Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Κοπή πίτας βορειοηπειρωτών Λάρισας.

Αναλυτικό φωτορεπορτάζ.
Το βράδυ του Σαββάτου, 26-2-2011, πραγματοποιήθηκε η κοπή πίτας του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας  ‘’ ΠΥΡΡΟΣ’’.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στη Θεσσαλία, ζουν και εργάζονται περισσότεροι από 10.000 Βορειοηπειρώτες, η πλειοψηφία των οποίων ζουν και εργάζονται στην πόλη της Λάρισας. Ο σύλλογος ‘’ΠΥΡΡΟΣ΄΄, είναι μια προσπάθεια από νέους ανθρώπους που άρχισε να κυοφορείται πριν από λίγους μήνες.  Η απραξία των δυο προγενέστερων συλλόγων και οι προσωπικές τους αντιπαραθέσεις ώθησαν νέους ανθρώπους στην λήψη αυτής της πρωτοβουλίας με πρωτεργάτες τους...
Μπόρο Οδυσσέα, Τιμολέων Ρώσση, Νταγιάκα Γιάννη, Λιάγκο Αλέκο, Καλέση Γιάννη, Σταύρο Αντώνη, Κύρρο Κωνσταντίνο, Αντώνη Αθηνά, Μπούφη Μαρία και τα αποτελέσματα τους σε διάστημα μόνο λίγων μηνών είναι εντυπωσιακά.  Ιδρύθηκε παραδοσιακός χορευτικός όμιλος κάνοντας την πρώτη ‘’επίδειξη’’ στην κοπή της πίτας, ενθουσιάζοντας τους παρευρισκόμενους.  Ο αναγνωρισμένος ζήλος τους, σε συνδυασμό με την εκλογή του Γιάννη Νταγιάκα στη θέση του δημοτικού συμβούλου, βρήκε την συμπαράσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα του Δημάρχου Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλη καθώς και του αιρετού Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων, ο γενικός πρόεδρος της Ομόνοιας και δήμαρχος Χειμάρρας  Βασίλης Μπολάνος, ο δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης και ο Περιφερειακός σύμβουλος Ζήσης Γρηγορίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Νταγιάκας και ο πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας Σταύρος Γκίνoς.
Ακλουθεί η ομιλία την οποία εκφώνησε ο Μπόρος Οδυσσέας εκ μέρους της διοίκησης:
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συμπατριώτες,

Σας καλωσορίσω στην αποψινή βραδιά και σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσα του νέου συλλόγου Βορειοηπειρωτών.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους επίσημους καλεσμένους μας, τον πρόεδρο της ιστορικής Ομόνοιας και εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, κ. Μπολάνο,  τον δήμαρχο Λαρισαίων Κωστα Τζανακούλη, τον  Ζήση Γρηγορίου εκπρόσωπο του αιρετού περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, τον πρόεδρο τησ Ναιολαίας Αχαϊας Σταύρο Γκίνη, οι οποίοι μας τιμούν με την παρουσία τους, δίνοντας ένα μήνυμα σε όλους μας πως ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Θα προσπαθήσω να κάνω μια σύντομη ενημέρωση σχετικά με τον νεοϊδρυθέντα σύλλογο.
Όλοι σας θα έχετε ενημερωθεί ή ακούσει για τον νέο σύλλογο, τον οποίο είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω πως πλέον είναι μια πραγματικότητα.

