Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Το ΕΕΜΜ-MEGA για την εκδήλωση της Ν.Δ. για το Βορειοηπειρωτικό


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο πρόεδρος του κόμματος "Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον" Χρήστος Κίτσιος, παραβρέθηκε ως επίσημος προσκεκλημένος της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Τομέας Βορειοηπειρωτών της Γραμματείας Παλιννοστούντων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της Νέας Δημοκρατίας, την Κυριακή 8 Απριλίου 2012, στην Αθήνα με τίτλο: «Βόρειος Ήπειρος: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον».
 Παρόντες από το κόμμα των Ελλήνων ήταν  και πολλά μέλη του Προεδρείου και του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΜΜ.

 Ως κόμμα συγχαίρουμε την Νέα Δημοκρατία για την πραγματοποίηση αυτής της επιτυχημένης ημερίδας που αφορούσε το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα και τονίζουμε ότι η ΕΕΜΜ θα συμμετέχει σε κάθε εκδήλωση που προσκαλείται, από οιοδήποτε φορέα την διοργανώνει και έχει ως στόχο την προώθηση των ζητημάτων που αφορούν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας.
          Ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κίτσιος, ως ένας από τους προσκεκλημένους που ανταποκρίθηκε, αφού το δόθηκε ο λόγος, απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,
           Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση και σας συγχαίρουμε για την πρωτοβουλία που αναλάβετε να ασχοληθείτε σοβαρά με το δικό μας θέμα. Ειλικρινά είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι που για πρώτη φορά στα χρονικά της  σύγχρονης Ελληνικής Πολιτικής, το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι ο μόνος πολιτικός φορέας που συγκαλεί για συζητηση τους άμεσα ενδιαφερόμενους με στόχο τη συγκρότηση κοινής στρατηγικής:  την επίλυση διαχρονικών και εφήμερων προβλημάτων των Βορειοηπειρωτών στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, και τη διευθέτηση των προβλημάτων τους στην ελληνική κοινωνία.  Και ετούτο γίνεται σε μια στιγμή που άλλες πολιτικές δυνάμεις διστάζουν να αναφερθούν και στην ίδια την ιστορική επωνυμία της πατρίδας μας, που μας θεωρούν απλώς γέφυρα φιλίας μεταξύ δύο λαών. Η Βόρειος ΄Ηπειρος και οι Βορειοηπειρώτες είναι σήμερα απροστάτευτοι, αβέβαιοι για το μέλλον τους.
           Η ως τώρα πολιτική που ακολουθήθηκε από το εθνικό κέντρο αλλά και από το ίδιο το πολιτικό κατεστημένο στη Βόρειο ΄Ηπειρο δε διασφάλισαν και δεν μπορεί να εγγυηθούν αισιόδοξο μέλλον στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, γιατί δεν υπήρχε στρατηγική και δεν προγραμματίστηκε ουσιαστική αρωγή, ενώ υπήρχαν και οι οικονομικές και οι γεωπολιτικές συνθήκες να ανακάμψει και να προκόψει αυτός ο τόπος. Οι πρόχειρες και ερασιτεχνικές προσεγγίσεις που εφαρμόστηκαν ως τώρα επέφεραν αρνητικά αποτελέσματα όπως η απώλεια των ιδιοκτησιών, η ανασφάλεια, η συρρίκνωση του πληθυσμού, η δραστική μείωση του αριθμού των μαθητών, η εγκατάλλειψη της πολιτιστικής κληρονομιάς, η κατάρρευση της υποδομής και κυρίως η απώλεια της εθνικής ταυτότητας. Τώρα που το έθνος μας περνάει δύσκολες στιγμές οι Βορειοηπειρώτες αισθάνονται την ευθύνη τους να στηρίξουν όσο μπορούν  τη μητέρα πατρίδα. Η Ελλάδα όμως έχει πάντα χρέος να διατηρήσει ζωντανό τον Ελληνισμό ανά τον κόσμο και ακόμη περισσότερο στη Βόρειο ΄Ηπειρο που γεωγραφικά είναι συνέχεια των βόρειων συνόρων της. Κι εμείς, κι εσείς, είναι ανάγκη τουλάχιστον σήμερα και δεν είναι αργά, να καταστρώσουμε από κοινού το σχέδιο δράσης για τη σωτηρία και την ανάπτυξη του τόπου μας, όχι ως πολιτική υπόσχεση, αλλά ως εθνική δέσμευση.

