Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Μετέωρη η ελληνική εκπαίδευση στη Χειμάρρα


Το σχολείο κινδυνεύει να κλείσει γιατί δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα
Όπως προαναφέραμε από την επιστολή που μας γνωστοποιήθηκε οι οφειλές του Ελληνικού Σχολείου Όμηρος Χιμάρας ανέρχονται στα 76.400.000 λέκ παλιά περίπου 54.000 ευρώ.
Αυτά μέχρι το μήνα Νοέμβριο του 2011, αφορούσαν έξοδα λεωφορείων, ασφάλειες για τους τοπικούς εκπαιδευτικούς, τους μισθόυς των εκπαιδευτικών και της καθαρίστριας καθώς και το πετρέλαιο θέρμανσης που παραμένει 2 χρόνια απλήρωτο.

Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που είναι 14 μήνες απλήρωτοι, άλλοι 8 μήνες και κάποιοι 3 μήνες, εδώ αναφερόμαστε μόνο σε Χιμαραίους δασκάλους καθώς οι 3 Ελλαδίτες δάσκαλοι είναι πλήρωμένοι στην ώρα τους.
Για ένα σχολείο που επρόκειται να πρωτοστατήσει στον τομέα εκπαίδευσης στην Επαρχεία Χιμάρας, οι καθυστερήσεις αυτές κάνουν δύσκολη την πρόσληψη τοπικού εκπαιδευτικού προσωπικού και μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στο επίτευγμα του στόχου που δεν είναι άλλος από την ποιοτική και ανταγωνιστική διδασκαλία και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στην Ελληνική Μειονότητα της Βορείου Ηπείρου. 
Στο Σχολείο αυτή τη χρονιά φοιτούν 110 μαθητές και για να μπορέσουν να γίνουν όλα τα μαθήματα οι δάσκαλοι καλύπτουν από 2 και 3 μαθήματα ο καθένας.
Οι γονείς από την πλευρά τους αγανακτίσμενοι με το θέμα της έλλειψης προσωπικού σκέφτονται ή να αποσύρουν τα παιδιά από το σχολειό ή να κάνουν έρανο ώστε να βρεθούν χρήματα για να πληρωθούν οι εκπαιδευτικοί.
Όπως μαθαμε κάποιοι ανθρωποί έχουν ευαισθητοποιηθεί με το θέμα και προσπαθούν να ξεκινήσουν τον έρανο για να καλυφθούν οι οφειλές του Σχολείου. Ο Διευθυντής κ.Μπρίγκος πολλές φορές έχει βάλει χρήματα από την τσέπη του για να μπορέσουν να συνεχίσουν τα μαθήματα με τις βασικές ανάγκες του σχολείου. 
Επίσης ακούγεται πως κάποιες από τις συναντήσεις που θα έχει ο Πύρρος Δήμας στην επίσκεψη του στην Αμερική, θα αφορούν και την αναζήτηση του ποσού αυτού για το Ελληνικό Σχολείο της Χιμάρας.
Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά και να μπορέσει να βρεθεί κάποια λύση στο θέμα είτε απο ιδιώτες είτε απο την Ελληνική πολιτεία που έχει ξεχάσει αυτό το κομάτι του Ελληνισμού, για να μπορούν οι χιμαριώτικες οικογένειες να παραμένουν στον τόπο τους και να προσφέρουν στα παιδιά τους την Ελληνική παιδεία.
Τέλος ζητάμε συγνώμη που δεν αναφερθήκαμε, όπως υποσχεθήκαμε πιο πρίν, στα ποσά που αντιστοιχούν στους μισθούς των δασκάλων, για ευνόητους λόγους.

7 comments:

Ανώνυμος είπε...

afoy tosa kai tosa panyghria-xoroys kanoyn sthn a8hna borioipirwtika swmatia ,den 8a mporoysan na kanoyn kai ena gia oikonomikh enysxish toy sxoleioy
giannis

Ανώνυμος είπε...

Ελληνικο σχολειο!!??
Στη Χειμαρα υπαρχει το ιδιοτικο σχολειο που ιδρυσε η γνωστη κλικα !!
Ελληνικο σχολειο σημαινει ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ,που πληρωνει το κρατος.
.....(αφαιρέθηκε. Αν κάποιος έχει στοιχεία ότι έγιναν καταχρήσεις ας το καταγγείλει επώνυμα και με στοιχεία)...... μη ξεχαστουμε,αλλα και καπαρντιζοταν με το "κατορθωμα" τις ιδρυσης του σχολειου,να πληρωσει τους λογαριασμους...
Τι διαολο τοσες χρυσοφορες συμφωνιες εκανε ο σ.DULE με το σ. Ραμα,για 57 ψωροχιλιαρικα θα κολησει ??

Ανώνυμος είπε...

Εδώ στην Αθήνα δλδ στο μεγάλο πανηγήρι στις 12 Μαρτίου θα γιορτάσουμε το κλείσιμο του σχολείου;

Ανώνυμος είπε...

Να βάλουν είσοδο 10 ευρώ υπέρ του σχολείου της Χιμάρας.. τόσα χρόνια παίρνουν συνδρομές για το κόμμα τι τα κάνανε τα χρήματα; βίλες κότερα κ γλέντια.. τόσα χρήματα σκορπίσανε στους προεκλογικούς αγώνες ένα σχολείο δεν μπορούν να το στηρίξουν; ο νονός σου κύριε Dule δεν σου δίνει λέκια για αυτές τις υποθέσεις? Οι φίλοι σου εκει στο ΠΑΣΟΚ δεν σου στηρίζουν την παιδεία;
ANIKANEEEEEEEEEEEEEE!!!!
..... (αφαιρέθηκε) ............!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Siga re palikaria...i omonoia apo pote xrwstaei sto elliniko sxoleio tis xeimarras?nomizw einai ki alla pragmata pou prepei na asxolithei i omonoia,kai an dwsei ekei,tha diamartirithoun apo allou.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ........ ΚΑΙ Ο ΣΥΖΗΓΟΣ ΤΗΣ ΝΑ ΔΩΥΣΟΥΝ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΠΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ,Η ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Αυτή είναι η εθνική συμφορά. Καλά που συνέβηκε τώρα και μπορούμε να μάσουμε κάτι. Ιδιωτικά σχολεία ήταν καλά όσο γέμιζαν οι τσέπες κάποιων. Ήταν και ανταγωνιστικά των σχολείων στη μητρική γλώσσα στο αλβανικό δημόσιο. Αντι η ΟΜΟΝΟΙΑ να διεκδικούσε ελληνικό δημόσιο σχολείο, "αρκέστηκε" με το ιδιωτικό, διότι κατά τους ηγέτες "αποδίδει καλύτερη ποιότητα". Αυρίο όταν θα καταλάβουν οι αλβανοί την κεφαλή της αυτοκεφάλου εκκλησίας, θα δούμε τι θα πάθουμε. Δεν θα έχουμε μήτε σχολεία μήτε παιδεία μήτε μαθητές. Και οι ηγέτες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ θα εξυπηρετούν ανοιχτά τους κρυφούς τώρα πάτρονές τους

Δημοσίευση σχολίου