Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ξέρρας: Η Επαρχία να ονομάσει πλατείες και δρόμους με τα ονόματα των αγωνιστών του 21’ Γρηγορίου Αργυροκαστρίτη και οπλαρχηγού Γιαννικώστα

Η «Ομόνοια» έδωσε λόγο στο Ξέρρα, για πρώτη φορά μετά την ένταξη του στο Δ.Κ.
Σχόλιο «Βορειοηπειρώτη»
Μετά το διαζύγιο Ξέρρα – «Ομόνοιας»  το 2009, ο σημερινός Υπουργός Εργασίας και βουλευτής του ΔΚ Αλβανίας Σπύρος Ξέρρας, συνέχιζε να πήγαινε (ακάλεστος) στις εκδηλώσεις της «Ομόνοιας», όπου οι διοργανωτές όχι μόνο δεν του έδιναν το λόγο αλλά ούτε καν τον προσφωνούσαν. Για πρώτη φορά μετα από
ακριβώς τρία χρόνια , στην χθεσινή μαθητική εκδήλωση για την 25η Μαρτίου, οι διοργανωτές έδωσαν το λόγο στον κ. Ξέρρα για να χαιρετίσει. Αναγνώστης της ιστοσελίδας μας  έστειλε την περίληψη  των λεγομένων του κ. Ξέρρα, η οποία έχει ως εξής: 

    Ο υπουργός Εργασίας, κ. Σπύρος Ξέρρας, από τη Δερβιτσάνη όπου διεξήχθη η καθιερωμένη πια μαθητική παρέλαση των Βορειοηπειρωτών για την 25 Μαρτίου, αναφερόμενος στην ιστορικότητα και τη σημαντικότητα των ημερών της μεγάλης δοκιμασίας που διανύει ο Ελληνισμός έστειλε μηνύματα ενότητας με πολλαπλούς αποδέκτες.
    Αφού αναφέρθηκε σύντομα στο χρονικό και τις μορφές της Ελληνικής Επανάστασης, όπου οι Βορειοηπειρώτες συμμετείχαν ευρέως, επεσήμανε ότι η επανάσταση είχε κι έναν άλλο στόχο πέρα από την ελευθερία της Ελλάδας. Η επανάσταση στόχευσε και πέτυχε σε βάθος χρόνου την ταυτόχρονη κινητοποίηση και των υπόλοιπων χριστιανικών πληθυσμών των Βαλκανίων κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας, εμποδίζοντας την επέκτασή της στο εσωτερικό του ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου.
    Ο κ. Ξέρρας τόνισε μεταξύ των άλλων ότι εφέτος γιορτάζουμε μέσα σε ατμόσφαιρα εσωτερικής αναστάτωσης, παγκόσμιας κρίσης κι αβεβαιότητας. Και σαν να μην αρκούν αυτά ορισμένοι καταβάλλονται από μια τάση υποβάθμισης των εθνικών επετείων, ενώ βάλλουν ακόμα και κατά των παρελάσεων μνήμης κι εθνικής περηφάνιας. Σ’ αυτά τα πλαίσια του κλίματος αρνητικότητας αφαιρούνται και κεκτημένα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού από την ίδια την Ελληνική Πολιτεία.
    Στέλνοντας το δικό του μήνυμα ο κ. Ξέρρας τόνισε: « Πιστεύω ότι αυτή η γιορτινή μέρα επιβάλλει να είμαστε ενωμένοι και μονοιασμένοι, παραμερίζοντας τους κομματικούς φανατισμούς, γιατί οι καιροί που έρχονται και που δείχνουν να είναι εξαιρετικά δύσκολοι δεν επιτρέπουν εφησυχασμό κι αδιαφορία».
    Ο κ. Ξέρρας απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης επανέφερε παλαιότερη πρότασή του για την επονομασία πλατείας ή οδού με τα ονόματα δύο βορειοηπειρωτικών μορφών της Ελληνικής Επανάστασης, του Γρηγορίου Αργυροκαστρίτη και του οπλαρχηγού Γιαννικώστα από τη Γράψη ως ένδειξη σεβασμού για την πανελλήνια εμβέλειά τους.    

4 comments:

Ανώνυμος είπε...

"’ αυτά τα πλαίσια του κλίματος αρνητικότητας αφαιρούνται και κεκτημένα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού από την ίδια την Ελληνική Πολιτεία"
Με την ελληνική πολιτεία κύριε Ξέρα τα βάζουν όλοι. Αυτό είναι το εύκολο. Με την δική σας, την αλβανική πολιτεία πότε θα ασχοληθείτε; Τι γίνεται, πλησιάζουν βουλευτικές εκλογές και οι τσομπαναίοι ενώνουν τα κοπάδια τους;

Ανώνυμος είπε...

O Kseras exei dikio> kektimena dikaiomata twn BH-twn einai h syntaksi toy OGA thn opoia kovoyn paraloga, ta bibliaria ygeias, thn ananeosh thn karta omogenoys pou an den meneis pleon sthn Ellada den sthn ananeonoyn, thn ithageneia poy argoyn na dosoyn ka. Poios tha milisei gi ayta? poion perimenete eseis?

Ανώνυμος είπε...

αγαπητέ βορειηπειρώτη....
πολύ σάλτσα ρίχνεις......γιατί αλλιώς τα ακούσαμε!!!!!!!!!...σταμάτα το γλύψιμο...θα χρειαστεί σιαλιαριτσα!!!!!!!

Βορειοηπειρώτης είπε...

Δεν ήμασταν στην εκδήλωση.
Δημοσιεύσαμε ότι μας έστειλαν.
Γράψε εσύ το δικό σου ρεπορτάζ και πολύ ευχαρίστως να το δημοσιεύσουμε

Δημοσίευση σχολίου