k megaloi. Ton IROA A.GKOUMA ton fitepsate nyxta na min sas parei mati.. AllA sas idame k to kalokairi sto mnimosino pioi eisastan.. Na'nai kala I paralia tou panteli k ta fredo.

Ανώνυμος είπε...

Μερικοί είστε εγκλωβισμένοι στα ταμπού σας και ενώ είναι φως φανάρι πως η εκκλησία αντί να στηρίξει την προσπάθεια αυτή την πολέμησε, μιλάτε για ευθύνες άλλων διότι η εκκλησία πρέπει να είναι πάντα στο απυρόβλητο. Να χέσω τον Γκόρο δεν περίμενα κάτι καλύτερο, απ' την εκκλησία όμως δεν θα έπρεπε να έχουμε στηριχθεί παραπάνω;

Ανώνυμος είπε...

Σε πάω πολύ ρε μάγκα! Δεν πρέπει να σταθείς μόνο στα γραπτα αλλα να πάρεις και άλλες προτοβουλίες...

Ο ΑΘΩΟΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Τι να πει κανείς... Θλίψη και κατάντια είναι οι μόνες λέξεις που μου έρχονται... Για όλους αυτούς που φάνηκαν δειλοί, μικροί καί άβουλοι. Τους αφιερώνω δε το παρακάτω σχόλιο από αλβανική εφημερίδα, μην τύχει και δεν διαβάσουν τα συγχαρητήρια που τους απευθύνει. Ας του πουν τουλάχιστον ένα "ευχαριστώ".

Dërguar nga toni, ger më 29-03-2012 në 08:18

i pershendes te gjith kundershtuesit qe kan kontribue per terheqjen e ktij busti.kurse heroit ton nga vlora i deshiroj lirimin sa ma te shpejt (ne qoft se esht akoma ne burg.

Ανώνυμος είπε...

Ξεχάστε το τί συνέβηκε και αναγκάστε το Δ. Συμβούλιο και τον Δήμαρχο της Χειμάρας να βρουν την κατάλληλη θέση για την προτομή του αείμνηστου Α. Γκούμα. Είναι και θα παραμείνει μάρτυρας, και ντροπή μας που υποχωρούμε, έστω και αν δεν ήταν μελετημένη η πρώτη τοποθεσία του. Ας μάθουν οι Χειμαριώτες να τιμήσουν την ιστορία τους, ας μάθει η πολιτική μας εκπροσώπηση να τιμήσει την Χειμάρα και να περάσει δυναμικά το μύνημα προς τους Αλβανούς ότι το να διεκδικείς δικαιώματα δεν σημαίνει ότι διεκδικείς απόσχηση. Ίσιοι προς ίσιους και όχι εμείς ξανά ραγιάδες και οι δε αγάδες.

Δημοσίευση σχολίου