Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ (52).


Η κοπή της βασιλόπιτας της κίνησής μας
Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου, στις 6 μμ, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας της κίνησής μας. Η εκδήλωση θα γίνει στο ξενοδοχείο POLIS GRAND HOTEL Πατησίων 19 & Βερανζέρου. Είναι μία ακόμα ευκαιρία να βρεθούμε πάλι μαζί, τα μέλη και οι φίλοι  της «Αναγέννησης».

Ταξίδι στην Βόρειο Ήπειρο
Στις 17 ως 20 Δεκεμβρίου 2010 η κίνησή μας πραγματοποίησε μία ακόμα εξόρμηση στα βορειο-
ηπειρωτικά χώματα. Την αποστολή αποτελούσαν οι Δημήτρης Περδίκης, Κώστας Αρβανιτάκης, Τζένη Αρβανιτάκη και Δημήτρης Γεωργίου. Επισκεφθήκαμε τα διδασκαλεία μας στην Νίβιτσα Αγίων Σαράντα και Άρτα Αυλώνος. Προσφέραμε διάφορα δώρα στους μαθητές. Στην Νίβιτσα παρακολουθήσαμε μία όμορφη χριστουγεννιάτικη γιορτή με ποιήματα και τραγούδια που είχαν οι μαθητές ετοιμάσει και καταγράψαμε τα όποια προβλήματα και ελλείψεις υπάρχουν.

Η 8η Συνδιάσκεψη της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. «ΟΜΟΝΟΙΑ»
Το Σάββατο 29 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στους Αγίους Σαράντα η 8η Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Ένωσης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ». Παρευρέθησαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση με μηνύματα συμπαράστασης αντιπροσωπείες των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ο πρόξενος στο Αργυρόκαστρο κ. Ριζόπουλος, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Ντούλες, ο πρόεδρος των Βλάχων Βορείου Ηπείρου κ. Πότσης κ.ά. Ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» Βασίλης Μπολάνος στην ομιλία του κατήγγειλε την Αλβανία για τις μεθοδεύσεις της και τις καταπατήσεις των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων. H κίνησή μας παρέστη στην συνδιάσκεψη με τον πρόεδρο Δημήτρη Περδίκη. Η αίθουσα του κινηματοθέατρου των Αγίων Σαράντα ήταν υπερπλήρης με 400 περίπου συνέδρους από διάφορες περιοχές της Βορείου Ηπείρου αλλά και ΒΗπειρώτες που κατοικούν στην Αθήνα και στα Τίρανα. Ο πρόεδρος της Ομόνοιας και δήμαρχος της Χιμάρας επανεξελέγη χωρίς να υπάρξει άλλη υποψηφιότητα κάτω από τις έντονες επευφημίες των συνέδρων, οι οποίοι εξέλεξαν και το 60μελές πλέον Γενικό Συμβούλιο. Αρκετά θετικά μπορεί κανείς να επισημάνει. Οι ταυτόσημες σχεδόν απόψεις των εκπροσώπων των δύο μεγαλυτέρων ελληνικών κομμάτων για πλήρη αλληλεγγύη και βοήθεια προς τον ΒΗπειρωτικό Ελληνισμό. Σημειώνουμε την υπόσχεση για άμεση επίλυση του ζητήματος των συντάξεων ΟΓΑ. Ακόμα η επάνοδος στην Ομόνοια του Κορυτσαίου Γρηγόρη Καραμέλου που είχε στο παρελθόν αποχωρήσει ιδρύοντας άλλο κόμμα, το ΚΑΔΕ καθώς και η πλήρης συμπόρευση του βλαχόφωνου Ελληνισμού σε ένα ενιαίο εθνικό και πολιτικό μέτωπο. Επίσης οι αναπτύξεις των θεμάτων των εισηγητών υπήρξαν απόλυτα εμπεριστατωμένες. Όπως τονίσθηκε από αρκετούς ομιλητές, για το άμεσα προσεχές διάστημα η γενική απογραφή πληθυσμού πού θα διεξαχθεί στην Αλβανία, με δυνατότητα έκφρασης της εθνικής καταγωγής και του θρησκεύματος του απογραφομένου, αλλά και οι εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης δίνουν την δυνατότητα με ενότητα, καλή οργάνωση και κατάλληλη υποστήριξη από την Ελληνική Πολιτεία να δείξει ένα σημαντικό μέγεθος που θα ανοίξει τον δρόμο για περεταίρω διεκδικήσεις.
     
