Τρίτη 24 Απριλίου 2012

ΟΜΟΝΟΙΑ: Οι κατεδαφίσεις στη Χειμάρρα έγιναν με εθνοτικά κριτήρια και αδικαιολόγητη βία. Παραθέτουμε όλα τα επιχειρήματα


ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Δ.Ε.Ε.Μ. «ΟΜΟΝΟΙΑΣ»

Θέμα: Στη Χιμάρα από πλευράς της Επιθεώρησης Οικοδομών ασκήθηκε αδικαιολόγητη και άνομη βία.
Από πλευράς των ιθυνόντων του ΙΝUK – Εθνική Επιθεώρηση Οικοδομών και Πολεοδομίας, όπως μεταδόθηκε απ’ τα δελτία ειδήσεων 19:30, του Σαββάτου, 21 Απριλίου 2012, στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς η εξόρμηση(!) στην περιοχή της Χιμάρας για την εκτέλεση αποφάσεων αποξήλωσης κτισμάτων χωρίς άδεια. Ανακοίνωσαν ως επί το πλείστον ότι όλα τούτα έγιναν χωρίς επεισόδια. 

Αυτό προς απάντηση της δήλωσης – καταγγελία και τεκμηριωμένης από τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ, στις 19.4.2012.
Επισημαίνουμε εξ αρχής ότι στηρίζουμε τις δηλώσεις αυτές χωρίς τον παραμικρό δισταγμό καθώς αντανακλούν ακριβώς τη δυναμική των γεγονότων στην περιοχή. Όλα επιβεβαιώνονται και απ’ τις ενέργειες επί τόπου των Ανακριτικών Αρχών που κλήθηκαν για να συγκεντρώσουν τα στοιχεία με βάση τις καταθέσεις μαρτύρων.

1.      Οι ειδικοί της Ανακριτικής Αστυνομίας στις 19/4/2012 από τις 20:00 έως και τις 24:00 κατέγραψαν τις καταθέσεις και μηνυτήριες αναφορές των 10 πολιτών, αυτόπτες μάρτυρες και θύματα της βίας που ασκήθηκε από άτομα χωρίς στολή αλλά οπλισμένα, που δύσκολα ταυτοποιούνταν ως υπάλληλοι κάποιας κρατικής υπηρεσίας. Οι εμπειρογνώμονες της Αστυνομίας έκριναν ότι 7 εξ αυτών των πολιτών θα έπρεπε την αύριο 20/4/2012 να παρουσιαστούν για έλεγχο στον ειδικό Ιατροδικαστή.
2.      Με την ολοκλήρωση αυτού του ελέγχου διαπιστώθηκε ότι 4 εξ αυτών των πολιτών είχαν κατάγματα στο κρανίο, ένα βαρύ κάταγμα στο χέρι και δύο ακόμη κακώσεις στο σώμα και ξεκάθαρα σημάδια βίας.
3.      Διαθέτουμε πλήρης ενημέρωση ότι όλα τούτα είναι συνέπεια βίας που ασκήθηκε από άτομα που συνόδευαν με ιδιωτικά αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες τον Υπεύθυνο της Ομάδας της Επιθεώρησης κ. Αρμπέν Νόκα ο οποίος εκτελούσε εντολές του Αρχιεπιθεωρητή κ. Γκαζμέντ Οσμάνι. Οι σκανδαλώδεις πράξεις τους στο χωριό Δρυμάδες συνοδεύονταν με προκλητικές ανθελληνικές κραυγές  και προσβολές για την εθνική ταυτότητα των κατοίκων ως μέλη της Εθνικής Ελληνικής Κοινότητας. Γίνεται λόγος για πάνω από 20 άτομα οπλισμένα και με αδικαιολόγητα βίαιη συμπεριφορά.

Προκαλεί επί πλέον αγανάκτηση αυτή η δήλωση των ιθυνόντων της Εθνικής Επιθεώρησης Οικοδομών και Πολεοδομίας που για έστω ανθρωπιστικούς λόγους θα ήταν ενδεικνυόμενο να εξέφραζαν έστω ίχνη μετανοίας για όλα τα παράνομα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα στη Χιμάρα.
Εμείς επιμένουμε σε τρεις απλές και λογικές ερωτήσεις:

·         ποιοι ήταν αυτά τα οπλισμένα  άτομα  που κρύβονταν πίσω απ’ το κάλυμμα της Επιθεώρησης που άσκησαν φυσική βία με ιδιαίτερο βίαιο τρόπο σε 10 μέλη της ΕΕΜ στους Δρυμάδες;
·         γιατί παρουσιάστηκαν στις δήθεν αυθαίρετες οικοδομές χωρίς ιθύνοντα πρόσωπα της Κρατικής Αστυνομίας Αυλώνας που φέρουν την νομική ευθύνη για τη διασφάλιση της έννομης τάξης και την ασφάλεια των πολιτών;
·         γιατί οι ιθύνοντες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αυλώνας δεν διέθεταν την σχετική έκθεση των πράξεων που θα έκαναν προς εκτέλεση αποφάσεων;

Για όσο αυτές οι ερωτήσεις δεν παίρνουν απάντηση η υποψία μας ότι πρόκειται για πράξεις παρακρατικών παραμένει και μάλιστα προκαλεί παροξυσμούς στην περιοχή της Χιμάρας και της τοπικής κοινότητας.
Παροτρύνουμε τις αρχές που ο νόμος ορίζει για την πλήρη διαλεύκανση και το γρηγορότερο δυνατό, της όλης δυναμικής των επεισοδίων και την καταδίκη κατά τις ευθύνες αυτών που τις προκάλεσαν. Αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας της Χιμάρας και εμείς ως Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – ΟΜΟΝΟΙΑ τη θεωρούμε απολύτως βάσιμη.

Αγ. Σαράντα, στις 23 Απριλίου 2012.

2 comments:

Ανώνυμος είπε...

αυτο που εκαμε η Χημαρα καταψηφηζοντασ το Μπολανο θα το πλιροσει ακριβα που ειναι ο Γκοροσ με το σκιλολοητου και με το Δημογιανη που ειναι και περηφερειαρχησ

Χρηστος είπε...

Δεν παλευεται κυριοι της Ομονοιας.Μπορειται να μας πειτε σε ποιους εριξε τα μαγαζια και ποιους δεν εριξε?
Επισης πειτε μας και σε ποια απο αυτα ο Ιδιος ο Προεδρος της Ομονοιας ειχε βγαλει αποφαση να ριξει ο ιδιος..απλα δεν τον στηριζε το αλβανικο κρατος για πολιτικους λογους.Πειτε μας κ.Μπολανο ποσα απο αυτα ειχατε βγαλει εσεις αποφαση να τα ριξετε??μηπως ειναι τα ιδια?

Δημοσίευση σχολίου