Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Σκόπια, «Κανάλι 5»: «Οι Έλληνες της Αλβανίας θα προβούν σε ανεξάρτητη απογραφή;»

Το ερώτημα της επικεφαλίδας είναι του σκοπιανού ‘Κανάλ  5’, το οποίο λαμβάνει μηνύματα για πιέσεις που δέχεται η αλβανική κυβέρνηση από  τους Αλβανούς, να αναβάλει την απογραφή του πληθυσμού της Αλβανίας, λόγω… εθνικών κινδύνων.

Το δημοσίευμα έχει ως εξής:

Κυριαρχεί το αίτημα της αλβανικής πλευράς, κυρίως από ιστορικούς, πολιτικούς, Μη κυβερνητικές Οργανώσεις, να αναβληθεί η απογραφή των Ελλήνων της Αλβανίας, ύστερα, μάλιστα, από την απόφαση του νέου ελληνικού Κόμματος «MEGA» και της οργάνωσης «Ομόνοια»,  να προβούν σε δική τους καταγραφή του ελληνικού πληθυσμού στην νότιο Αλβανία.
 Ο ηγέτης του κόμματος ‘Mega’,  Χρηστάκης Κίτσος , θεωρώντας ως αβάσιμη ενδεχόμενη απόφαση για αναβολή της απογραφής, δήλωσε ότι θα λάβει σοβαρή πολιτική δράση για την καταγραφή   όλων των Ελλήνων που ζουν στην νότιο Αλβανία και τα αποτελέσματα θα τα υποβάλλει στο Συμβούλιο της Ευρώπης.


Σύμφωνα, επίσης,  με τον πρόεδρο του παραρτήματος  της Ομόνοιας στους Άγιους Σαράντα,  Λάμπη Παντέκη, οι προσπάθειες καταγραφής του ελληνικού στοιχείου από την Οργάνωση δεν περιλαμβάνουν τους ήδη γεγραμμένους με ελληνική ιθαγένεια, αλλά όλους εκείνους που με τη βία του κομμουνιστικού καθεστώτος, άλλαξαν τα ατομικά τους στοιχεία.
Η ελεύθερη έκφραση στην απογραφή με κριτήριο την εθνικότητα, που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στην Αλβανία είναι μια απαίτηση όλων των εθνοτικών κοινοτήτων της χώρας αυτής.

Ο μεγαλύτερος πολέμιος της απογραφής κατά εθνικότητας είναι ο Αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, Κρέσνικ Σπαχίου/ Крешник Спахиу, ο ιστορικός   Πόλουμ Σίφι/Полум Ѕуфи και ο επίτιμος ιστορικός ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Σαμπρι Γκόντο/ Сабри Годо,  οι οποίοι εκτιμούν ότι  η απογραφή αυτή θα βγει σε βάρος του αλβανικού έθνους και κράτους.
«Η Αλβανία δεν είναι  πολυεθνικό κράτος»,  και αυτό επιδιώκουν να παρουσιάσουν  ορισμένοι με την απογραφή αυτή, η οποία είναι σύμφωνοι με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Αντίθετα, οι εκπρόσωποι των μειονοτήτων, ισχυρίζονται ότι η Αλβανία είναι μια πολυεθνική χώρα, όπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της αποτελείται από μειονότητες.

Οι μειονότητες είναι κατηγορηματικές στην  ύπαρξη στήλης στο απογραφικό δελτίο, για την καταγραφής της εθνικής και  της θρησκευτικής υπόστασης  του πληθυσμού.
Η κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί στη χώρα χαρακτηρίζεται ως δύσκολη και εμπεριέχει πολιτική αστάθεια, αφού μετά την απογραφή, έχουν προγραμματιστεί, στις 8 Μαΐου, εκλογές για την ανάδειξη των αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου