Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Μιχάλης Δεληγιώργης


  • Κανένας δεν κρατείται για την έκρηξη του Gerdeci όπου σκοτώθηκαν 26 και τραυματίστηκαν 300 άτομα.
  • Ο αρμόδιος υπουργός Mediu απλός μετακινήθηκε στο Υπ. Περιβάλλοντος.
  • Δείτε το βίντεο της έκρηξης  
Ελεύθεροι αφέθηκαν και οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι για την έκρηξη σε εργαστήριο αποσυναρμολόγησης πυρομαχικών στο Γκερντέτς της Αλβανίας, στις 15 Μαρτίου 2008, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 26 άτομα, τραυματίστηκαν και ακρωτηριάστηκαν πάνω από 350 και καταστράφηκε σχεδόν ολόκληρο το χωριό.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του εργαστηρίου, Μιχάλης Δεληγιώργης (Βορειοηπειρώτης από τη Δρόπολη), ο διευθυντής της κρατικής εταιρίας εμπορίου όπλων ΜΕΙΚΟ, Ίλι Πινάρι και το στέλεχος της εταιρίας, Σόκολ Ντζέσι, αφέθηκαν ελεύθεροι από τις φυλακές των Τιράνων, έπειτα από απόφαση του δικαστηρίου να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο τέταρτος κατηγορούμενος, Ντρίταν Μινξόλι, αφέθηκε ελεύθερος την περασμένη Παρασκευή.

Σε μια υπόθεση που συγκλόνισε την Αλβανία, αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη, οι τέσσερις κατηγορούμενοι δεν αντιμετώπισαν ποτέ την τακτική δικάσιμο, λόγω των αναβολών και της αποτυχίας των δεκάδων ακροαματικών διαδικασιών, την έλλειψη συνηγόρων υπεράσπισης και άλλων επιχειρημάτων, που προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργείου Δικαιοσύνης, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η αποφυλάκιση των κατηγορουμένων της πιο πολυσυζητημένης υπόθεσης των τελευταίων ετών στην Αλβανία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα Τίρανα και αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων, του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα και του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος του Έντι Ράμα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα απέδωσε την απόφαση αυτή του δικαστηρίου και την αποτυχία της "δίκης των τεσσάρων" στις "μαφιόζικες διασυνδέσεις του Έντι Ράμα με σκοτεινούς δικαστικούς κύκλους για την απαλλαγή από τις κατηγορίες του φίλου του, Μιχάλι Ντελιγκιόργκι".

Από την άλλη πλευρά, οι Σοσιαλιστές κατηγόρησαν το κυβερνών κόμμα και τον ηγέτη του, Σαλί Μπερίσα, ότι "προσπαθεί να 'συλλάβει' τη Δικαιοσύνη, ώστε να αθωώσει τους συνεργούς του γιου του, που σκόρπισαν το θάνατο και κατέστρεψαν τη ζωή εκατοντάδων οικογενειών".

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το μοναχογιό του Σαλί Μπερίσα, Σκελζέν, ως "εμπλεκόμενο σε παράνομο εμπόριο όπλων και ως τον άνθρωπο που στήριξε δυναμικά την επιχείρηση για την αποσυναρμολόγηση των πυρομαχικών στο Γκερντέτς, όπου σημειώθηκε η καταστροφική έκρηξη".

Η υπόθεση αυτή τυλίχθηκε από ένα πέπλο μυστηρίου, όταν λίγους μήνες μετά έχασε τη ζωή του, σε περιοχή της Κορυτσάς, όπου είχε πάει για κυνήγι, ο επιχειρηματίας Κώστας Τρεμπίτσκα, ο βασικός μάρτυρας της υπόθεσης.

Στην ίδια υπόθεση είχε εμπλακεί και η αμερικανική εταιρεία South Ammunition Company (SAC) του Εφραίμ Ντιβερόλι, ο οποίος καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια κάθειρξη από δικαστήριο στη νότια Φλόριδα των ΗΠΑ για απάτη και παραβίαση της συμφωνίας που είχε με το Πεντάγωνο.

Ο κ. Ντιβερόλι φέρεται -σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου- ότι προέβη σε απάτη (αγόραζε κινέζικα όπλα από τις αποθήκες του στρατού στην Αλβανία και άλλαζε τις ετικέτες και τα πουλούσε ως αλβανικής προέλευσης), η οποία αποκαλύφθηκε έπειτα από την έκρηξη στο εργαστήριο αποσυναρμολόγησης πυρομαχικών στο Γκερντέτς.0 comments:

Δημοσίευση σχολίου