Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Λάθη του παρελθόντος και προτάσεις για το μέλλον της Βορείου Ηπείρου


Της Αθηνάς Κρεμμύδα
Όταν το ψέμα γίνεται ευγένεια στα χέρια της πολιτικής, τότε ο πειρασμός της εξουσίας έχει κάτι το θανατηφόρο. Τα τελευταία τριάντα χρόνια κάποιοι είχαν αναλάβει να κρύβουν την αλήθεια με αληθοφανή ψέματα, προβάλλοντας ταυτόχρονα λανθασμένα πρότυπα διαβίωσης, όπως πλουτισμό χωρίς εργασία, επιχειρηματική συνδιαλλαγή χωρίς ηθική, γνώση χωρίς χαρακτήρα και πολιτική χωρίς Αρχές. Την εικονική πραγματικότητα στην οποία ζούσε η Ελλάδα, αναγκάζεται τώρα να την πληρώσει πολύ ακριβά σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και εθνικό επίπεδο.


Η παγίδα, όμως, που στήνεται παγκοσμίως έχει επί της ουσίας ως στόχο, την θυσία των εθνικών θεμάτων στο βωμό της οικονομικής κρίσης, άρα την απώλεια εθνικής κυριαρχίας, αφού πρώτα έχουν καταργηθεί οι αξίες και τα ιδανικά των εθνών στο όνομα της παγκοσμιοποίησης.


Η επιφανειακή εξωτερική πολιτική των δυο (πρώην) μεγάλων κομμάτων όχι μόνο δεν κατάφερε να θωρακίσει τα εθνικά μας θέματα, αλλά υποβάθμισε τον ρόλο της Ελλάδας ακόμα και στα Βαλκάνια. Ο λόγος είναι ότι η χώρα αντί να έχει μια σταθερή γραμμή, υιοθετεί τις θέσεις του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος, άλλες φορές τις θέσεις του εκάστοτε υπουργού -που μπορεί να διαφέρουν από αυτές των προκατόχων του της ίδιας κυβέρνησης(!)-  και άλλες φορές τις θέσεις «παραμάγαζων» ή «ομάδων» που, υποτίθεται, ότι όλες εκπροσωπούν το…εθνικό συμφέρον.

Τον τελευταίο καιρό όλα τα εθνικά μας θέματα εξελίσσονται κατά τρόπο αρνητικό και αυτό οφείλεται στην τακτική συνεχών υποχωρήσεων. Ιδιαιτέρως, όμως, πρέπει να μας ανησυχεί η τύχη του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και γενικότερα η πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Πρέπει επιτέλους να σταματήσουν οι αφελείς ιδεοληψίες, δόγματα και κινήσεις από πλευράς Αθηνών και να ακολουθήσουν βήματα διεκδικητικής πολιτικής για να ενισχυθεί ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου. Τέτοια βήματα και μέτρα είναι τα εξής:

1. Ενεργοποίηση των όρων και προβλέψεων του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (Ε.Ε.Μ.), όχι μόνο στις αναγνωρισμένες μειονοτικές περιοχές από το καθεστώς Χότζα, αλλά όπου υπάρχουν Έλληνες σε Χιμάρα, Κορυτσά κτλ. Οι κυριότεροι όροι του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας αφορούν:
α) Τον αυτοπροσδιορισμό τις εθνικής μας ταυτότητας και την προβολή των συμβόλων μας (π.χ. σημαία κτλ.)
β) Αυτονομία και αυξημένες αρμοδιότητες στην Ε.Ε.Μ. στον τομέα της τοπικής εξουσίας και αυτοδιοίκησης, εντός του Αλβανικού κράτους.
γ) Την καθιέρωση της Ελληνικής γλώσσας  ως δεύτερη επίσημη στα δημόσια έγγραφα, αλλά και στους δημόσιους χώρους (π.χ. δίγλωσσες πινακίδες κτλ.).
δ) Την ίδρυση Ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, από σχολείο έως και πανεπιστήμιο, με Ελληνική Παιδεία για τα παιδιά των Βορειοηπειρωτών.
ε) Την κατοχύρωση της περιουσίας, όπως άλλωστε προβλέπονται και από την Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, την οποία και η Αλβανία έχει υπογράψει.

