Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Γιατί οι Αλβανοτσάμιδες είναι κατά της απογραφής των Ελλήνων στην Αλβανία


Idrizi: θα έρθει η ημέρα της επιστροφής των Τσάμιδων στη Θεσπρωτία και για τον σκοπό αυτόν εργαζόμαστε
Ο πρόεδρος του «Κόμματος Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας» (PDIU)  Σπετίμ Ίντριζι/Shpëtim Idrizi (φωτό), σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ‘Lajm’, αποκαλύπτει τους λόγους για τους οποίους το κόμμα του είναι κατά της απογραφής του πληθυσμού στην Αλβανία.
 Ισχυρίζεται ότι δεν είναι κατά της  καταγραφής κατ’ αρχήν, αλλά  με τους όρους που αυτή η απογραφή θα γίνει.
«Αν στην Αλβανία δεν υπήρχαν χιλιάδες Αλβανοί πολίτες οι οποίοι λαμβάνουν  σύνταξη  300 ευρώ από την Ελλάδα και στην περίπτωση που δηλώσουν Αλβανοί θα τους τα κόψουν, αν δεν πιέζανε οι ελληνικές οργανώσεις απειλώντας τους Αλβανούς, αν δεν δηλώσουν Έλληνες θα ακυρώσουν τα έγγραφα των συγγενών τους που κατοικούν στην Ελλάδα, αν δεν είχαν διανεμηθεί εκατομμύρια ευρώ, για να αγοράσουν μια ψεύτικη δήλωση, τότε σίγουρα δεν θα ήμουν κατά της εθνικής απογραφής», δήλωσε ο Ίντριζι.
Lajm’: Οι Αλβανοτσάμηδες μπορούν να πραγματοποιήσουν το όνειρο της επιστροφής τους στα σπίτια τους;
Σπετίμ Ίντριζι: Σας ευχαριστώ για το θέμα που θίξατε με τόσο άμεσο τρόπο, που δυστυχώς δεν μπορώ να σας απαντήσω εξίσου άμεσα. Οι Τσάμηδες Αλβανοί μουσουλμάνοι, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, σε καμιά περίπτωση,  δεν αμφιβάλουμε ότι θα έρθει η ημέρα της επιστροφής και για τον σκοπό αυτόν εργαζόμαστε.
Εύχομαι, όσοι έχουν απελαθεί και βρίσκονται στη ζωή θα μπορούσαν αν δουν τα σπίτια τους  και να επιστρέψουν σε αυτά. Η οριστική λύση του  ζητήματος των αλβανοτσάμηδων θα ερχόταν με την επιστροφή τους στις μητρικές εστίες. Μετά από μια βιβλική έξοδο, η ιστορία έχει δείξει ότι υπάρχει πάντα μια υποτροπή.
Lajm’: Υπάρχει  αυξημένη πιθανότητα υλοποίησης αυτού του ονείρου μετά την προσχώρηση της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου;
Σπετίμ Ίντριζι: Το αλβανικό έθνος, όπως έχει δείξει η ιστορία, ανεξάρτητα από τις ιστορικές συνθήκες, ήταν ανέκαθεν κατανεμημένο σε διάφορες πολιτικές ενότητες.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η υλοποίηση των εθνικών στόχων είναι κοινή για όλους, ένας από αυτούς, ο οποίος υλοποιήθηκε,  ήταν η ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ. Η ανεξαρτησία του Κοσσόβου είναι μια δεύτερη ιστορική στιγμή, η μεγαλύτερη μετά την ανεξαρτησία της Αλβανίας.
Ένα ισχυρό αλβανικό έθνος θα αποτελούσε πανάκεια για όλες τις πληγές του. Και αυτές είναι: οι Αλβανοί στην πΓΔΜ, οι Αλβανοί στο σερβικό Πρέσεβο, στο Μαυροβούνιο και στην Τσαμουριά.
Αυτός ο αιώνας είναι ο αιώνας των Αλβανών και στο τέλος του θα είναι πολύ διαφορετικός, από ό, τι πριν από έναν αιώνα.
Lajm’: Ποια είναι η στάση σας προς τις κυβερνητικές θέσεις, όπως λόχου χάρη, τις θέσεις της σημερινής  αλβανικής κυβέρνησης, για την επιστροφή των Αλβανοτσάμηδων στα σπίτια τους;
Σπετίμ Ίντριζι: Ο σκοπός ίδρυσης και των δύο πολιτικών δυνάμεων του PDI  και του PDU που ενώθηκαν και αποτελούν το κόμμα ‘PDIU’ είναι η ευαισθητοποίηση του αλβανικού κράτους σχετικά με το ζήτημα των Τσάμηδων Αλβανών.
Η στάση της κυβέρνησης Μπερίσα  προς το ‘PDIU’ είναι μια στάση που πρέπει να έχει κάθε κυβέρνηση της Αλβανίας: να πιέζει συνεχώς, δηλαδή, για εποικοδομητική επίλυση του ζητήματος των Τσάμηδων, για την επίλυση του θέματος των Αλβανών της πΓΔΜ και για την επίλυση των ζητημάτων των Αλβανών μεταναστών, καθώς όλα αυτά αποτελούν εθνικά ζητήματα της Αλβανίας. Εμείς έχουμε καταφέρει σε πολύ λίγο χρόνο να ευαισθητοποιήσουμε τον αλβανικό λαό και θα συνεχίσουμε να πράττουμε το ίδιο.
Lajm’: Πόσο πιθανή είναι η επιστροφή των Αλβανών –Τσάμηδων, με πιέσεις μιας βρετανικής εταιρείας;
Σπετίμ Ίντριζι: Έχουμε προσλάβει μια βρετανική δικηγορική εταιρεία, η οποία είναι γνωστή στον τομέα του διεθνούς δικαίου με παρόμοιες διεργασίες, ώστε να επιλύσει με νόμιμο τρόπο το ζήτημα των Τσάμηδων.
Σε λίγες ημέρες, μετά από την αρχική έρευνα, θα αποφασίσει ποια θα είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε: Να καταφύγουμε, δηλαδή, στα Δικαστήρια και τι πρέπει να απαιτήσουμε. Δεν επιδιώκουμε μόνον την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων αλλά να καθοριστεί τι ακριβώς συνέβη  στο τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου: τη γενοκτονία, δηλαδή, κατά των Αλβανών-Τσάμηδων και την επιστροφή όλων των δικαιωμάτων στον αλβανικό πληθυσμό από την Ελλάδα.
Δεν είναι τίποτε λιγότερο ή τίποτε περισσότερο από τα δικαιώματα που ζητάει η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.
Lajm’: Γιατί το κόμμα σας είναι κατά της αλβανικής απογραφής πληθυσμού;
Σπετίμ Ίντριζι: Δεν είμαστε κατά γης απογραφής γενικά, είμαστε όμως αντίθετοι με τις προϋποθέσεις που γίνεται αυτή. Σας εξήγησα πιο πριν. Οι ελληνικές κυβερνητικές οργανώσεις οργανώνουν τους ‘Βορειοηπειρώτες’ και ρίχνουν εκατομμύρια ευρώ για να διογκωθεί ο αριθμός της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και αυτό στοχεύει σε σχέδια και ιδέες του 19ου αιώνα, που μιλούν για την «Βόρειο Ήπειρο»/ “Epirin e Veriut”.  Η Αλβανία δεν είναι  πολυεθνικό κράτος και  δεν θα καταστεί τέτοια αν και η οικονομική και η κοινωνική κατάσταση στη χώρα δεν είναι ευνοϊκή.

