Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Το MEGA "τιμά" με δελτίο τύπου την επέτειο της 17ης Φεβρουαρίου 1914

Το σχόλιο του "Βορειοηπειρώτη"
Πρόκειται πραγματικά για κατάντια!
Από τότε που η ιστορία μας γράφεται χωριστά από την υπόλοιπη Ήπειρο και την ελεύθερη Ελλάδα, ο σημαντικότερος ιστορικός σταθμός που είναι ο Αυτονομικός Αγώνας της Βορείου Ηπείρου, να μην τιμάται στο τόπο που έγινε αλλά στην ελεύθερη Ελλάδα δηλαδή στο Δελβινάκι από την Μητρόπολη Κονίτσης και με δοξολογία - πορεία από διάφορους συλλόγους στην Αθήνα. Μπορεί η κατάληξη αυτού του αγώνα που ήταν το «Πρωτόκολλο της Κέρκυρας» να εφαρμόστηκε ελάχιστους μήνες, αυτό όμως δεν μειώνει τη σπουδαιότητα του αγώνα των προγόνων μας, άλλωστε και στις δύο εθνικές επετείους – 28ης Οκτωβρίου και 25η Μαρτίου – δεν τιμούμε την κατάληξη των αγώνων αλλά την αρχή τους. Καταντήσαμε να θεωρούμε γραφικούς  ή  εξτρεμιστές   όσους αναφέρονται στην ιστορική πραγματικότητα και στους αγώνες των προγόνων μας,
Αυτή η ανακοίνωση (μάλλον ελέω Ασβεστόπουλου) - όσο καλογραμμένη και αν είναι  - αναδεικνύει τη γύμνια του MEGA, της Ομόνοιας και όλων των πολιτικών και μη φορέων της Βορείου Ηπείρου, παρά αποτελεί τιμή για την επέτειο.

Στη συνέχεια το Δελτίο Τύπου:


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι Βορειοηπειρώτες,  ξανά φέτος, με αφορμή την 17η  Φεβρουαρίου, την ημερομηνία ορόσημο της ιστορικής τους πορείας, όπως κάθε χρονιά, τιμούν την επέτειο της ανακήρυξης της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου το 1914, στην Αθήνα, στην Πάτρα και σ’ άλλες πόλεις της Ελλάδας, μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα τους.


Το γεγονός αυτό που σχετίζεται με τον αγώνα ενός κομματιού του Ελληνισμού να διατηρήσει την εθνική του ταυτότητα στις πατρογονικές του εστίες, παρά τις προσπάθειες να το διαγράψουν από τις σελίδες της ιστορίας, παραμένει ζωντανό στη συνείδησή μας και  αποτελεί πηγή έμπνευσης στο σύγχρονο αγώνα για την κατοχύρωση και εφαρμογή στην πράξη των δικαιωμάτων που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις για τις εθνικές μειονότητες.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι Αγωνιστές του 1914 διεκδικούσαν εκείνα που σήμερα ουσιαστικά προασπίζουν η Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, ο Χάρτης για τις Τοπικές Γλώσσες και η Σύμβαση για την Αυτονομία της Τοπικής Διοίκησης που είναι επίσημοι κανόνες του Συμβουλίου της Ευρώπης και που έγιναν αποδεκτοί από την ίδια την Αλβανία.

Η φοβία μη μας κατηγορήσουν ως σοβινιστές, αποσχιστές ή υπονομευτές δεν πρέπει να κυριέψει κανέναν μας γιατί απλούστατα διεκδικούμε εκείνα που μας ανήκουν. Διεκδικούμε την εθνικότητά μας όπως μας την κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, διεκδικούμε τη γλώσσα όπως μας τη δίδαξαν οι μητέρες μας, διεκδικούμε τον πολιτισμό μας όπως μας τον άφησαν οι αρχαίοι σοφοί μας, απαιτούμε τη δική μας θέση στη διοίκηση, στην πρόοδο και στην κατανομή του πλούτου.

Το δίδαγμα της ημέρας αυτής είναι ότι δεν πρέπει να δειλιάζουμε μπροστά στις πιέσεις που ασκούν εκείνοι που δεν αντιλήφθηκαν ακόμα την έννοια της δημοκρατίας, που βάζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τα δικαιώματα.
Πόσο μάλλον τώρα σε μια εποχή που κάποιες άλλες γειτονικές μειονότητες εδώ στα Βαλκάνια κερδίζουν κάτι πολύ περισσότερο από απλά δικαιώματα.

Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου όμως κάθε φορά που διεκδικούμε και ενδεχομένως κινδυνεύουμε, έχουμε να αναδείξουμε τον ακατάλυτο πολιτισμό μας, την ιστορία μας, αλλά και την τόλμη που αναδύεται από τα βάθη της ψυχής μας.

Άγιοι  Σαράντα  17.02.2011    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

21 comments:

Ανώνυμος είπε...

Εσένα Βορειοηπειρώτη τι σε ενόχλεισε τώρα; Για πρώτη φορά στα χρονικά γράφτηκε από κόμμα επίσημα κάτι για την επέτειο Αυτονομίας. Το ΜEGA έχει τη δικαιολογία ότι δεν έχει κλείσει ούτε χρόνο και μπορεί να μην ήταν έτοιμο να κάνει κάτι τόσο σημαντικό κι αυτό κάτι είναι λοιπόν, έκανε τουλάχιστον ένα πρώτο ή έστω και μισό βήμα.
Η ΟΜΟΝΟΙΑ ΟΜΩΣ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΤΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ;

Ανώνυμος είπε...

esy 20 xronia giati den eixes dwsei mia idea na kanei kati alla kserw ksexasa ftaiei o DULE
kalinuxta kai valte myalo..........

Ανώνυμος είπε...

to sxolio soy pragmatika den to katalava!
ti ennoeis kai ti se enoxlise ap to deltio tipoy???

Ανώνυμος είπε...

giati tropopoieis ta sxolia vorioipiroti????
se ksanarotaoooo to sxolio soy sto deltio tipoy den to katalava!

Ανώνυμος είπε...

afiste tis blakies .....H Omonoia edo kai 20 xronia einai to komma ton ellinon ths albanias kai to exei apodiksei poles fores. O kathe ellinas an thelei mporei apo ekei na agonistei kai na parei tin protobboulia na timisei tin epetio afti..... kai parte to apofasi me to na grafete ena deltio typou den timate kanena , opos kai to oti einai mikro se xrono komma den to dikeologei giati apoteleite apo <> anthropous

Ανώνυμος είπε...

ena megalo bravo sto elliniko komma pou exei kai ta kotsia kai ta a...dia...na bgainei mesa stous albanous kai na paradexetai..oti yparxei ayth h mera....kai na to brontwfwnazei....DOULE KAI bOLLANO???????AKOMA KRYBESTE???

Ανώνυμος είπε...

θα πρεπει επιτελους να καταλαβετε πως η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν ειναι κομμααααα...........ειναι μια απλη οργανωση που δεν την υπολογιζει κανενας Αλβανος αλλα τελικά ούτε και βορειοηπειρωτης! Όλη η δουλεια γίνεται μόνο για ένα άτομο, τον ακαταμαχητο Ευαγγελο Ντούλες!!!

Ανώνυμος είπε...

"Βορειοηπειρώτη" την παροιμία όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια, την ξέρεις;
Αυτά περί γύμνιας να τα πεις για την Ομόνοια του Ντούλε και του Ράμα. Αν διαβασες καλά το κείμενο το MEGA από την πρώτη κιόλας παράγραφο κάνει αυτοκριτική: "οι Βορειοηπειρώτες τιμούν ξανά φέτος την επέτειο της αυτονομίας μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα τους".
Κι αν ο γραφικός εθνικιστής Ασβεστόπουλος υπάρχει πιθανότητα να επηρεάζει έστω και μία στο εκατομύριο τους προδότες-ρουφιάνους-μπερισικούς όπως τους αποκαλείτε του MEGA, έστω και με ένα δελτίο τύπου, το "παιδί του Σεβαστιανού" Λεωνίδας Παπάς σαν πρόεδρος Αγίων Σαράντα και εκπροσωπος τύπου της Ομόνοιας για όσο ήτανε, πως γινότανε και δεν επηρέαζε καθόλου την Ομόνοια;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Αυτό κι αν είναι κατάντια.
Σε παρακαλώ "Βορειοηπειρώτη" απάντησε σε αυτή την απορία.

Βορειοηπειρώτης είπε...