2. Το «διαίρει και βασίλευε» είναι αυτή την στιγμή το σημαντικότερο πρόβλημα στην βορειοηπειρωτική κοινότητα και αποτέλεσμα των όσων αναφέραμε παραπάνω. Η κρισιμότητα της κατάστασης προϋποθέτει αυστηρά την ύπαρξη ενός και μοναδικού φορέα εκπροσώπησης όλων των βορειοηπειρωτών στην Αλβανία. Αυτό επιτυγχάνεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως:
α) Την ύπαρξη ενιαίας εθνικής γραμμής και στρατηγικής από το Εθνικό Κέντρο.
β) Την απομόνωση από το Εθνικό Κέντρο όσων βορειοηπειρωτών συμμετείχαν ή συμμετέχουν ή θα συμμετάσχουν σε αλβανικά κόμματα, αν θέλουμε ο ένας και μοναδικός αυτό φορέας εκπροσώπησης των βορειοηπειρωτών να φέρει αποτελέσματα.
γ) Την εξυγίανση του πολιτικού βορειοηπειρωτικού χώρου, αφού πρώτα αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που χειρίστηκαν κρίσιμα πολιτικά και εθνικά θέματα, όπως το ιδιοκτησιακό, αλλά και κονδύλια από την Ελλάδα, που δεν έφτασαν ποτέ στους βορειοηπειρώτες για την ανάπτυξη της περιοχής.

3. Αυστηρή στάση απέναντι στις προκλήσεις των τσάμηδων, υπενθυμίζοντας ότι ως συνεργάτες των γερμανών κατακτητών κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, έσφαξαν και έκαψαν ολόκληρα χωριά στην Ήπειρο και οφείλουν να μας αποζημιώσουν, αλλά και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι εγκληματίες από αυτούς βρίσκονται ακόμα εν ζωή!

4. Ανατροπή της εσφαλμένης σύνδεσης από το Εθνικό Κέντρο του βορειοηπειρωτικού ζητήματος με το θέμα της Θράκης, αφού οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως Εθνική Ελληνική Μειονότητα, ενώ στην Θράκη υπάρχει θρησκευτική μειονότητα, δηλαδή, μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες.

5. Αν και είμαστε σε περίοδο οικονομικής κρίσης, στα πλαίσια εθνικής πολιτικής, πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα από το Ελληνικό Κράτος για κίνητρα επιστροφής στις πατρογονικές εστίες στους βορειοηπειρώτες, έτσι ώστε να μην ερημώσει ο πανάρχαιος αυτός Ελληνικός τόπος (π.χ. επιδόματα, επενδυτικά προγράμματα νέων βορειοηπειρωτών επιχειρηματιών, συντάξεις ΟΓΑ μόνο σε όσους μένουν μόνιμα στην Βόρειο Ήπειρο, κτλ.). Αυτό, φυσικά, προϋποθέτει την ουσιαστική ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του Ελληνικού κράτους, ώστε να μην υπάρχουν σπατάλες και λαθροχειρίες.

6. Αποσύνδεση των βορειοηπειρωτών από τους υπόλοιπους αλλοδαπούς αναφορικά με την διαδικασία απόδοσης ιθαγένειας – υπηκοότητας. Είναι ζήτημα εθνικής αξιοπρέπειας αλλά και υπερηφάνειας των βορειοηπειρωτών, απογόνων μεγάλων Εθνικών ευεργετών της Ελλάδος.

Οι τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια αλλά και η έξαρση του ακραίου επεκτατισμού στην Αλβανία, ο οποίος τροφοδοτείται από διάφορους φορείς αλλά και από τα ΜΜΕ της Αλβανίας -ενδεχομένως και για εσωτερική κατανάλωση- επιβάλλουν η Ελλάδα να διεκδικήσει το χαμένο της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η φιλία, η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή προϋποθέτουν την έναρξη διαλόγου με τους γείτονες. Ο διάλογος, όμως, απαιτεί σκληρή διαπραγμάτευση και όχι υποχωρήσεις στο όνομα της φιλίας, διότι όπως λέει και ο λαός μας, «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους»!

Της Αθηνάς Κρεμμύδα,
Υποψήφιας Βουλευτού στη Β’ Πειραιώς με τον ΛΑ.Ο.Σ.
Υπεύθυνης του Τομέα Βορειοηπειρωτικού Αγώνα της ΝΕ.Ο.Σ.