Η δημιουργία συλλόγου, που θα μας έδινε την ευκαιρία και την δυνατότητα οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε περισσότερα δικαιώματα στην καθημερινότητα μας, δεν είναι κάτι καινούργιο. Απόπειρες να ενωθεί ο κόσμος μας, έχουν γίνει από το πρώτο χρονικό διάστημα που βρεθήκαμε στην Λάρισα, με την δημιουργία δύο Βορειοηπειρωτικών συλλόγων. Η προσφορά των συλλόγων αυτών ήταν σημαντική κατά την διάρκεια των προηγουμένων ετών. Νέες ανάγκες όμως οι οποίες δημιουργήθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, μας ώθησαν ΣΗΜΕΡΑ στην δημιουργία του νεοϊδρυθέντα συλλόγου τον οποίο ονομάσαμε ‘’ΠΥΡΡΟ’’, τιμώντας την ποιο αναγνωρισμένη προσωπικότητα την Ηπείρου, τον Βασιλιά όλων των Ηπειρωτών. Θεωρώ πως όλοι μας είχαμε αισθανθεί την απουσία μας από τα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας. Κάτι το οποίο δεν είναι τιμητικό αν αναλογιστούμε τον πλούτο της ιστορίας, του πολιτισμού μας αλλά και το αριθμητικό μέγεθος των συμπατριωτών μας το οποίο ανέρχεται στις 10.000 για την περιφέρεια της Θεσσαλίας εκ των οποίων η πλειονότητα βρίσκεται στην πόλη της Λάρισας.

Έτσι ο νέος σύλλογος θα κινηθεί σε τρείς άξονες:

I) Τον κοινωνικό, όπου θα επιδιώξουμε να βοηθήσουμε, στο μέτρο που μπορούμε, συμπατριώτες μας οι οποίοι εν μέσω οικονομικής κρίσης έχουν σοβαρές ανάγκες. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ζητήσω και την συμβολή – συνεργασία των τοπικών αρχόντων και ιδιαίτερα του κ. Τζανακούλη, με το ψηφοδέλτιο του οποίου εκλέχτηκε, ένα δικό μας παιδί, ο Γιάννης Νταγιάκας.

II) Τον πολιτιστικό, στο οποίο θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί είμαστε υπερήφανοι για την καταγωγή και την ιστορία μας. Μάλιστα, σήμερα θα υπάρξει μια σύντομη επίδειξη από το χορευτικό τμήμα στο οποίο ευελπιστούμε να έχουμε μεγάλη συμμετοχή από όλους σας. Να φέρετε όλοι τα παιδιά σας να μάθουν παραδοσιακούς χορούς του ένδοξου τόπου μας.

III) Τον εθνικό. Εδώ να μην βιαστούν κάποιοι να βγάλουν γρήγορα συμπεράσματα. Το εθνικό κομμάτι είναι ίσως το ποιο σημαντικό, καθώς σε αυτά τα πλαίσια θα υπάρχουν, όποτε κρίνεται απαραίτητο, ενημερωτικές και ιστορικές εκδηλώσεις για σοβαρά ζητήματα που μας απασχολούν. Ένα από αυτά είναι π.χ. η επικείμενη απογραφή πληθυσμού. Σύντομα ευελπιστούμε να οργανώσουμε μια ενημερωτική εκδήλωση αλλά θα παρακαλούσαμε τον πρόεδρο της Ομόνοιας εκμεταλλευόμενοι την σημερινή συγκέντρωση να μας πει δυο λόγια.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας ενημερώσομε ότι οι πρώτες εκλογές του συλλόγου προκηρύσσονται την Κυριακή 13 Μαρτίου, ώστε να προκύψει η νέα διοίκηση του συλλόγου, όπως προβλέπεται από το καταστατικό. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα μέλη του συλλόγου, συμπληρώνοντας μια αίτηση συμμετοχής. Ακόμη, να ενημερώσω πως έχουν ήδη ξεκινήσει οι εγγραφές των τακτικών μελλών. Η εγγραφή γίνεται με μια απλή αίτηση όπου ο ενδιαφερόμενος δηλώνει πως επιθυμεί να γίνει μέλλος.
Επειδή οι καιροί που διανύουμε είναι πολύ δύσκολοι, η ετήσια συνδρομή ορίστηκε στα 10€, καθώς επιδίωξη και προτεραιότητα μας είναι η συμμετοχή όλων.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

Καλή χρονιά! Καλή διασκέδαση σε όλους…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου