Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Αν η πολιτική είναι αριθμοί, τότε δεν πάμε καλά!

Οι ψήφοι που συγκέντρωσε το ΚΕΑΔ το 1992, το 2005 και το 2009.
του Πέτρου Μπερέτη
“Η πολιτική είναι αριθμοί. Και εκτός των άλλων οι αριθμοί μαρτυρούν και τη συσπείρωση γύρω από ιδέες και προγράμματα. Εάν όντως θέλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για περισσότερο χώρο στην δημόσια ζωή και κατά συνέπεια περισσότερα δικαιώματα εφαρμοσμένα στην πράξη δεν έχουμε παρά να αντιληφθούμε αυτά τα μηνύματα που προκύπτουν σ’ αυτή την 20η επέτειο της ίδρυσης του ΚΕΑΔ και να ενωθούμε.”
Αυτό είναι ένα μικρό απόσπασμα από το άρθρο του συνεργάτη της «Δερόπολης», στην προσπάθεια που κάνει να περάσει το μήνυμα της γιορτής για την  20 – η επέτειο της ίδρυσης του ΚΕΑΔ.                                     
Θα μπορούσα να εκφράσω μερικές απόψεις, αλλά δεν θα το κάνω αυτή τη στιγμή. Θα παρουσιάσω αριθμούς, σε δύο πίνακες με κάποια εκλογικά αποτελέσματα.

Είναι τα αποτελέσματα των  κοινοβουλευτικών εκλογικών αναμετρήσεων.  Να δούμε με την στατιστική των εκλογών  πως πάει ο συνδυασμός  ΚΕΑΔ – ΟΜΟΝΟΙΑ, που εκπροσωπείται η Ελληνική Εθνική Μειονότητα.
Θα παρουσιάσω πρώτα τα αποτελέσματα που είχαμε το Μάρτιο του 1992, στις 8 αναγνωρισμένες από το αλβανικό κράτος ελληνικές επαρχίες, που για πρώτη φορά έχουμε την εμφάνιση στον πολιτικό στίβο της εκπροσώπησης αυτής.



Στον πίνακα διαβάζουμε πως στις επαρχίες που ζει ο συμπαγής ελληνικός πληθυσμός οι ψήφοι που πήρε το ΚΕΑΔ είναι 25.406 και το ποσοστό 92.53%. Τα αλβανικά κόμματα πήραν 1.454 ψήφους, είτε το 7.47%. Στο σύνολο της αλβανικής επικράτειας το ΚΕΑΔ συγκέντρωσε 48.923 ψήφους σε ποσοστό 2.9%
Στην εκλογική αναμέτρηση του 2009, που είναι και η τελευταία εθνική αναμέτρηση μέχρι στιγμής, δείτε ποια είναι τα αποτελέσματα.
Το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε το ΚΕΑΔ σε όλη την Αλβανία  είναι 18.078 ψήφους που αντιστοιχεί  στο  1.19% των ψήφων.
Στις δύο περιφέρεις Αυλώνας και Αργυρόκαστρου το ΚΕΑΔ συγκέντρωσε 6.068 και 2.589 ψήφους από τους 106.016 και 52.037 ψηφισθέντες που έχουν οι περιοχές αυτές.

Δείτε τώρα ποια είναι τα αποτελέσματα στις επαρχίες μας, βάση  και του άνω πίνακα:



Συγκρίνοντας τους δύο πίνακες βλέπουμε πως από 27.456 όπου ψήφισαν το 1992 στις εν λόγο επαρχίες, το 2009 ψήφισαν 12.456. Το ΚΕΑΔ από 25.406 ψήφους ήρθε στους 4.394 ψήφους ενώ τα αλβανικά κόμματα από 1454 ψήφους έφτασαν στους 7.830 ψήφους, ενώ σε ποσοστά   το ΚΕΑΔ από 92.53% πήρε 35.94% και τα αλβανικά κόμματα 64.06 από 7.47% που ήταν το 1992.
Συγκρίνοντας το 2009 με το 1992 βλέπουμε πως το ΚΕΑΔ έχει μία κάθετη πτώση που αγγίζει το 5.78 φορές, ενώ συγκρίνοντας το 2009 με το 2005 η πτώση είναι 3.12 φορές.    Το 2005 το ΚΕΑΔ σε όλη την επικράτεια είχε 56.403 ψήφους είτε το 4.13 %  των ψήφων.
Κάθετη φαίνεται να είναι η πτώση του ΚΕΑΔ και στις πόλεις των Αγίων Σαράντα, Δέλβινου, Αργυρόκαστρου και της Χιμάρας. Αξίζει να αναφέρω πως ο Βασίλης Μπολάνος, νυν πρόεδρος της Ομόνοιας, στις βουλευτικές εκλογές του 2001, συγκέντρωσε 1984 ψήφους από 1940 ψήφους που συγκέντρωσε το ΚΕΑΔ συνολικά στους τέσσερεις αυτούς δήμους.
Παρουσίασα τα στοιχεία συμφωνώντας  πράγματι πως η πολιτική είναι αριθμοί. Η αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, στο σύνολο τους και στην πορεία είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αντιφατικά συμπεράσματα. Προτίμησα τα συμπεράσματα στον κάθε αποδέκτη.    

Πέτρος  Μπερέτης 
Άγιοι Σαράντα 04/04/2012

12 comments:

Ανώνυμος είπε...

Lisaksate apo thn epitixeia poy eixe to synedrio toy KEAD,arxisate amesos ths alalisis tha dite th sas perimenei to 2013. O kosmos exei arxisei na katalavei.

Ανώνυμος είπε...

Αν πολιτική είναι οι αριθμοί, τότε οι πολιτκοι είναι νούμερα

Ανώνυμος είπε...

Πετρακη οπως ο ιδιος τα λες απο το 1992 μεχρι το 2009 η πτοση ειναι 7,58 φορες. Μια ερωτηση εχω απο το 1992 μεχρι το 2009 μπορεισ να μου πεις που υπερετουσες εσει σημερα ειδες τα αποτελεσματα αυτα

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει αυτό!
Τόσος πόλεμος, τοσες κοντρες, τοσες διχόνιες, τετοιος αλληλοσπαραγμός! Και όλα αυτά για 4.394 ψληφους;;;
Ειναι ντροπή πραγματικα!
Διαβάζοντας τα στοιχεία αυτά αντιλαμβανομαι πως δεν είμαστε τίποτα!
Και μετά μιλάμε για υπολογίσιμη δυναμη στην Αλβανία! Μα με ουτε καν 5.000; Ειμαστε τίποτα δυστυχώς!
Όσα παιχνίδια και να κάνει ο Ντούλε ή ο Κίτσιος δυστυχώς η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη για το σύνολο. Αυτοι θα βολευτουν για παρτη τους. Η μειονότητα ξόφλησε, τελειώσαμε! Αδίκως βγαζουμε τα μάτια ο ένας του άλλου.Μας απορροφήσανε τα αλβανικά κομματα!

Ανώνυμος είπε...

Petraki mipos exeis kanan allo skopo na iperetisis tis fillodhoksies tou AK (Spahiu) opou xerese na vlepeis tin mionotita na dhjaliete

Ανώνυμος είπε...

ki esy Petro, eipes na kopseis kanenan psifo akoma pigainontas sto MEGA?!

Βορειοηπειρώτης είπε...

Προς όλους τους σχολιαστές σε αυτή την ανάρτηση

Ο Πετράκης όπως τον λέτε, δεν εξέφρασε ούτε χαρά ούτε λύπη, παρουσίασε κάποιους αριθμούς. Τα σχόλια εδώ είναι δείγμα του πόσο πολύ μας ενοχλεί η πραγματικότητα και πόσο απρόθυμοι είμαστε να την αντιμετωπίσουμε

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

boreioipeipoti prosexe tha sou teliosoune sintoma ta xamojella

Ανώνυμος είπε...

boreioipeipoti prosexe tha sou teliosoune sintoma ta xamojella

Ανώνυμος είπε...

eseis kurie petro kai petraki efoson den anoiketai pleon se auto to panaabaniko komma giati asxoliste mazi tou???
mipws eiste politikos analiths h gourounoemporas?
gia ta xronia pou dioikhsate eseis, giati den anaferete ta katorthomata sas?
posa gourouria eixate to 92 kai posa to 2002?
epidei h politikh einai arithmi.........

Ανώνυμος είπε...

Efxaristo ton petro gia tis plirofories pou mas edose. Afta ta stixia dixnoun tin katantia mas. Meletontas afta ta stixia i politiki mas ekprosopi na tarakounithoun, mas patosan.
anonime 8:22 i alithia einai pikri, prepei na anisixoume me aftes tis alithies kai pote na min tis thavoume. Stin erotisi pou ekanes ston petro, ego eimai sigouros oti o arithmos ton gourounion apo to 92 sto 2002 eginai sin ena.

Δημοσίευση σχολίου