7 comments:

Ανώνυμος είπε...

Αθηνά αυτά που γράφεις είναι θέσης και προτάσεις του τομέα βορειοηπειρωτών της ΝΔ τα έχεις πάρει από τα δελτία τύπου του τομέα.

Ανώνυμος είπε...

Η Αθηνά βρίσκεται στον χώρο πριν τον "τομέα". Το σχόλιό σου όμως είναι ενδεικτικό του τι εστί "τομέας". Μακάρι να το καταλάβει και η Αθηνά γρήγορα τι εστί "τομέας"+μεγκα+μπερίσα

Ανώνυμος είπε...

Στον 5:40
Πρέπει να ασχολείσαι πολύ λίγο καιρό με το βορειοηπειρωτικό για να λες τάτοια πράγματα.
Επίσης ο Τομέας Β/Ηπειρωτικού της ΝΕ.Ο.Σ. προϋπάρχει του τομέα της ΝΔ. Δες ημερομηνίες άρθρων της Αθηνάς, του Τομέα και των παρεμβάσεων της Κ.Ο. του ΛΑ.Ο.Σ. μέσα στη Βουλή και δες τις ημερομηνίες των Δ.Τ. του τομέα της ΝΔ....

Στον 7:05
Η Αθηνά δεν είναι στον τομέα της ΝΔ αλλά, όπως έγραψα στον προηγούμενο, είναι υπεύθυνη στο Τομέα (μέχρι και το όνομα έκλεψε η ΝΔ) της Νεοαλίας ΛΑ.Ο.Σ. (ΝΕ.Ο.Σ.) Σου το λέω αυτό γιατί από αυτό που έγραψες μοιάζει να έχεις αυτή την εντύπωση. Διόρθωσέ με αν δεν κατάλαβα κάτι.

Ανώνυμος είπε...

Στον 5:40
Πρέπει να ασχολείσαι πολύ λίγο καιρό με το βορειοηπειρωτικό για να λες τάτοια πράγματα.
Επίσης ο Τομέας Β/Ηπειρωτικού της ΝΕ.Ο.Σ. προϋπάρχει του τομέα της ΝΔ. Δες ημερομηνίες άρθρων της Αθηνάς, του Τομέα και των παρεμβάσεων της Κ.Ο. του ΛΑ.Ο.Σ. μέσα στη Βουλή και δες τις ημερομηνίες των Δ.Τ. του τομέα της ΝΔ....

Στον 7:05
Η Αθηνά δεν είναι στον τομέα της ΝΔ αλλά, όπως έγραψα στον προηγούμενο, είναι υπεύθυνη στο Τομέα (μέχρι και το όνομα έκλεψε η ΝΔ) της Νεοαλίας ΛΑ.Ο.Σ. (ΝΕ.Ο.Σ.) Σου το λέω αυτό γιατί από αυτό που έγραψες μοιάζει να έχεις αυτή την εντύπωση. Διόρθωσέ με αν δεν κατάλαβα κάτι.

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΥΚΛΑΡΑ Η ΚΥΡΙΑ ΑΘΗΝΑ..ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΤΩΡΑ...Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ......ΑΙΜΑ ΤΙΜΗ.....

Ανώνυμος είπε...

"Ενεργοποίηση των όρων και προβλέψεων του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας"

Για πες μας ρε βλακοεξυπνάκια 5:40 που λες ότι η Αθηνά αντιγράφει τον τομέα της Συγγρού, πότε μίλησε η ΝΔ για Πρωτόκολλο της Κέρκυρας και για αυτονομία ;

7:05 στη Βιλαρίμπα ακόμα τρίβουν... το κόμμα των Ελλήνων δεν έχει ανάγκη από Αλβανούς κηδεμόνες σε αντίθεση με σας τους ραμοσαλιδοντούληδες.

Ανώνυμος είπε...

"ΤΣΑΡΟΥΧΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑ"-έλεγαν στα χωριά μας
Είχαμε και άλλα δικά μας παιδιά που δυστυχώς τα αγνοήσαμε.....
Έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και στις αξίες σας και θα έρθει και η ανταμοιβή που δικαίως την αξίζετε αφού: -ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ, ΘΑ ΚΟΥΡΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΥΛΟ ΦΑΓΩΜΑΡΑ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΟΙ!

Δημοσίευση σχολίου