Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Ηλ. Κίκη: Με όπλο την ενότητα, αγωνιζόμαστε για τα φλέγοντα ζητήματα της ιδιαίτερης μας πατρίδας


Ομιλία στην κοπή βασιλόπιτας της Ομοσπονδίας Άνω Δερόπολης

Ανωδροπολίτισσες, Ανωδροπολίτες
Φίλες και φίλοι
Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

σας καλωσορίζω στο αντάμωμα των Δροπολιτών, που είναι συνυφασμένο με την καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Μετά από τρία χρόνια αγώνων και δραστηριοτήτων με την έμπρακτη στήριξής σας, επισφραγίζουμε  την πορεία προς την υλοποίηση των κοινών μας στόχων.
            Ξεκινήσαμε τη διαδρομή μας σε δύσκολους και χαλεπούς καιρούς, με «λιθοβολισμούς» και υπονομεύσεις από πολλούς, όμως αντέξαμε στο διάβα των χρόνων με, μοναδικό μας όπλο, την ενότητα.
Με τις απαρχές της ενότητας, τις αξίες της γενναιότητας και της ευσυνείδητης εμμονής στα εθνικά ιδεώδη, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της περιοχής μας και κατ’ επέκταση της Βορείου Ηπείρου.
 Οι συζητήσεις στο περιστύλιο της πολιτικής και οι εξελίξεις στους διαδρόμους της κοινωνικής πρακτικής, αναδεικνύονται σε πρώτο θέμα στο δελτίο της καθημερινής μας ζωής.
Η κοινότητά μας, δώθε και κείθε των συνόρων, ταλανίζεται σε ζητήματα εθνικής σημασίας και σε θέματα της απλής καθημερινότητας.
Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στην παύση πληρωμών των συντάξεων του ΟΓΑ, που εδώ και κάποια χρόνια λαμβάνουν οι υπερήλικες Έλληνες Βορειοηπειρώτες.            Η υποχρεωτική διαμονή των υπερηλίκων εντός της ελληνικής επικράτειας και ο συμψηφισμός της ημεδαπής συντάξεως, με την αντίστοιχη μηδαμινή του αλβανικού φορέα είναι τα μέτρα, που προκαλούν αδιαλείπτως την ηθική τους δικαίωση.
Με τα εν λόγω μέτρα, οι αρμόδιοι φορείς προσβάλλουν την ιστορία που επωμίζονται οι δικαιούχοι Βορειοηπειρώτες  και τους οδηγούν στην εγκατάλειψη των πατρογονικών τους εστιών.
Η ομοσπονδία είναι κοντά στους υπερήλικες συμπατριώτες μας. Ενημερώσαμε με υπόμνημα τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προβάλλοντας τρόπους επιλύσεως του ζητήματος. Δυστυχώς δεν λάβαμε καμία επίσημη απάντηση από τα δύο μεγάλα κόμματα, εκτός από εκείνη του αρμοδίου εκπροσώπου του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού, που μας καλεί σε επικείμενη συνάντηση.
Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση των συντάξεων. Με τη συμμετοχή και την αρωγή σας θα μπορέσουμε να διοργανώσουμε, αν χρειαστεί, ακόμη και δυναμικές διαμαρτυρίες. Δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν.
Η ταλαιπωρία των Βορειοηπειρωτών δεν λέει να πάρει τέλος, αφού η απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, εδώ και αρκετούς μήνες κόλλησε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.  
Το Βορειοηπειρωτικό διέρχεται σήμερα τις πιο κρίσιμες και οριακές στιγμές του. Η επικείμενη απογραφή πληθυσμού και ιδιοκτησιών στην Αλβανία είναι εκείνη που θα παίξει καθοριστικό ρόλο για το μέλλον του τόπου μας. Η απογραφή είναι ένα μείζον εθνικό και κομβικό ζήτημα το οποίο συναρτάται με την πλήρη κατοχύρωση των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων.
Θα πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε τη μεγάλη σημασία της απογραφής και τη δύναμη, που μας δίνει η πληθυσμιακή υπεροχή στον τόπο μας. Έτσι θα διαμορφωθεί μια αρραγής εθνική ταυτότητα και θα αρθρωθεί ρωμαλέος εθνικός λόγος. Με αίσθημα εθνικής ευθύνης για καταγραφή και με την μαζικότητα της συμμετοχής μας θα αποδείξουμε τη δυναμική του ελληνισμού στη Βόρειο Ήπειρο. Καλούμε επίσης την ελληνική πολιτεία να διασφαλίσει το αδιάβλητο των διαδικασιών, για να μην μιλάμε, αύριο, για μία ακόμη  χαμένη πατρίδα.
Αγαπητοί Δεροπολίτες, το δυναμικό παρόν οφείλουμε να δώσουμε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Μαΐου. Με την ψήφο μας καλούμαστε να εκλέξουμε εκείνους που πραγματικά έχουν για σημαία τους τον ελληνισμό, εκείνους που πραγματικά αγωνιούν για τα προβλήματα τους τόπου μας, όχι εκείνους που με ψεύτικες πατριωτικές φαμφάρες και ιδιοτελείς σκοπούς προσπαθούν να συγχύσουν την κοινή γνώμη της κοινότητάς μας. Κάποιοι βαυκαλίζονται ότι υπερασπίζονται τα συμφέροντά μας ή θα υπερασπιστούν τα συμφέροντά μας, στην πραγματικότητα είναι έρμαια πολιτικών καταστάσεων και παιχνιδιών.
Η Δρόπολη είναι η κοιτίδα του ελληνισμού, είναι η μικρή Βορειοηπειρωτική Ελλάδα, που έγινε αντικείμενο μελέτης συγγραφέων, ποιητών και περιηγητών. Αναφέρω κάτι που είπε ο γνωστός περιηγητής Χρήστος Ζαλοκώστας «Η Δρόπολη είναι ένα πελώριο στάδιο που έχει κερκίδες τα γύρω βουνά και θεατές τα αμέτρητα ελληνικά χωριά καθισμένα πυκνά στις δύο πλευρές του».
Για να παραμείνουν ελληνικά τα χωριά μας, οφείλουμε να διατηρούμε σαν κόρη οφθαλμού τις ιδιοκτησίες μας και ας μην ξεπουλάμε την Ιστορία μας, για λίγες χιλιάδες ευρώ. Η πώληση των ιδιοκτησιών μας σε αλλοεθνείς, ξεριζώνει τον ελληνισμό από τις πανάρχαιες ρίζες του και αλλοιώνει την ελληνική πληθυσμιακή οντότητα.
Όλοι μας από κοινού ας αγωνιστούμε για τα αυτονόητα που μας παραχωρούν οι διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες. Με ασπίδα την ενότητά μας θα ανταπεξέλθουμε στις οιονδήποτε προκλήσεις.
Κλείνοντας, εύχομαι το 2011 να φέρει στην οικογένεια κάθε Ανωδροπολίτη και κάθε Βορειοηπειρώτη υγεία, χαρά και προκοπή.
Ας είναι το έτος που θα εκπληρώσει τις προσδοκίες όλων μας.
Καλή διασκέδαση και του χρόνου με υγεία.      
   