Η έξαρση εθνικιστικών φαινομένων εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας
(22.1.2011) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στην γραπτή ερώτηση που είχε υποβάλλει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος σχετικά με την δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στην Χιμάρα και την γενικότερη έξαρση της εθνικιστικής βίας στην Αλβανία. Η απάντηση της Επιτροπής είναι η εξής «Η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή δεν θα προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε. εάν δεν αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά από τις αρχές της χώρας φαινόμενα έξαρσης εθνικισμού. Ο κ. Κουμουτσάκος σχολιάζοντας την δήλωση είπε μεταξύ άλλων «Αυτή η κατάσταση προβληματίζει όχι μόνο εμένα αλλά και πολλούς στην Ε.Ε. Ιδιαίτερα μάλιστα, εν όψει της σχεδιαζόμενης για τον προσεχή Απρίλιο απογραφής στην Αλβανία. Πρόκειται για ζήτημα εξαιρετικά κρίσιμο για την παρουσία και τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία».  Πηγή Nenanews

Επιστολή Μιχάλη Παντούλα προς ΥΦΥΠΕΞ Δημήτριο Δόλλη
(24.11.2010) Είναι γνωστό το διαρκές ενδιαφέρον του Μιχάλη Παντούλα, βουλευτή Ιωαννίνων (ΠΑΣΟΚ) για τα θέματα της Βορείου Ηπείρου. Μας κοινοποίησε επιστολή που απέστειλε προς τον Υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτριο Δόλλη. Στην επιστολή αυτή θέτει τρία σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον ΒΗπειρωτικό Ελληνισμό ώστε να μπορέσουν να επιλυθούν χάρη σε μία αποτελεσματική παρέμβασή του. Τα ζητήματα αυτά είναι 1. Ιθαγένεια H απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στους ΒΗπειρώτες γίνεται με μακρόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες που ταλαιπωρούν αφάνταστα αλλά και που συνδυάζεται με το «ξεριζωμό» από τις πατρογονικές εστίες. 2. Προνοιακό επίδομα ανασφάλιστων ομογενών (κατώτερη σύνταξη ΟΓΑ) - Πολυτεκνιακά επιδόματα. Και εδώ η Ελληνική Πολιτεία ζητά από τους ΒΗπειρώτες την παραμονή στην Ελλάδα για να χορηγήσει την σύνταξη ή το επίδομα. Δηλαδή εγκαταλείψτε την Βόρειο Ήπειρο και εμείς θα σας δώσουμε σύνταξη, επιδόματα και ιθαγένεια. Απόλυτη σχιζοφρένεια, όπως επισημαίνει. 3. Συντάξεις γήρατος και αναπηρίας ΙΚΑ όπου υπάρχει επίσης καταφανής αδικία προς τους ΒΗπειρώτες που εργάσθηκαν ή εργάζονται στην Ελλάδα.

Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός στην συζήτηση για τα εθνικά θέματα
(26.1.2011) Διεξήχθη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για τα εθνικά θέματα. Στις ομιλίες τους οι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ασχολήθηκαν και με το θέμα του ΒΗπειρωτικού Ελληνισμού. Ο κ. Σαμαράς μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι «αιματηρά γεγονότα όπως τα πρόσφατα στη Χιμάρα είναι απαράδεκτα. Αν δεν ελεγχθεί αμέσως η δραστηριότητα ακραίων στοιχείων σε βάρος της Ελληνικής κοινότητας, θα ζημιωθεί η Ευρωπαϊκή πορεία της ίδιας της Αλβανίας. Ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας με την Αλβανία τονίζοντας πρωτίστως την προστασία των δικαιωμάτων του ΒΗπειρωτικού Ελληνισμού ως κύριο άξονα των διμερών σχέσεων.

Εξελίξεις στο περιουσιακό χάρη σε πρωτοβουλία του ΟΑΣΕ
Είναι γνωστή η κατάσταση που επικρατεί στο ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Αλβανία και ιδιαίτερα στα παράλια της Βορείου Ηπείρου όπου γίνονται συνεχώς καταπατήσεις των περιουσιών των ΒΗπειρωτών. Υπάρχουν διαμάχες και διχόνοια μεταξύ των Ελλήνων ομογενών για το σε ποιόν πραγματικά ανήκουν τα διάφορα ακίνητα μετά από δεκαετίες απαγόρευσης της ιδιοκτησίας από το καθεστώς Χότζα. Ο ΟΑΣΕ ανέλαβε την πρωτοβουλία της απογραφής των περιουσιών στις παράλιες περιοχές της Βορείου Ηπείρου αναθέτοντας σε εξειδικευμένη ισπανική εταιρεία, η οποία θα διενεργήσει την απογραφή και θα υποβάλλει μία πρόταση κτηματολογίου στην περιοχή, σταματώντας έτσι (ελπίζουμε) τις καταπατήσεις και τις διαμάχες. Εν όψει των εξελίξεων αυτών ο δήμαρχος της Χιμάρας Βασίλης Μπολάνος στις 19.12.2010 ενημέρωσε σε συγκέντρωση στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ τους στην Αθήνα διαμένοντες Χιμαριώτες για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί και απάντησε σε σχετικές απορίες τους.
Μνημόσυνο μητροπολίτου Σεβαστιανού στην Αθήνα

      Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος ΒΗπειρωτικού Αγώνα (ΠΑ.ΣΥ.Β.Α.) και η Συντονιστική Φοιτητική Ένωση ΒΗπειρωτικού Αγώνα (Σ.Φ.Ε.Β.Α.) πραγματοποίησε την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πευκακίων μνημόσυνο του αείμνηστου μητροπολίτου Σεβαστιανού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην πρόσκληση που μας εστάλη «Δεκαέξι χρόνια από την εκδημία του, τιμούμε τη μνήμη του Ακρίτα Ιεράρχη και προμάχου των δικαίων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και ταυτόχρονα υποσχόμαστε συνέχιση του Αγώνα μέχρι την πλήρη κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αδελφών μας».