16 comments:

Δελβινιώτης είπε...

Κοιτάξτε το αλβανικό λαό πως υποδέχτηκε τα φασιστικά στρατεύματα!
Λαός δολοφόνων, λαός που πολέμησε πλάι πλάι με τους φασίστες !
http://www.youtube.com/watch?v=YCVtZerMCrI&feature=related

Ανώνυμος είπε...

bravo sou idrizi afu emeis vgazoume ta matia mas kala kanete eseis oi tsamides kai oloi oi alvanoi.
emeis thellame ypourgo geia na mas lysei ta provlimata alla ..............
emeis thelloume karekles.......................
emeis emeis emeis...........ta kataferame kai giname ........xilia kommatia
an den enothoume me enan hgeth tote ora kalh sth boreioipiro

Ανώνυμος είπε...

Eine i sinepies tis sinergasias tou Ksera,Barka,Mitsos,Natsos,Bezanis patera kai kori me tous tsamides kai me ton Berisa

Alex85 είπε...

mi fas idrizi exei glarosoupa.....koitaxte re m@lakes ethnopateres gia na katalavaite kapioa pragmata..........

Ανώνυμος είπε...

BRAVO, TA KATAFERATE MITSOS BARKAS KSERAS BEZANIA .

Ανώνυμος είπε...

Topikes eklloges 2011.Simaxia MEGA+PDUI+PD agio saranta,argyrokastro,avlona,koritsa.

Ανώνυμος είπε...

Mpravo tou..... exei statheri apopsi einai safis kai den fobate na pei oti zitaei to apolito........... Makari na eixame tetoious anthropous stin elliniki meionotita p na min fobontousan na poun dimosios oti theloume enosi me tin Ellada...

Ανώνυμος είπε...