7 comments:

pogonisios είπε...

evge stin ΗΛΕΚΤΡΑ xronia pola stus deropolites

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΕΜΑΘΕ Ο ΘΕΙΟΣ ΣΟΥ Ο ΚΙΚΗΣ Ο ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ ENVER XOZHA.ΔΕΝ ΕΞΗΓΗΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΙΛΑΣ?ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΟΙΑ 'Η ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΚΑΘΟΔΗΓΟΙΗΤΗΣ ΣΟΥ Ο ΝΤΟΥΛΕΣ.ΣΟΒΑΡΕΥΤΗΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΤΕ ΘΕΣΗ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΟΥ ΜΕΤΑ ΣΤΑ ΤΣΑΠΑΝΟΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΣΑΙ ΑΥΤΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΗ 60% ΣΟΤΣΙΑΛΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΣΑ Η ΔΕΡΟΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΟΥ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΙΟ ΣΠΙΤΙ ΚΛΕΦΤΗΚΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΠΡΟΞΕΝΩΣ ΣΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ 8 ΜΑΙΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΤΑΚΟΥΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙΣ ΕΣΥ ΠΟΣΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΠΕΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΠΕΠΕΛΗ ΚΑΙ ΒΟΔΙΝΟ Ο ΚΑΛΟΣ ΣΑΣ ΕΠΑΡΧΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΖΕΤΑΙ.ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙΣ ΕΣΥ ΠΟΙΟΣ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΣΟΒΙΤΣΑΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΠΕΛΗΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ.ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΓΕΟΡΓΟΥΤΣΑΤΙ ΕΜΕΙΝΕ Η ΕΙΣΟΔΟ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΠΛΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΗΣΣΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ΚΑΚΟ ΤΟΥΣ ΧΑΛΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΜΑΤΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΤΣΑΚΩΝΕΣΤΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣΑΙ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΤΣΕ ΕΚΕΙ ΚΑΛΑ ΕΙΣΑΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ

Ανώνυμος είπε...

BAZO STIXIMA PEDHJA,O ANONIMOS 1.26 EINE SPIONOS TON ALLBANON.DEN EKZIGITE ALIOS.TORA DEN TOU ARESOUN KAI TA PEDHJA MAS TA MORFOMENA.OLES I PERIOXES TIS ELLADHAS BUGIZOUN APO GLENTIA KAI XARES TON BORIOIPIROTON,KAI TO PJIO SIMANTIKO SE OLES TIS EKDILLOSIS IPSONETE I FONI TIS ENOTITAS.mE OTI KATALLAVENO SPIONE MOU SAS TROMAZI I ENOTITA TIS EEM GIRO APO TIN OMONIA KAI TO KEAD.TA GEGONOTA SAS ANAKALIPTOUN TIS VROMIKES DOULIES SAS(KSERA,BARKA,MITSO,BEZANI,NATSO,KALLOGERO,LLOUTSI KLP) ,SE SINERGASIA ME TOUS ALLBANOUS.o LLAOS TIS EEM SAS KATALLABE,KAI THA SAS KANI AKRI.

