Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΚΔΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ


Το αρχείο του «Ριζοσπάστη» για τα ταξίδια των Μητσοτάκη και Σαμαρά στην Αλβανία  την περίοδο 1990-1991
Τέλη Οκτώβρη 1990. Εχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση αλλά και οι διμερείς επαφές με την αλβανική κυβέρνηση για το λεγόμενο «άνοιγμα των συνόρων». Θυμίζουμε ότι εκείνη την περίοδο η ελληνική κυβέρνηση εκφράζοντας συμφέροντα Ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών προωθούσε «δημιουργία υδροηλεκτρικού εργοστασίου από την Ελλάδα στον Αώο ποταμό για κοινή χρήση των δύο χωρών» και «κατασκευή από Ελληνες επιχειρηματίες του δρόμου της Εγνατίας οδού που φτάνει στο Δυρράχιο».
Ακόμα, «ανακοινώθηκε ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος έστειλε αντιπροσωπείες στα Τίρανα και το Αργυρόκαστρο», επίσης «Από την πλευρά της ελληνικής αντιπροσωπείας ζητήθηκε νομικό πλαίσιο για την εγγύηση των ελληνικών επενδύσεων στην Αλβανία» (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 14/1/91). Υπήρχε δηλαδή ανάγκη για φτηνά εργατικά χέρια.
Ο Αντ. Σαμαράς ως υπουργός τότε Εξωτερικών περιοδεύει στην Αλβανία σε Αργυρόκαστρο και μειονοτικά χωριά. Ηδη, έχει εκφραστεί η επιθυμία των κατοίκων να ανοίξουν τα σύνορα με την Ελλάδα. «(...) δώστε μας βίζα, ανοίξτε τα σύνορα (...)» γράφει ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» 27/10/90.

Λίγους μήνες αργότερα, Γενάρη 1991, ο τότε πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας (ανάμεσά τους Αντ. Σαμαράς και Ντ. Μπακογιάννη, πρόεδρος σήμερα της ΔΗΣΥ) επισκέπτεται τα Τίρανα για συνομιλίες με την αλβανική κυβέρνηση. Γράφει ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» στις 15/1/1991: «Αυτό που (...) παρουσίασε χθες στη Δερβιτσάνη ο Κ. Μητσοτάκης ως "άνοιγμα των συνόρων" είναι στην πραγματικότητα η δήλωση Σαμαρά το βράδυ της Κυριακής, (...) Δηλαδή ότι: "Η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα θα αυξήσει τη ροή των θεωρήσεων (εκδόσεις βίζας) διάρκειας μέχρι ενός έτους για τους Αλβανούς υπηκόους"». Ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» 14/1/91 λέει: «Αποφασίστηκε να δίνονται με αυξανόμενο ρυθμό βίζες βορειοηπειρωτών προς την Ελλάδα για εποχιακές δουλειές». Κάπως έτσι έχει πέσει το σύνθημα για μαζικές εισροές με στόχο βέβαια να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του κεφαλαίου για φτηνά εργατικά χέρια. Και άσχετα αν όντως το σχέδιο έλεγε για ένα χρόνο παραμονή στην Ελλάδα, η ουσία είναι ότι για τους Αλβανούς υπηκόους, το άκουσμα και μόνο του στοιχείου «αυξανόμενος αριθμός βίζας» έδινε από μόνο του κίνητρο για μετανάστευση.
Προφανώς μπροστά τα αδιέξοδα που δημιουργεί η ίδια η πολιτική τους, αφού πρώτα έστειλαν σήμα «ελάτε», μετά έψαξαν τρόπο να χαλιναγωγήσουν τις μαζικές εισροές λόγω προβλημάτων που δημιουργήθηκαν.
Ετσι, 6 μήνες μετά, Ιούνη 1991 ο τότε ΥΠΕΞ Αντ. Σαμαράς (συναντώντας τον Αλβανό ΥΠΕΞ) δήλωνε: «Οικονομικοί φυγάδες δεν γίνονται πλέον δεκτοί από την Ελλάδα και σήμερα συμφωνήσαμε στην ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 27/6/91, σελ. 3). 'Η στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ» (27/6/91, ΣΕΛ. 9): «Επίσης συμφωνήθηκε ο χαρακτηρισμός των προσφύγων ως "οικονομικών" και όχι "πολιτικών", γεγονός που διευκολύνει την ελληνική κυβέρνηση στους χειρισμούς της απέναντί τους σε σχέση με τα προβλήματα, κυρίως, που ορισμένες φορές δημιουργούνται κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα».

http://aristerastidropoli.blogspot.com/2012/04/blog-post_26.html 

10 comments:

Ανώνυμος είπε...

@aristera sti dropoli...malista
briste paliokoumounia briste ton Samara
eseis 8elete mono aytous pou dinoun taytotites stous albanous
are kala mas ekane o xotzas kai mas pidage sta tessera to trabaei o organismos mas

Ανώνυμος είπε...