Πως το λενε το μ@υν@π@ν@ δεν ξερω αλλα να μην ανυσηχει η ωρα η καλη πλησιαζει και τοτε θα τον κανουμε να ξεχασουν το β'παγκ. και τον Ζερβα που δεν θα τον ξεχασουμε εμεις ποτε ομως για κακη του τυχη.Μας εχει δειξει το δρομο.
Τσαμηδες εγκληματιες συνεργαστηκατε με τους γερμανους κατασφαζωντας Ελληνες,καταπατησατε ελληνικο εδαφος εκμεταλεβομενοι την ελληνικη φιλοξενια την οποια οπως και μετα το 91 δεν τη σεβαστηκατε και βγαζετε και γλωσσα?Αυτοι που δεν σας την κοβουν φτενε.

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΓΕ ΤΣΑΜΗ ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ?!!ΞΥΠΝΑΤΕ ΩΡΕ ΑΔΕΡΦΙΑ ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΜΑΣ..Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑ'Ι'ΣΙΟΣ ΕΠΡΟΦΗΤΕΨΕ!ΕΝΩΣΙΣ

Ανώνυμος είπε...

PDI+PDU=PDIU....
ME DYO LOGIA OI TSAMIDES ARISTEROI-DEKSIOI,ENWTHIKAN GIA TOYS SKOPOYS POU EXOYN BALEI...
-OI TSAMIDES LOIPON,OI SKORPISMENOI SE OLOI THN ALBANIA,AKLHROI,GONOI FONIADWN KATA TON "B" PAGOSMIO POLEMO,AGNOHSAN TA IDEOLOGIKA TOYS PISTEYW,EGRAPSAN PS-PD STA PALIA TOYS TA PAPOUTSIA ME SKOPO NA DIEKDIKISOYN...KAI THA DIEKDIKISOYN, NA EISTE SIGOYROI.
-OI BOREIOHPEIRWTES APO THN ALLH,LAOS ME ISTORIA,PATRIDA,POY ZOYN STON TOPO TOYS,ME DIKAIWMATA ANAGNWRISMENA APO OLOYS TOYS DIETHNEIS ORGANISMOYS, EXOYN GINEI APO 17 XWRIA XWRIATES...ALLOI KEAD,ALLOI MEGA,ALLOI PS,ALLOI PD...SKORPOXWRI...OI TSAMIDES TRIBOYN TA XERIA TOYS APO EYXARISTHSH...
-TA TSAMIKA KOMMATA EXOYN MOLIS LIGA XRONIA STH SKHNH KI EXOYN KATAFEREI PERISSOTERA APO THN OMONOIA POY GIORTASE TA 20-XRONA EFETOS.
-MIA "LEPTOMEREIA"...OYTE TO PDI OYTE TO PDU,OYTE TO PDIU KATEIXE H KATEXEI THESH STH NYN H STIS PROHGOYMENES KYBERNHSEIS ENW THA MPOROYSE NA EXEI OTI THELEI...GIATI LETE TAXA ??? APLA GIATI THELOYN NA DIEKDIKHSOYN APO THN ALBANIKH KYBERNHSH.PWS MPOREIS NA ZHTHSEIS OTAN EISE MESA STHN KYBERNHSH ???
-TO KEAD-OMONOIA HTAN SXEDON PANTA SE KATHE KYBERNHSH THS ALBANIAS...TI ZHTHSE KAI TI PHRE ???
EINAI GNWSTOTATO :YPOYRGIKES KAREKLES,OIKONOMIKA OFELH KLP,OLA SE PROSWPIKO EPIPEDO,MONO GIA THN "HGESIA".TO ANTITIMO POLY BARY:DEN DIEKDIKHSAN POTE TIPOTA GIA TH BOREIA HPEIRO,DEN FWNAKSAN,DEN,DEN,DEN....
AYTO EXEI MONO ENA ONOMA: P A T R I D O K A P H L E I A..POYLHSAN THN PATRIDA KAI THN PSHFO TOY KOSMOY,TA IDANIKA TOY KATHENWS MAS, GIA 30 H KAI PERISSOTERA ARGYRIA...
OI TSAMIDES LOIPON MAS EXOYN PROSPERASEI,EINAI POLY MPROSTA,OI ALBANOI GENIKA PETYGXANOYN ENA-ENA KI METHODIKA TOYS STOXOYS TOYS,(KOSOVO,SKOPIA,...KAI SIGA -SIGA TSAMIKO),ENW EMEIS KOIMOMASTE TOY KALOY KAIROY..
DEN KSERW EIDIKA OI TSAMIDES AN THA KATAFEROYN KATI STHN ELLADA...EAN OXI OMWS...EXOYN KATI POLY POIO EFIKTO...PAEI KAPOY TO MYALO SAS ???
NAI...AYTO ENNOOYSA..TA DIKA MAS EDAFH,TA DIKA MAS XWRAFIA TA ERHMWMENA..EXOYN ARXISEI DEILA-DEILA NA TO ANAFEROYN.
O NAPOLEON ZERBAS PAIDIA DYSTYXWS DEN YPARXEI...
OPOIOS EXEI ANOIXTA TA MATIA KAI DEN KOIMATAI AS TO FWNAKSEI : KSYPNHSTE W B O R E I O H P E I R W T E S !!!!!
PREPEI NA ENWTHOYME, EXOYME HDH ARGISEI POLY...
YG.
PROS THN ISTOSELIDA:
KALH EINAI H DOYLIA POY KANETAI BRE PAIDIA..SAS PAROTRHNW NA PROSPATHISETAI AP TH SELIDA SAS GIA TON MEGALO AYTO SKOPO : NA ENWTHOYME !!!
AFHSTE TH MIZERIA POY KOYBALAEI O KATHENAS AFHSTE TO DULE ,KSERA,TAVO,...KAI OLLOYS TOYS ALLOYS..KATHE XRWMATOS KAI IDEOLOGIAS,AYTOI NMAS FERANE STO XEILOS TOY GREMOY,
E N W S H LOIPON ME KATHE TROPO !!!TO MELLON ANOIKEI SE SAS TOYS NEOYS !!

Ανώνυμος είπε...

Boreioipirotes ksipnate! O Ntoules koimatai! Katebike stin Athina kai zitisde apo ti NEB na mpei stis grammes tou KEAD, oxi tis Omonoias. H Omonoia gia to Ntoyle prosferei to allothi, to KEAD tin eksousia. H Omonoia einai mono i dhoksa. H eksousia einai i glika. H enotita thelei ti thisia. Kai o Ntoules den einai etoimos na tin kanei. Enothikan oi tsamides giati o Mouxentini ekane th thisia ki anoikse to dhromo ston Intrizi. O Ntoules blepei eksousia kai xanei thn ousia.

Ανώνυμος είπε...

giati pote ixe tis portes anixtes i OMONOIA pu ftene aftoi tou MEGA gia tin dixonia pou epikrati stin ximara? kali sinexia me to blog, giati apo oti fenete etsi tha ta lisume ta provlimata mas

Ανώνυμος είπε...

Ego eimai to kentro, esi eisei i perifereia. Ayto leei sto Mpolano o Ntoyles. egv katebainv stin Athina gia na poylisv patrivtismo.Esi pigaine sth Larissa gia na agforaseis patrivtismo. Kai ton rvtaei o Mpolanos: Apo poion na agortaso? Kai toy leei o Ntoyles: Apo ton Agorasto, ton perifereiarxi.

Ανώνυμος είπε...

Idrizi+Ksera+Tahiri+Barka+Muhedini+Mitso=PDIUMEGA/PD

Ανώνυμος είπε...

ta vrike o Dule me ti NEB? e re ti kanei to symferon!

Γαρδικακιωτης είπε...

Η ΟΜΟΝΟΙΑ ΒΑΡΚΑ ΕΙΝΑΙ...
Βάρκα είναι η Ομόνοια
όλοι εμείς μέσα σ’αυτή
Έλληνες Β. Ηπειρώτες
Μαζί όλοι να σωθεί.
Αν θα πάμε ενωμένοι
φιλικά συσπιρωμένοι
η φωνή μας θα ακουστεί
Θα είναι μία και δυνατή
Και ο Θεός θα το φροντίσει
Το όνειρο μας να καιρδίσει
Ποιός Ομόνοια δεν στηρίζει
και παράπονα σκορπίζει
ποιός κατάχρηση την κάνει
απο καρέκλα που πιάνει. Ποιος;
Φίλε! Μη τη βλάψεις και τριπήσει
άνεμος και τη φυσήξει, θα βουτίξει.
τότε, όλοι θα πνιγούμε
τραγικό τέλος θα βρούμε.
Τα βουνά της Β.Ηπείρου
υψωμένα από τα οστά
των προγώνων οι ψυχές
στου Θεού την αγγαλιά
Παλικάρια καμαρώνουν
Στα πανθεόνα τα υψώνουν.
Ελπίδα δίνει η Ομόνοια
για ελέυτερη ζωή
η ζήλεια και η γρίνια
στη σκλαβιά μας οδιγή.
Ποιος γονιό έχει ηπειρώτη
Έλληνα. Όχι προδότη
την Ομόνοια στηρίζει
δε προδόνει δεν τη βρίζει
Ο καθενας υποχρεουτε
τον εαυτούλη να ρωτήσει
τι προσφέρω εγώ;
στην Ομόνοια να κερδίσει.
Ηπειρωτες ξακουσμένοι!
Γρόθος ολοι ενωμένοι
στην Ομόνοια ελλάτε
την ομόνοια τη χροστάτε.
Η Ομόνοια βάρκα είναι
στα νερά της ιστορίας
ιερός είναι ο σκοπός της
αγώνας αξιοπρεπείας

Δημοσίευση σχολίου