Χρήστος Γιάννης είπε...

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

Ποιος έχει χείλη να το πει
Του Γιάννη το τραγούδι
Ψηλά σε κείνο το βουνό
Βοσκούσε τα μουλάρια
Βοσκάει μουλάρια δεκαοχτώ
Και μούλες δέκα πέντε
Και τραγουδούσε και έλεγε
Και τραγουδάει και λέει
Χαρά σε τούτα τα βουνά
Χαρά σ’ αυτή τη δάση
Ούτε κλέφτες ακούγονται
Ούτε και χαραμήδες
Τον λόγω δεν απόσωσε
τον λόγω δεν απόειπε
Γιατί οι κλέφτες πουρχοντε
Του παίρνουν τα μουλάρια
-κλέφτες μη μου τα παίρνετε
Τα έρημα μουλάρια
Κείμαι ο μαύρος ο φτωχός
Μικρός και ορφανευμένος
- τι λέει το κυτόπλασμα
Τι λέει το χαμένο
Δεν κλαίει τι κεφάλι του
Μα κλαίει τα μουλάρια
Και το σπαθί του έβγαλε
Ο πρώτος καπετάνιος
Μια μαχαιριά του τράβηξε
Μες το δεξί του πλάτη
Κάθεται και ρώταγε
Κάθεται τον ρωτάει
-πες μου πούθε είναι η μάνα σου
Πούθε ο πατέρας
-η μάνα μου είναι από το Βρυό
Πατέρας από τη Δίβρη
-πέσμου πως ονομάζεσαι
Και πόσα αδέρφια είστε
-τρία αδερφάκια είμαστε
Ο πρώτος είναι μπακάλης
Ο δεύτερος στην κλεφτουριά
Έχει δώδεκα χρόνους
Εγώ είμαι ο Γιάννος ο μικρός
Βοσκάω τα μουλάρια
-εσύ είσαι ο αδερφούλης μου
Ο πολυ αγαπημένος
Έσκυψε τον ε φίλησε
Με την καρδιά καμένος
Στην αγκαλιά τον άρπαξε
Και στον γιατρό τον πάει
-εσείς γιατροί γιατρεύετε
Κομμένους λαβωμένους
Γιατρέψτε τον αδερφούλη μου
Τον πολυ αγαπημενο
-εμείς γιατροί γιατρεύουμε
Κομμένους λαβωμένους
Αυτή είναι αδερφο χαντζάρια
Και γιατρειά δεν έχει
Το σπαθί του έβγαλε
Στους ουρανούς το ρίχνει
Στους ουρανούς το πέταξε
Και στη καρδιά του ευρέθη
-μαστόροι που δουλεύετε
Του Γιάννη το κιβούρι
Καμείτε το βαθύ πλατύ
Να πάρει δυο νομάτους
Και από τη δεξιά μεριά
Αφήστε παραθύρι
Να μπαίνει ο ήλιος του Μαγιού
Του Αύγουστου φεγγάρι
Να βλέπω τα συντρόφια μου
Πως ρίχνουν το νισιάνι
Να τραγουδάνε οι όμορφες
Να κλαιν’ τα παλικάρια

Αρχείο Χρήστο Γιάννη
Το τραγούδι γράφτηκε ακριβώς όπως μας το είπε:
Αθηνά Γκαμπέση 5 Οκτωβρίου 1985
Γλύνα

Ανώνυμος είπε...

mia xara ta leei o 1.26...den frontisate na mathete pws zoun oi anthrwpoi sta mikra xwria pou to xeimwna menoun meres xwris revma...pou o dromos ths kossovitsas den perpatietai oute me agrotiko,o dromos tou loggou einai se mavra xalia,ta vrysera pou thewreitai kefaloxwri einai se athlia katastash...anoikste ta matia sas..

Ανώνυμος είπε...

Poios kaike apo ta flegonta problimata, mia xara ta pernoyme oloi mas. Pites kai mpoyrekia koboyme. Kai oi arxontes bgazoyn omilies. Kolokythompoureka katantisame.

Χρήστος Γιάννης είπε...

Το τραγούδι που έγραψα παραπάνω δεν απευθύνεται στο άρθρο αλλά στους ανώνυμους που δεν αφήνουν τίποτε χωρίς να το σχολιάσουν αρνητικά.
Aν θα έγραφαν με το όνομα τους θα τους αξιολογούσαμε και θα τους απαντούσαμε για το ποσοστό στήριξης τους για όσα έργα που έφτιαξαν εθελοντικά πολλά χωριά μόνα τους.
Για μένα όλα τα ανώνυμα είναι άκυρα και τα θεωρώ άνανδρα του κακού σκοπού.

Δημοσίευση σχολίου