Βορειοηπειρωτη
Τα συνορα δεν τα ανοιξαν οι Μητσοτακης και Σαμαρας, γιατι η Ελλαδα δεν τα ειχε ποτε κλειστα. Τα συνορα κλειστα τα ειχε ο Χοτζα και ο Αλια. Και απο τη στιγμη που κατερευσε το καθεστως τους, τιποτα δεν μπορουσε να σταματησει τη φυγη του κοσμου.
Γιαυτο μη δινεις βημα σε στερεοτυπα που προορινται για καταναλωση προς ημιμαθης Ελλαδιτες, γιατι για μας τους Βορειοηπειρωτες αυτα ειναι αστειοτητες.
Επειδη σε ξερω, θελω να σου επισημανω οτι τελευταια βγαζεις πολυ προσωπικη εμπαθεια στο blog. Οπως με τα δημοσιευματα για τον Πυρο Δημα. Οπως και το σημερινο για τον Θοδωρη Λαμπρακη που δεν τον ξερει ουτε η μανα του.

Ανώνυμος είπε...

re si kala thimase kapies imerominies tis tote epoxis,omos dem thimase fenete logo ideologikon pepithiseon oti to kathestos ixe ipostei megali rogmi apo tin isvoli ton ipikoon alvanon is ta diafora ksena proksenia stis 2/06/90 kai ligo pio prin stis 20/03/89 ipesti ton proto xtipima apo to fititiko kinima epoxi pou mporei esy na isoun akoma sto xorio soy kai mazeves stakia, fillages ta synora os kalos stratiotis toy alvanikou stratou kai erxese tora me difora dimiosievmata na tholoseis ta nera kai geinese ena me aftous pou mas vlepoun os alvanous.tha eprepe na ntrepese kai mono pou litourgeis kata afton ton tropo kalimenos sto onoma olon mas.kalitera tha itan na valeis apo kato apo kathe dimosievma kai to onoma sou oste na kseroume me pion exoume na kanoume.milioris edmond

Ανώνυμος είπε...

θανατοσ στα κουμουνια κ στουσ πασοκουσ..υοστ προδοτεσ...

aristera είπε...

Αξιότημε κύριε Μηλιώρη,
δεν ξέρω αν θα πρέπε πρωτα να σας ζητήσω συγγνώμη που σας τάραξα ή να σας ευχαριστήσω που ασχοληθήκατε μαζι μου.
Θα πάρω όμως το θαρρος και θα διορθώσω το με τοσο πονο ψυχης σχόλιο σας. Όντως κύριε Μηλιώρη, όταν οι αλβανοί υπήκοοι εισεβαλαν στις ξένες πρεσβείες και το φοιτητικο κίνημα τάραζε τα θεμέλια του συστήματος εγώ ημουν στο χωριό μου. Δε μαζευα ομως αστάκια, για την ακριβεια έβοσκα προβατα, τον Καλεση και τη Μπεϊκο.
Μάθετε επίσης, όσο και να σας δυσκολεύει η ηλικία σας, πως ζούμε σε μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα και ο καθένας έχει δικαίωμα να πιστέυει ότι θέλει.

Ανώνυμος είπε...

οντος αγαπητε.ο καθενας εχει το δικαιωμα να πιστευει οτι θελει ομως δεν εχει το δικαιωμα να διαστρευλωσει την αληθεια.η ιστορια εγραψε.οσο ομως για το εαν μαζευες αστακια η βοσκαγες τα ζωα δεν νομιζω να σε πηραξε τοσο πολυ οσο το γεγονος οτι ακομα συνεχιζεις να βοσκας αριστερο κουτοχορτο.με αγαπη μηλιωρης μοντης

Ανώνυμος είπε...

Η... ...... γίνεσαι πολύ κουραστικός. Ξεκολλα λιγάκι. Ξέρω δεν φταις εσύ που είσαι παλιοκομμούνι, φταίει ο πατέρας σου και ο παππόυς σου, αλλά πάλεψέ το λίγο να το αποβάλλεις

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΑΜΗ ΠΟΥ ΑΚΟΥΩ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΦΙΛΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΗΣ Β. ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ ΣΗΜΑΙΝΗ ΠΡΟΔΟΤΗΣ Ή ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΤΣΑΜΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΝΑ ΤΙΜΩΡΙΘΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΡΟΥΦΗΞΕΙ ΑΙΜΑ ΗΠΕΙΡΩΡΤΩΝ ΚΑΙ Β. ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΑΥΤΟΙ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΤΣΙΓΚΛΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΟΙ ΜΟΥ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΡΙΧΝΕΤΕ ΜΠΙΧΤΕΣ? ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ ΟΣΟ ΕΣΕΙΣ ΑΠΛΑ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΑΠΛΑ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΦΕΡΕΦΩΝΑ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΤΡΑΓΙΚΟΙ!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΑΝΝΑ

Ανώνυμος είπε...

Re zwa, posoi albanoi psifizoun stin Ellada poy 8elete na kanete propaganda gia to Samara?

Δημοσίευση σχολίου