 Τι ζητάει ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου;

           Να επιβιώσει στην πατρίδα του και να χαίρει πραγματικά όλα τα δικαιώματά που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις για τις μειονότητες, το σύνταγμα της χώρας και τις διμερείς διακρατικές συμφωνίες. Είναι βέβαιο ότι ο μεγαλύτερος αγώνας για την απόκτηση αυτών των δικαιωμάτων θα δωθεί από εμάς στο πλαίσιο του αλβανικού κράτους στο οποίο ήμαστε και πολίτες.
          Η αλβανική πολιτική, ενώ επιδιώκει να εντάξει τη χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αγνοεί τις υποχρεώσεις της προς την εθνική  ελληνική μειονότητα. Παράλληλα ο κοινωνικός και πολιτικός μας αγώνας έχει εγκλωβιστεί στο να δίνουμε μάχες επί χάρτου  και όχι στην πραγματική τους διάσταση. Αν και πέρασαν δύο δεκαετίες η Ελληνική Μειονότητα δεν μπόρεσε να καταρτίσει το πλαίσιο αιτημάτων και να το υποβάλλει στις αρμόδιες αλβανικές και ευρωπαϊκές αρχές και οργανισμούς. Ο διεθνής παράγοντας και κυρίως ο αρμόδιος για τις μειονότητες, έχει προσκομίσει εξωραϊσμένες εισηγήσεις από την αλβανική κρατική μηχανή ότι όλα βαίνουν καλά κι εμείς ακόμα δεν έχουμε συγκροτήσει τη δική μας στρατηγική.
            Το Κόμμα των Ελλήνων  που ήρθε στην πολιτική σκηνή της Αλβανίας   ως γνήσιος εθνικός φορέας που προέκυψε ως ιστορική αναγκαιότητα σε μία επικίνδυνη στιγμή  που τέθηκε επί τάπητος το θέμα της ίδιας της επιβίωσης  ,ως αυθεντική φωνή του τόπου που  γνωρίζει και βιώνει καθημερινά τα μεγάλα και εφήμερα προβλήματα του Ελληνισμού, που έρχεται σε καθημερινή επαφή με τους ξεχασμένους από τους ίδιους τους τοπικούς άρχοντες και από το κράτος πολίτες, που ξέρει τι απαιτεί και πώς το απαιτεί, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εύστοχη και αποτελεσματική διεκδίκηση και υπερβαίνει τις πολιτικές σκοπιμότητες, θέτοντας πάνω από όλα το εθνικό  συμφέρον. Σήμερα το Κόμμα των Ελλήνων μετά από κοινή διαβούλευση με τους ίδιους του Βορειοηπειρώτες  κατάρτισε ολοκληρωμένο Πλαίσιο Αιτημάτων για Κατοχύρωση και Εφαρμογή των Δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, στο οποίο ζητείται η ψήφιση πακέτου νόμων για:
 -  την κατοχύρωση του αυτοπροσδιορισμού της εθνικής ταυτότητας και την προβολή των διακριτικών γνωρισμάτων της.
 - την ποσοστιαία συμμετοχή των Ελλήνων στη νομοθετική, δικαστική και εκτελεστική εξουσία της χώρας και κυρίως στα κέντρα αποφάσεων.
 - την  επιστροφή και  νομική κατοχύρωση  των ιδιοκτησιών.
 - την αναγνώριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την εκμετάλλευση από την ίδια τη μειονότητα.
 - την αναβάθμιση της Ελληνικής Παιδείας στα επίπεδα της παιδείας του εθνικού κέντρου.
 -  την αυτονόμηση της τοπικής εξουσίας και την αύξηση των αρμοδιοτήτων της.
 - την καθιέρωση της Ελληνικής Γλώσσας ως δεύτερης επίσημης στο χώρο που η μειονότητα αποτελεί πλειοψηφία.
 - τη δημιουργία μηχανισμών προστασίας της ζωής  και της περιουσίας των Ελλήνων στον τόπο τους.
 - τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης  εφαρμόζοντας και την πρακτική δημιουργία ελεύθερης οικονομικής ζώνης στον αμιγή χώρο.

