Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Αλβανοί μετανάστες επιστρέφουν και από την Ιταλία


Μετά από δύο δεκαετίες μαζικής μετανάστευσης προς τις ιταλικές ακτές, οι Αλβανοί φαίνεται ότι έχουν περισσότερες ελπίδες να ζήσουν καλύτερα στην πατρίδα παρά  στην Ιταλία. «Σήμερα δεν υπάρχει το στοίχημα να φθάσουν στο Μπρίντιζι από τον Αυλώνα», έτσι αναφέρει ένα άρθρο που γράφηκε στο περιοδικό Venerdì της εφημερίδας Republica.


Πόσοι όμως είναι οι επαναπατριζόμενοι; Είναι δύσκολο να ειπωθεί. Σύμφωνα με Τεούτα Γκραζντάνι της αρμόδιας μεταναστευτικής υπηρεσίας ο αριθμός των παλιννοστούντων  επίσημα υπερβαίνει  τα χίλια άτομα, αλλά δεν είναι η πραγματική εικόνα, γιατί δεν υπάρχει ανάλογο τμήμα της καταγραφής των επιστρεφομένων. Μια πρόχειρη στατιστική γίνεται από τις οικογένειες που γράφουν τα παιδιά τους στα σχολεία προκειμένου να  συνεχίσουν την φοίτησή τους για να επανενταχθούν στην αλβανική κοινωνία.

«Ένας τρόπος για να συλλέξουμε δεδομένα είναι μέσω του αλβανικού υπουργείου Παιδείας, καθώς πολλές οικογένειες επιστρέφουν  και οι μετανάστες αναζητούν  βοήθεια για την επανένταξη των Αλβανών μαθητών», εξηγεί ο κοινωνιολόγος Ντεβόλε Ράντο, γνώστης της αλβανικής μετανάστευσης και συνεργάτης της στατιστικής υπηρεσίας που είναι σχετικός με την μετανάστευση στην Ιταλία.

Η ευρωπαϊκή κρίση έχει χτυπήσει τις αλβανικές οικογένειες στην ιταλική χερσόνησο και πολλές σκέφτονται την επιστροφή, γράφει το δημοσίευμα.
--

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου