Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Berisha και Rama συμφώνησαν με τις απαιτήσεις των μικρών κομμάτων


Αρνητική εξέλιξη για την Ελληνική Μειονότητα η "εθνική" διόρθωση 
Ο νέος εκλογικός νόμος που «μαγειρεύεται», στην Αλβανία, προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας αλλά και μεταξύ αυτών και των συμμάχων τους. Μετά από πιέσεις του ξένου παράγοντα, οι δύο μεγάλοι φαίνεται πως συμφώνησαν στην πρόταση - πλαίσιο του ΟΑΣΕ που βασίσετε στο περιφερειακό σύστημα (χωρίς πολλές αλλαγές με τον προηγούμενο) που είναι γνωστός και ως «ισπανικός».
Με αυτό το σύστημα, ανάλογα με τα ποσοστά σε κάθε περιφέρεια κατανέμονται οι έδρες στις συμμαχίες και στη συνέχεια στα συνεργαζόμενα κόμματα, χωρίς να γίνεται κάποια παναλβανική διόρθωσης (το «εθνική»  στον τίτλο είναι γιατί οι αλβανοί αυτόν τον όρο χρησιμοποιούν).  Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν κάποιο κόμμα, σε μία από τις 12 περιφέρειες, έχει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων που αναλογεί στη μία έδρα, επωφελείται της έδρας ακόμα και αν σε όλες τις άλλες περιφέρειες δεν έχει καθόλου ψήφους, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα στις προηγούμενες εκλογές να έχουν βουλευτές το ΚΕΑΔ και το τσάμικο κόμμα που είχαν συγκεντρωμένους ψήφους σε συγκεκριμένες περιφέρειες και άλλα κόμματα που είχαν περισσότερους ψήφους στο σύνολο να μην εκπροσωπούνται στη βουλή.
Η παναλβανική διόρθωση, ήταν η βασική απαίτηση των μικρών κομμάτων, σε σημείο μάλιστα που απειλούσαν τους «μεγάλους» τους ότι θα αποχωρήσουν από τις συμμαχίες και όλα τα κόμματα (δεξιά και αριστερά) θα έκαναν τη δική τους συμμαχία. Αντίθετα ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, φαινόταν να ήταν ικανοποιημένος από το υπάρχον σύστημα και πολύ σωστά έλεγε πως το πρόβλημα δεν είναι ο νόμος αλλά η εφαρμογή του. Ως πρόταση για τη βελτίωση του νόμου πρότεινε την ανοιχτή λίστα και παναλβανικό πλαφόν 1%. Προτάσεις καλές αλλα για αυτούς που γνωρίζουν τους αριθμούς και τους πονηρα σκεπτόμενους όπως ο «Βορειοηπειρώτης», αυτή η πρόταση 1) κάνει πιο εύκολη και «απενεχοποιεί» την εκλογή του στην Περιφέρεια Αυλώνας και   2) αποτρέπει κατά πάσα πιθανότητα την εκλογή του νέου ελληνικού κόμματος ΕΕΜΜ-MEGA.

Σε μία προσπάθεια να πλησιάσει τους δυσαρεστημένους «μικρούς αριστερούς», ο πρόεδρο του Σοσιαλιστικού, υπέγραψε χθες (24/4/4212) το ψήφισμα τους που απαιτεί από την επιτροπή του νέου εκλογικού νόμου, την «εθνική» διόρθωση.  Σήμερα την κοινή πρόταση των «μικρών», υπέγραψε και ο πρόεδρος του Δ.Κ. και προθυπουργός της Αλβανίας κ. Berisha. Παρόλο που η πρόταση αυτή υπογράφτηκε και από τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ, δε νομίζουμε πως θα πρέπει να την θεωρεί θετική εξέλιξη, καθώς εκτός από τις επιπτώσεις μου μπορεί να έχει στην είσοδο στη βουλή, το ΚΕΑΔ δεν θα είναι ένα από τα 2-3 μικρά κόμματα που θα αποτελούν ρυθμιστικό παράγοντα αλλά ένα από τα 7-8 μικρά κόμματα της Αλβανίας.  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου