Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Ο Αναστάσης Αγγελής θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου του ΣΚ στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου

Μπλέξανε οι γραμμές του Αργυροκάστρου!

Ο ελληνικής καταγωγής οικονομολόγος καθηγητής πανεπιστημίου Αναστάσης Αγγελής (πάνω δεξιά)  που είχε διατελέσει για πολλά χρόνια Υπουργός Οικονομικών στις κυβερνήσεις του Φατός Νάνο, επανέρχεται στην πολιτική δράση μετά από δύο τετραετίες. Οι ψυχρές σχέσεις με το νέο ηγέτη του κόμματος Έντι Ράμα φαίνεται να αποκαταστάθηκαν αφού όπως όλα δείχνουν, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές (2013) θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, σε μία  εκ των 12 περιφερειών της χώρας.
  
Προς έκπληξη όλων, ο Εντι Ράμα δεν τον τοποθέτηση στην περιφέρεια της πρωτεύουσας που δραστηριοποιούνταν  πολιτικά στο παρελθόν, ούτε σε αυτή της  Αυλώνας απ’ όπου κατάγεται (Γέρμα Αγίων Σαράντα) αλλά στο Αργυρόκαστρο, περιπλέκοντας ακόμα πιο πολύ την ήδη μπερδεμένη κατάσταση σε αυτή την περιφέρεια.

ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΟΚΆΣΤΡΟΥ
Οι Περιφέρεια Αργυροκάστρου είναι από τις μικρότερες της χώρας, περιλαμβάνει τους νομούς Αργυροκάστρου, Τεπελενίου και Πρεμετής  και βγάζει συνολικά 5 βουλευτές.  Στις τελευταίες εκλογές το αποτέλεσμα ήταν 3-2 υπέρ της αριστερής συμμαχίας  και θεωρείτε σχεδόν αδύνατο να αλλάξει. Το 2009  είχαμε την εκλογή δύο ελλήνων βουλευτών σε αυτή την περιφέρεια: ο κ. Ξέρρας ως δεύτερος με το ΔΚ,  ο κ. Τάβος επίσης δεύτερος με το  ΣΚ ενώ το ΚΕΑΔ που συνεργάστηκε με το ΣΚ έλαβε 3.500 ψήφους από τους 6.000 και κάτι που απαιτούνταν να πάρει τον τρίτο της αριστερής συμμαχίας.

Δεξιά συμμαχία
Από το 2009, έχουμε πολλές αλλαγές. Ο Τάβος αποχώρησε από το ΣΚ για να ενταχθεί στο «αριστερό» κόμμα του Ιλίρ Μέτα, που ωστόσο συνεργάζεται με τη δεξιά κυβέρνηση και όπως ανακοίνωσαν πριν από καιρό, το 2013 θα συμμαχήσουν και προεκλογικά.  Η εκλογή του Τάβου με το LSI, παρόλο που μοιάζει δύσκολη, δεν είναι ακατόρθωτο αφού το κόμμα του  σε αυτούς του τρεις νομούς έχει κάποια βάση, συν το ποσοστό της μειονότητας που ο ίδιος πιστεύει πως ελέγχει ακόμα, μπορεί να φτάσει τους έξι ή οχτώ χιλιάδες,ανάλογα με την περίπτωση. Σε περίπτωση που ο Τάβος και το κόμμα του καταφέρουν να συγκεντρώσουν 8.000 ψήφους (από τους περίπου 55.000) τότε παίρνουν τη δεύτερη έδρα της δεξιάς συμμαχίας  και εφόσον ο Ξέρρας είναι ξανά στη δεύτερη θέση του ΔΚ, μένει απ’ έξω.

Αριστερή συμμαχία
 Μετά την αποχώρηση του Τάβου από το ΣΚ, οι συνεργάτες του κ. Ντούλε έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας,  αφού ήρθε η πολυπόθητη ημέρα όπου θα ηγούνταν της αριστεράς της μειονότητας. Ο κ. Ντούλες θέλει την δική του εκλογή στο Αργυρόκαστρο όσο τίποτα άλλο!  Πρώτον γιατί ίσως το έχει απωθημένο που δεν κέρδισε ποτέ στη Δρόπολη, ακόμα και στις τελευταίες εκλογές όπου ο Τάβος ήταν αδιάφορος, έχασε από τον Ξέρρα και δεύτερο και πιο ουσιαστικό, γιατί καταλαβαίνει ότι δεν τον «παίρνει» να κατεβεί ξανά  πρώτος στην Αυλώνα. Για να εκλεγεί όμως στο Αργυρόκαστρο, θα έπρεπε όχι μόνο οι σοσιαλιστές να του αφήσουν ελεύθερο πεδίο (που σημαίνει να μη βάλουν έλληνα υποψήφιο)  αλλά να βάλουν και πλάτη.  Παρά την αρχική αφοσίωση του Ντούλε στο Ράμα  και παρά τη μεγάλη προσπάθεια του Ντούλε να πλησιάσει τους πρώην «θανάσιμους αντιπάλους» έλληνες σοσιαλιστές , φαίνεται πως οι προσπάθειες δεν απέδωσαν, αφού ο Τσάτσης (παρατσούκλι του Αναστάση) άρχισε είδη της επαφές σε όλη την περιφέρεια, ξεκινώντας μάλιστα από τη Δρόπολη.  Πολύ πιθανόν, αυτός να είναι και ο βασικός λόγος όπου ο κ. Ντούλες  κάνει «νάζια» στο ΣΚ. Οι σοσιαλιστές που δεν είδαν ποτέ το ΚΕΑΔ  όχι μόνο φιλικά ούτε καν ως σύμμαχο, γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν έχει άλλη διέξοδο και θα του προσφέρουν όπως και την άλλη φορά τη στέγη της συμμαχίας και τίποτα άλλο.

ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ
Με τα σημερινά δεδομένα κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει μέχρι τις εκλογές. Ακόμα εκκρεμούν πολύ βασικοί παράγοντες , για να διαμορφώσουν τον τελικό χάρτη. Ο  νέος εκλογικός νόμος, οι συμμαχίες των τσάμηδων  και της «Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας» θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την στάση των δύο κομμάτων της ΕΕΜ που δεν αποκλείεται στο τέλος να μη βρουν «στέγη» και μήπως με αυτό τον τρόπο αποφασίσουν να φτιάξουν μια δική τους που φαίνεται να το επιθυμεί οι συντριπτική πλειοψηφία των Βορειοηπειρωτών.

5 comments:

Ανώνυμος είπε...

Το 2009 το ΚΕΑΔ δεν έλαβε 3.500 ψήφους αλλά 2.589 ψήφους από τους οποίους 2.280 ψήφους στην εκλογική περιφέρεια 25 (νομός Αργυρόκαστρου), 132 στην εκλογική περιφέρεια 26 (νομός Τεπελενίου) και 177 ψήφους στην εκλογική ζώνη 27 (νομός Πρεμετής). Όσο αφορά το Κόμμα ΛΣΙ έχει πάρει 1005 ψήφους από τους οποίους 239 στο Αργυρόκαστρο, 368 στο Τεπελένι και 398 στην Πρεμετή.
Άλλες συμμαχίες μην ψάχνεις, το 2013 η ελληνική μειονότητα θα έχει εκπροσώπους στην αλβανική βουλή μόνο μέσω των αλβανικών κομμάτων. Οι αρυθμοί που λέει και ο ειδικός συνεργάτης εκεί μας οδηγούν. Ακριβός όπως λέμε: Το μνημόνιο ήταν μονόδρομος... Αυτοί του μνημονίου το τακτοποίησαν και αυτό.

Ανώνυμος είπε...

χαχαχαχ Ο Ράμας λέει στο Βαγγέλη μας: Μπορεί να σε λένε vangjel αλλα αυτο που θα κάνει zevendesimi το Tavo εινια ο ο Αναστάς και όκι εσυ χαχαχαχαχαχαχ

Ανώνυμος είπε...

Καλά, τέσσερις έλληνες θα βγουν στο Αργυρόκαστρο, που οι έδρες είναι πέντε; Άφησαν τον Κώτσιο μόνο του στην Αυλώνα;

Ανώνυμος είπε...

po pooooo k tora den 8a exoume ton dule vulefti; k pios 8a mas sosei ap tin sklavia k pios 8a mas kanei ta erga pou akoume ta 22 teleytea xronia????? giati ore edi mas pligoneis to paidi?

Ανώνυμος είπε...

o anonymos 9.33....
αρυθμοί............aman pia mathe kai ligo grammatiki oxi mono politiki

Δημοσίευση σχολίου