           Κανένα απ' όλα αυτά τα αιτήματα δεν υπερβαίνουν τα όρια που επιτρέπει το διεθνές δίκαιο ή το αλβανικό σύνταγμα γι' αυτό δεν πρέπει να είμαστε διστακτικοί στη διεκδίκηση. Και αν αυτά δεν αποτυπωθούν στην εσωτερική νομοθεσία, καμία παράγραφος και καμία υποχρέωση δε θα είναι δεσμευτική για τον κρατικό μηχανισμό και για την ίδια την αλβανική κοινωνία. Σήμερα, η Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης , παρότι έχει επικυρωθεί από το 1999 στο Αλβανικό Κοινοβούλιο, απέχει πολύ από την εφαρμογή και οι ειδικοί εσωτερικοί νόμοι  και διατάγματα δεν απεικονίζουν διόλου το περιεχόμενό της.
          Εμείς ως ΄Ελληνες πρέπει να συσπειρώσουμε τις δυνάμεις μας σ' αυτή και μόνο τη μάχη γιατί έτσι μπορούμε να αποκτήσουμε άνεση και κύρος στην κοινωνία που σήμερα προσφέρουμε τον οβολό μας. Παρατηρούμε όμως ότι και οι κυβερνητικοί και οι διπλωματικοί εκπρόσωποι του εθνικού κέντρου και οι εγκάθετοί τους πολιτικοί στη Βόρειο ΄Ηπειρο ολιγωρούν μπροστά σ' αυτή τη σοβαρή πρόταση που σχετίζεται με τις τύχες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στο μέλλον. Κόπτονται κάποιοι για την ενότητα. Για ποια ενότητα όμως; Για κείνη που διασφαλίζει εξουσία στα κυκλώματα όπως μέχρι τώρα ή για κείνη που εγγυάται τη ποσοστιαία συγκυβέρνηση του Ελληνισμού;
            Τι απέδωσε στον Ελληνισμό η εξασφάλιση ενός βουλευτή ή ενός υπουργού όταν στα δικαστήρια, στις εισαγγελίες, στην αστυνομία, στις διευθύνσεις παιδείας,   και σε όλα τα κέντρα αποφάσεων δεν είναι προσδιορισμένη ποσοστιαία οι συμμετοχή των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων. Ενότητα χωρίς στόχους δε μπορεί να επιτευχθεί. Και οι στόχοι μας είναι εθνικοί και όχι πολιτικοί γιατί και η ιδεολογία του κόμματός μας είναι μία και μοναδική: ο Ελληνισμός και τα πραγματικά προβλήματά του. Κάποιοι κόπτονται πώς θα  πάει η Αλβανία στην Ευρώπη, φωνάζουν και θέλουν να μας αποδείξουν τι συμμαχία θα κάνουμε για τις βουλευτικές εκλογές του 2013 και ξεχνάνε ότι τα προβλήματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού παραμένουν άλυτα. Η συμμαχία που εμείς επιδιώκουμε είναι μία και μοναδική: η συμμαχία με όλους τους ΄Ελληνες Βορειοηπειρώτες, βάσει αρχών και συγκεκριμένης στρατηγικής. ΄Οποιος απέχει απ' αυτούς τους στόχους αποπροσανατολίζει τους Βορειοηπειρώτες από τον πραγματικό τους αγώνα και τους εγκαταλείπει στο χάος και την απραξία. Οι Βορειοηπειρώτες όμως δεν είναι άβουλες υπάρξεις, έχουν γνώση και συναίσθηση για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα και τι πρέπει να κάνουν στο εξής. ΄Ισως  ακόμα θα χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια να συμμετέχουν ενεργά στον πραγματικό αγώνα, αλλά ποτέ δεν είναι αργά.
             Τι περιμένουμε, τι πρέπει να γίνει για να συστρατευτούμε όλοι όταν μας απαλείφουν την εθνικότητα απ’ τα δημοτολόγια; Η την απαράδεκτη και εκτός κάθε έννοιας κράτους δικαίου συμπεριφορά των αλβανικών αρχών στην περίπτωση του προέδρου της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς και μέλος του Εθνικού  Συμβουλίου του Κόμματος "Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον", Ναούμ Ντίσιο;