Ντροπή σε όλους φίλε μου, εμείς δεν εξαιρέσαμε κανέναν, ντροπή και στο Λεωνίδα αλλά αυτόν τον βλέπουμε τουλάχιστον στην επέτειο του Δελβινάκι εκπροσωπώντας την Ομόνοια, τον Ζήσο που είναι 20 χρόνια στα κοινά και τώρα εκπρόσωπος τύπου του Μέγκα δεν τον είδαμε ποτέ.
Παρόλα αυτά εδώ δεν είμαστε εδώ για να ξεκατηνιάσουμε τον καθένα και ούτε να κάνουμε δικαστήρια.
Εύχομαι η δημοσίευση και ο διάλογος που γίνεται να προβληματίσει, για να γίνει το σωστό, άλλωστε αυτό επιδιώκουμε και σε αυτό ευελπιστούμε με κάθε δημοσίευση

Ανώνυμος είπε...

"Βορειοηπειρώτη" τα τελευταία χρόνια από τότε που ανέλαβε καρέκλα στην Ομόνοια ο Παπάς στο Δελβινάκι (17 Μαιου)πήγε μόνο το 2009 ένα μήνα πριν τις εκλογές για προεκλογική περίοδο για να μας πει να ψηφίσουμε το ΚΕΑΔ του Ράμα.
Ο νυν υπουργός του Μπερίσα Ξέρρας πήγε δύο φορες σαν περιφερειαρχης Αργυροκάστρου σε αδιάφορες πολιτικά χρονιές 2006 και 2008. Το 2008 ήταν και ο Έπαρχος Πωγωνίου Μεντης. Οι μόνοι που έρχονται κάθε χρόνο βρέξει χιονίσει είναι ο Βεζιάνης και ο Παπαχρήστος. Τώρα βέβαια όλοι αυτοί είναι ρουφιάνοι και προδότες γιατι άλλος είναι με το Μπερίσα κι άλλος με το MEGA. Όσο για το Λούτση ας πούμε ότι θυμηθηκε την επέτειο Αυτονομίας επειδή έκανε κόμμα και θέλει να μας εντυπωσιάσει. Και μ'αυτό δηλαδή τι θες να μας πεις; Πως ότι κανουν οι άλλοι είναι από συμφέρον και θέλουν να μας εξαπατήσουν ενώ ότι κάνει ο Λεωνίδας, ο Μπολάνος, Ντούλες και σια είναι από "αγνό" ενδιαφέρον;
Το ξεκατηνιασμα "Βορειοηπειρώτη" το ξεκινάς εσύ εδώ μέσα και τα λαικά δικαστήρια, γιατί αν ήσουν αντικειμενικός όπως θέλεις να παρουσιάζεσαι θα κοιτούσες πρώτα τα χάλια της ντουλικής Ομόνοιας και δεν θα είχες το θράσος να τα βάλεις με το MEGA που για πρώτη φορά στα χρονικά από το 1990 και στην πρώτη επέτειο της 17 Φλεβάρη που υπάρχει σαν κόμμα τόλμησε και έκανε κάτι τέτοιο.

Βορειοηπειρώτης είπε...

Συμφωνώ σε πολλά μαζί σου φίλε 6.39 αλλά διαφωνώ σε δύο σημεία:
1.Η ευθύνη μας για το ξεκατίνιασμα είναι μόνο που επιτρέπουμε πολλά σχόλια. Είμαστε προβληματισμένοι και σκεπτόμαστε να αυξήσουμε τη «λογοκρισία», αυτό όμως δε σημαίνει ότι συμφωνούμε με όλα και σε καμία περίπτωση δεν κάναμε εμείς λαϊκά δικαστήρια. Το πόσο ντουλικοί είμαστε, φαίνεται από τον τρόπο που μας αντιμετωπίζει η περιβόητη «Νεολαία ΚΕΑΔ» που μας αναφέρει ως «Μπερισιώτη». Ίσως δεν τα καταφέραμε να είμαστε τόσο παραγωγικοί και δίκαιοι αλλά δεν μπορείς να μας πεις ότι έχουμε σκοπιμότητες και μεροληπτούμε υπέρ κάποιας ομάδας. Πριν βγει το Όραμα, ήμασταν το μόνο μπλογκ που δημοσιεύαμε ειδήσεις του MEGA, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε με το νέο κόμμα αλλά οι άλλοι έσπευσαν να μας χαρακτηρίσουν MEGA. Να σου θυμίσω και το ποιο πρόσφατο άρθρο: http://borioipirotis.blogspot.com/2011/02/blog-post_682.html. Χαίρομαι ειλικρινά που στο νέο κόμμα ενστερνίζονται πατριωτικές θέσεις τύπου Ασβαστόπουλου, δεν ξεκίνησαν έτσι όμως για αν συγκρίνεις την ανακοίνωση που έβγαλαν για τον Αριστοτέλη και την τελευταία δεν έχουν καμία σχέση.

2.Δεν κρατάμε αρχείο για το τι κάνει ο καθένας και ποιος πάει κάθε χρόνο στο Δελβινάκι αλλά θα σου θυμίσω ότι το 2009 ήταν δύσκολη χρονιά καθώς το 2008 είχε γίνει μεγάλος ντόρος στην Αλβανία για την παρουσία – δηλώσεις του Ξέρρα εκεί και την επόμενη χρονιά δεν τολμούσε να πάει κανείς από αυτούς που μένουν μόνιμα στη Βόρειο Ήπειρο. Υπάρχει στο διαδίκτυο (http://www.braxogorantzi.gr/online/content/view/231/2/) ο χαιρετισμός του εκπροσώπου της Ομόνοιας, διαβασέ την και πες μου, που τη βλέπεις την έκκληση για ψήφο στο Ράμα;!

nemertsika είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

mega= karydia varvata
omonoia=zioules
kead=skoulikiarikes maragketes

apla ta pragmata
sfigges mazeyontai gyrw tous..ki aytoi den tis blepoun..otan mpei to kentri gia ta kala, tha to katalaboun

Ανώνυμος είπε...

6:39 ποσο δικιο εχεις!
Λαικο δικαστηριο στην κυριολεξια το εχει κανει ο κυριος τουτος το μπλογκ του!
αλλα δεν φταιει αυτος, εμεις που του δινουμε το πατημα και ασχολουμαστε φταιμε, για να κανει ο ιδιος τη δουλεια του!
Εαν πραγματικα τον ενδιαφερει ενα σοβαρο ενημερωτικο μπλογκ θα εμενε μονο σε αυτο!
Κανει λόγο και παρακαλει για εποικοδομιτικο διαλογο όταν τον διάλογο τον επιλέγει ο ίδιος και τον περιοριζει μονο σε προσωπικες αντιπαραθεσεις και βρισιες!
Μιλαει για διαλογο που να προβληματισει....
τον μονο που θα προβληματιζε ενας τετοιος διαλογος ειναι την Ανιτα Πανια και τα Παρατραγουδα!!!

Ανώνυμος είπε...

kai esy re kultura 9:23 ti mas eipes twra; to problima poio einai ta sxolia; poios ftaiei poy eimaste oloi gia tin Pania o Boreiohpeirwths; Esy tha eisai aytos poy to eskase apo tin Pania (me thn periergh fwnh). M...., e m....! h prwtash soy poia einai; eisai kai esy allh mia katina tis boreioy hpeiroy poy bghke na kathgorisei toys alloys kai to borioipiroti poy kata ti gnwmi moy einai to mono antikimeniko borioipirotiko blog. olla ta alla einai ferefwna to enos kai toy alloy

Ανώνυμος είπε...

χαχαχαχα....το μονο αντικειμενικο μπλογκ???
καλο και τουτο!!!
ειναι αντικειμενικο μόνο οταν δεν επεμβαινουν οι μεγαλες δυναμεις του πατερα Ντούλε!!!
Δηλαδή ΠΟΤΕ!!!

nemertsika είπε...

ti se enoxlun merika sxolia mipos ke esis iste rrrr.......

Ανώνυμος είπε...

