Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Έκκληση της Ομόνοιας προς την Αλβανική κυβέρνηση για να αποσύρει τις δυνάμεις του Ιντρίζι από τη Χειμάρρα για να επανέλθει η ηρεμία.


Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ»
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας
Rruga nr. 3, Sarande, Albania, tel/fax. (00355)8522522, email: omonoiadeeem1991@gmail. com

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Εκφράζουμε την διαμαρτυρία της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ για τα όσα θλιβερά εκτυλίσσονται εις βάρος της κοινότητας της Χιμάρας λόγω της απαράδεκτης και εν πολλοίς άνομης συμπεριφοράς δομών και στελεχών της Εθνικής Επιθεώρησης Πολεοδομίας και Κατασκευών. Ενώ προσχηματικά τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται στην περιοχή για δήθεν αποξήλωση αυθαίρετων κτισμάτων κάνουν επιλογή στόχων μόνο εις βάρος των γηγενών κατοίκων της περιοχές που στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν κτίσει με σχετικές εγκρίσεις, σε δικά τους οικόπεδα, ελαφρές κατασκευές για τουριστική χρήση.

Ιδιαίτερα αναφερόμαστε και καταγγέλλουμε τα γεγονότα που συνέβησαν χθες (Πέμπτη, 20 Απριλίου 2012) στους Δρυμάδες όπου οι φάλαγγες της συγκεκριμένης Υπηρεσίας άσκησαν απαράδεκτη βία εις βάρος κατοίκων που υπερασπίζονταν τους δικούς τους κόπους και μόχθους. Πρόκειται για πρόσωπα οπλισμένα που διάφορα όπλα πυρός και με βάση μαρτυρίες που δεν έχουν σχέση με την Επιθεώρηση. Η βία ασκήθηκε χωρίς καμιά αφορμή απ’ τους κατοίκους οι οποίοι προφανώς ήταν άοπλοι. Στο σημείο αυτό να αναφερθεί επίσης ότι τη Γενική Διεύθυνση της συγκεκριμένης Υπηρεσίας (INUK) έχει το Κόμμα Ένωση για Δικαιοσύνη και Ένταξη (με βάση τη συμφωνία στήριξης που παρέχουν στον Πρωθυπουργό) που τον ανθελληνισμό  έχει μέρος στο πολιτικό του πρόγραμμα. Εξ’ άλλου ένας απ’ τους δύο βουλευτές του, με την πιο ακραία ρητορεία εις βάρος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας βγαίνει στην Περιφέρεια Αυλώνας.
            Ως ΟΜΟΝΟΙΑ εκφράζουμε την ανησυχία μας για την ανασφάλεια που συνεχίζει να επικρατεί στην περιοχή και είμαστε στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας, απευθύνοντας έκκληση στην πολιτεία να απομακρύνει αμέσως τις δυνάμεις απ’ την επιχείρηση. Καλούμε επίσης τον διεθνή παράγοντα να στρέψει άλλη μια φορά το βλέμμα του σ’ αυτή την επιλεκτική στοχοποίηση εις βάρος των Ελληνικής καταγωγής κατοίκων της περιοχής.
            Η Δημοτική αρχή να μην κρύβεται πίσω απ’ το δάκτυλο και να αναλάβει αμέσως τις ευθύνες που της αναλογούν. Τη στιγμή που η κρίση και στην Αλβανία αλλά και την Ελλάδα βρίσκεται σε επιδείνωση θα έπρεπε με πιο ελαστικούς τρόπους να βοηθούνται οι μικροεπενδυτές. Αντί αυτού γκρεμίζονται κόποι και μόχθοι ζωής των Χιμαριωτών ενώ την ίδια στιγμή ανοίγουν το δρόμο και τις διαδικασίες για νομιμοποίηση ή αδειοδότηση συγκροτημάτων ξένων συμφερόντων προς τη Χιμάρα.
            Δύο σημαντικές επίσης λεπτομέρειες που έχουν τη δική τους σημασία: η δήθεν επιχείρηση γίνεται διαρκούσης της Διακαινησίμου Εβδομάδας και επίσης λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου. Είναι ευκόλως εννοούμενο ότι η επιλογή γίνεται για να προσβάλουν απ’ τη μια το θρησκευτικό αίσθημα των Ορθοδόξων κατοίκων της περιοχής και απ’ την άλλη να δημιουργηθεί αρνητική εικόνα ενόψει της θερινής περιόδου με οικονομικές συνέπειες. Δεν είναι εξ’ άλλου η πρώτη χρονιά που γίνεται κάτι τέτοιο. Ποιος είναι ο ενορχηστρωτής και ποιος προκαλεί;
            Δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Εφόσον ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της συνολικής πολεοδομικής μελέτης της περιοχής, η διαδικασία καταγραφής της περιουσίας και δεν έχει διαλευκανθεί η κατ απαίτηση του διεθνούς παράγοντα και δεν έχουν αποδοθεί οι ευθύνες για τις προηγούμενες αυθαιρεσίας (Γυάλι κλπ.),  τολμούν και προσθέτουν και άλλες πληγές.
            Επαναλαμβάνουμε την έκκληση προς την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις του Ιντρίζι απ’ την περιοχή, να εντοπιστούν οι υπαίτιοι των χθεσινών τραμπουκισμών, να αποκατασταθεί η ηρεμία και να αποδοθούν οι ευθύνες με τις ανάλογες ποινές για τους ιθύνοντες.
            Δεν δύναται μια ευνομούμενη πολιτεία να προκαλεί με παρακρατικούς και παράνομους τρόπους σε μια περιοχή που αποτελεί παράδειγμα κοινωνικής οργάνωσης και σεβασμού της νομιμότητας.


Αγ. Σαράντα, στις 21 Απριλίου 2012

Εκ’ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας
    

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

Αν και χρειάστηκαν πάνω από 20 χρόνια να ζήσουμε μια τέτοια διαμαρτυρία,κάτι που έπρεπε να γίνει για όσα συνέβηκαν σε όλο το χώρο μας,μαζί και στην Νίβιτσα, επιτέλους.Πιστεύω το δεύτερο βήμα να είναι η ηγεσία να διεκδικήσει επαφή με την τοπική εξουσία και μετά με όλη την κοινότητα της Χειμάρας για να έχουμε και την αντίδρασή της. Η ηγεσία της Ομόνοιας έχει και ένα άλλο χρέος. Να βρεθεί η κατάλληλη τοποθεσία για την προτομή του νεομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούρμα.

Δημοσίευση σχολίου