 Κυρίες και κύριοι,

            Συμμετέχουμε σ' αυτή την συζήτηση γιατί πιστεύουμε ότι αποφασίσατε να ασχοληθείτε σοβαρά με τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Πιστεύουμε ότι έχετε πλήρη γνώση της πραγματικότητας στη Βόρειο ΄Ηπειρο και δε θα αγκιστρωθείτε σε πρόσωπα και ομάδες. Το δίδαγμα της ενότητας ισχύει για όλους. Και για μας και για σας. Η μεροληπτική στάση που τηρήθηκε ως τώρα από το Υπουργείο Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ελλάδος, από τις διπλωματικές αρχές, έβλαψε σοβαρά τη δημοκρατία στο χώρο μας  και διεύρυνε περισσότερο το χάσμα μεταξύ των Ελλήνων, καλλιέργησε τη δυσπιστία και ενθάρρυνε την αυθαιρεσία του κατεστημένου στην πολιτική εξουσία και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
           Δεν παύουμε να ανησυχούμε ταυτόχρονα ότι συνάμα με το ενδιαφέρον για τον τόπο μας θα ασχοληθείτε σοβαρά και με την επίλυση των βιοποριστικών προβλημάτων των Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα.   ΄Ενα σημαντικό κομμάτι ζει και εργάζεται στη μητρόπολη και έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Το άλλο κομμάτι που μένει στην ιδιαίτερη πατρίδα είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με το πρώτο. Κάθε  εισφορά τους στην Ελλάδα μεταβιβάζεται στην ιδιαίτερη πατρίδα ανοικοδομώντας το νοικοκυριό το οποίο θα αξιοποιηθεί για το αύριο. Οι μανάδες και οι πατεράδες μας ευγνωμονούν την Ελλάδα που τους προσέφερε τη σύνταξη του ΟΓΑ, αλλά πρόσφατα η αμείλιχτη γραφειοκρατία τους αναγκάζει ή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ή να χωρίσουν στα γεράματα για να πάρουν αυτό το επίδομα ή την ιατρική περίθαλψη. Τι θέλουμε επιτέλους ; να κρατήσουμε την ιδιαίτερη πατρίδα μας ή να συρρικνωθούμε στην Ελλάδα; Ξέρετε πόσο έβλαψε την παιδεία μας η καθαίρεση του επιδόματος των εκπαιδευτικών; ΄Αδειασαν και έκλεισαν αρκετά σχολεία γιατί εγκατέλειψαν το επάγγελμα οι καλύτεροι δάσκαλοι. Σήμερα ακόμη οι Βορειοηπειρώτες ταλαιπωρούνται να πάρουν την ελληνική ταυτότητα. Γιατί τόση γραφειοκρατία; Μήπως δεν ξέρουμε ποιοι είναι ΄Ελληνες;
           ΄Ισως είναι λίγο σκληρή η αλήθεια, αλλά πρέπει να τη λέμε. Το Κόμμα των Ελλήνων γεννήθηκε για την αλήθεια και όχι για δημαγωγία. Επιτυχία του θεωρεί την επίλυση των προβλημάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και όχι τη διαφήμισή του. Γι' αυτό θεωρούμε αξιόλογη την προσπάθειά σας και σας συγχαίρουμε ακόμη μία φορά για την εύστοχη διαχείριση του θέματός μας κυρίως για την εισαγωγή του όρου "στρατηγική", γιατί από κει ξεκινούν όλα. Προγραμματισμός και μεθόδευση για το καλό του Ελληνισμού.
Ζήτω ο Ελληνισμός! 

 http://www.mega-eemm.com

2 comments:

Ανώνυμος είπε...

Έυχομε στο ΕΕΜΜ να επιτυγχάνει το σκοπο του στον αγώνα για την επίλυση των πολυαρθμων προβλημάτων που ταλαιοπωρουν επίκαιρα τους Ελληνες της Βόρειο Ηπείρου. Σε ολους Καλη Ανασταση και Χρονια πολα. Ο Γαρδικακιώτης

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα, το ΜΕΓΑ με τον Κιτσιο επίσημα επικεφαλής και ντε φάκτο το Λούτση Αρχηγό, σβήνει την ελπίδα για αλλαγή στα πολιτικά δρώμενα στην ε.ε.μ

Δημοσίευση σχολίου