Η παρουσία του Λ. Παπά μόνο εκείνη τη χρονιά ως εκροσωπου της Ομόνοιας (που εκείνο το Μάιο έγινε ομόνοια του Ντούλε)να κριθεί τυχαία;
Μπορεί να μην το έκανε δημόσια αλλά ίσως ήμουν υπερβολικός και γω στο χαρακτηρισμό. Ότι φοβόντουσαν το 2009 οι μόνιμοι κάτοικοι της Β. Ηπείρου να πάνε στο Δελβινάκι εξαιτίας όσων γραφτηκαν ένα χρόνο πριν για μένα δεν στέκουν. Αυτοί που πηγαιναν κάθε χρόνο πήγαν και τότε χωρίς να χαμπαριάσουν.
Τώρα τη νεολαία ΚΕΑΔ τι τη φερνεις σαν παράδειγμα;
Αυτοί κοιτάν πως θα γλύψουν καλύτερα το Ντούλε κι όποιος δεν τον υμνεί φανατικά είναι μπερισικός, όμως η θέση σου "Βορειοηπειρώτη" είναι ξεκάθαρη: υποστηρίζεις την Ομόνοια ακόμα και ως υποκατάστημα του ΚΕΑΔ κι ας έχει αρχηγό το Ντούλε. Δικαίωμα σου βέβαια, ΑΛΛΑ:
Το όλο θέμα απ' όπου ξεκίνησε ο καθόλου εποικοδομητικός διάλογος είναι τα μικρόψυχα και αστοχα σχόλια σου πάνω στο μοναδικό δελτίο τύπου που γράφτηκε από αναγνωρισμένο φορέα ΕΝΤΟΣ Βορείου Ηπείρου για την Αυτονομία του 1914.
Εκεί να επικεντρωθούμε.

Ανώνυμος είπε...

Συγνωμη που θα μπω αναμεσα σας αλλα εχω να πω τουο: Τα μονα μπλογκ που παραγουν ειδήσεις και απόψεις ειναι ο Βορειοηπειρώτης, η Δεροπολη και το Οραμα τα αλλα αναδημοσιευουν. Υπάρχουν και τα χειμαρέικα με περιορισμένη θεματολογία. απο αυτα τα τρία λοιπόν η Δεροπολι είναι το Ζερι ι ποπουλι του ΚΕΑΔ, το Οραμα ειναι το αρχείο των δύο Θεοδώρων και το συμπληρωμα του Μεγκα και ο Βορειοηπειρώτης που μας έχει μπερδέψει πότε απο εδώ και πότε απο εκεί. Ως απλός αναγνώστης πάντως χαίρομαι που υπάρχουν και χαίρομαι πιο πολυ για σένα και σε συγχαίρω βορειοηπειρώτη γιατι υπάρχεις και δεν με ενδιαφέρουν αν υπάρχουν και σκοπιμότητες. Αυτα καληνυχτα σας! Κ. Μ.

dimitris είπε...

afiste ta ola k pame to pasxa oli ston kosta kalogero sta klarina bre paidia sto boyrko mas k stin deropoli opoy exei klarina.oli toys royfiani prodotes einai.ton mai exei ekloges stin albania dimotikes na min psifisi kaneis oli sta klarina na pame k sto mango sto klab sarantes na pioyme k na toys poyme oli san borio ipirotes neolea oti den imaste boyfides k den toys ipostirizoyme mexri na doyme ta erga toys poy exoyn iposxethi.viva boyrkos

Ανώνυμος είπε...

Θέλω να απαντήσω στον 3:40 και 11:13 σε όσα γράφουν στην αρχή της συζήτησης γιατί ορισμένοι νομίζουν ότι γεννηθήκαμε χτες.
Ποιους αγώνες και ποιες ιδέες μπορεσε ποτε να δώσει κανείς μεσα από την Ομόνοια από τοτε που ανελαβε ο Ντουλε; Μπορείτε να μας εξηγήσετε;
Θέλετε να απαριθμήσουμε τις ιδέες όλα αυτά τα χρόνια;
η ιδέα του παγκοσμιου βορειοηπειρωτικού συμβουλίου σας λεει τίποτε;
η ιδέα της Ομόνοιας Αθηνας;
η ιδέα της ανεξάρτητης παρουσίας της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ στις αλβανικές εκλογές;
η ιδέα της πλατφόρμας για αναδιοργάνωση το 2007;
η ιδέα για άνοιγμα στη βάση το 2008 με τον Κασσίμη;
Η χωματερή ιδεών είναι απέραντη.
Η λέξη ιδέα είναι απαγορευμένη από το 1998 τη χρονιά που έγινε πρίγκιπας ο Ντούλε παίρνοντας την Ομόνοια και μετά πηρε προαγωγη σε βασιλιάς ή καλύτερα αυτοκράτορας όταν πήρε και το ΚΕΑΔ.

Δημοσίευση σχολίου