Εκδήλωση στην μνήμη των αγωνιστών στο Αλύκο
Οι τοπικές αρχές του Αλύκου και η ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑ» πραγματοποίησαν εκδήλωση τιμής και μνήμης, των αγωνιστών για δημοκρατία και εθνική δικαίωση, στην Κεντρική Πλατεία του Αλύκου (Πλατεία Κύπρου) στις 12.12.2010. Δυστυχώς κάποιοι δεν κατάλαβαν την ιερότητα της εκδήλωσης για κάποιους που θυσίασαν την ζωή τους και προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν το γεγονός για την προσωπική τους προβολή δημιουργώντας και την ανάλογη φασαρία. Πηγή ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Βιβλιοπαρουσίαση: Η επανάσταση του 1878 στο Λυκούρσιο της Άνω Ηπείρου
Ο Τηλέμαχος Λαχανάς, συγγραφέας του νέου αυτού βιβλίου με τίτλο: Η επανάσταση στο Λυκούρσιο της Άνω Ηπείρου είναι μέλος της «Αναγέννησης». Το βιβλίο του αυτό είναι μία εξαιρετική έρευνα της επανάστασης στο Λυκούρσιο των Αγίων Σαράντα, του ιστορικού περίγυρου της εποχής εκείνης αλλά και μια τοπογραφία της περιοχής με περιγραφή των διαφόρων ιστορικών μνημείων της, καθώς και των γεγονότων που συνδέονται με αυτά. Η γνώση του τόπου είναι άριστη, ο συγγραφέας ως τοπογράφος έχει περπατήσει παντού. Οι πηγές του αξιόπιστες, αρχεία, αναφορές, ανταποκρίσεις, εφημερίδες και βιβλία της εποχής εκείνης. Το βιβλίο μας μεταφέρει σε μία άλλη εποχή, την εποχή που σηματοδότησε όλες τις αλλαγές στα Βαλκάνια και όχι μόνο. Η Ρωσία έχει κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία και προελαύνει προς την Κωνσταντινούπολη. Ο Τσάρος ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να κηρύξει και αυτή τον πόλεμο στην Τουρκία και θα ωφεληθεί σημαντικά. Στην Αθήνα όμως παραλύουν τα πάντα, η κυβέρνηση παραιτείται και… Την συνέχεια θα την διαβάσετε στο βιβλίο. Η ιστορία διδάσκει και το βιβλίο αυτό διδάσκει πολλά. Το τηλέφωνο του συγγραφέα είναι 6975544877.

Βιβλιοπαρουσίαση: Κίμων Μπολάνος, Ο Χιμαριώτης μικρός «Οδυσσέας» και «Μακρυγιάννης»
Ο συγγραφέας του βιβλίου, Απόστολος Παπαθεοδώρου είναι στους περισσότερους γνωστός, αντιπρόεδρος στον ΠΑ.ΣΥ.Β.Α. πολυγραφότατος, έχει ασχοληθεί με το Βορειοηπειρωτικό αλλά και με τους Τσάμηδες πολλές δεκαετίες και έχει γράψει πολλά βιβλία και πολύ περισσότερα άρθρα.
Το νέο του βιβλίο με τον ανωτέρω τίτλο είναι η αυτοβιογραφία ενός Χιμαριώτη, ο οποίος σε μεγάλη πλέον ηλικία ζει στην Νέα Υόρκη. Ο κ. Παπαθεοδώρου επιμελήθηκε το κείμενο που ήταν η αφήγηση και οι περιπέτειες μιάς ζωής, σε ένα γλαφυρό και συναρπαστικό βιβλίο που ο αναγνώστης δεν θέλει να σταματήσει το διάβασμα αν δεν φθάσει στην τελευταία σελίδα. Ο νεαρός Κίμων Μπολάνος προσπαθεί να φύγει από την Χιμάρα, στην Γαλλία πρώτα, μετά στην Ιταλία, υπηρετεί στον Ιερό Λόχο, στην ΕΣΑ ύστερα. Προσπαθεί να επιβιώσει στην μεταπολεμική Αθήνα, μετά στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ζωή είναι ένα ταξίδι και για τον Κίμωνα Μπολάνο πραγματικά έτσι ήταν. Η αγάπη του όμως για την πατρίδα παντού μεγάλη. Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ του Ι. Γιαννάκενα, Χαριλάου Τρικούπη 14, Αθήνα                  
     
Υπεύθυνος ύλης: Το Δ.Σ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου