Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Υψηλές παρουσίες από την Αλβανία σε εκδήλωση για τον Αλί Πασά στα Γιάννενα!



Παρουσίαση βιβλίου του πρώην δήμαρχου Τάσου Παπασταύρου "Αλή Πασάς, από λήσταρχος ηγεμόνας"

Ο Αλή Πασάς, στη λίμνη του Βουθρωτού,

Απρίλιος 1819, λεπτομέρεια από λιθογραφία

 του Λουί Ντουπρέ,(Louis Dupré) 1825
Τι ήταν τελικά ο περίφημος Αλή Πασάς των Ιωαννίνων; Ένας αιμοσταγής τύραννος, ένας αδίστακτος ηγεμόνας, πλεονέκτης και πανούργος ή ένας μεγαλοφυής ηγέτης, ένας οραματιστής προστάτης των οικονομικά ασθενέστερων υπηκόων του, των γραμμάτων και των τεχνών;Όλα αυτά μαζί και πολλά περισσότερα, όπως τόνισε το βράδυ του Σαββάτου ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων Τάσος Παπασταύρος, στα πλαίσια παρουσίασης του πολυτελούς δίτομου λευκώματός του το οποίο είναι αφιερωμένο στον θρυλικό ηγεμόνα της εποχής της Τουρκοκρατίας!Στο πνευματικό Κέντρο δεν έπεφτε… καρφίτσα προχθές. Η αίθουσα «Β. Πυρσινέλλα» και ο εξώστης της ήταν ασφυκτικά γεμάτα από κόσμο, πολλοί εκ των οποίων παρακολούθησαν όρθιοι την παρουσίαση του πολύ σημαντικού αυτού εκδοτικού έργου, που πήρε στον ανήσυχο ερευνητή της τοπικής μας ιστορίας κ. Παπασταύρο περίπου τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί.


Ισχυρό ντοκουμέντο
«Η πολυτάραχη ζωή του Αλή Πασά είναι έτσι κι αλλιώς ένα μυθιστόρημα από μόνη της. Ο Τάσος Παπασταύρος προσπαθεί μέσω του δίτομου λευκώματός του να μας γνωρίσει άγνωστες πτυχές της, αφήνοντας να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα για τον ήρωά του», ανέφερε στην έναρξη της εκδήλωσης η δημοσιογράφος Αρετή Στασινού, που είχε και τον συντονισμό της. Προλογίζοντας ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος χαρακτήρισε το νέο λεύκωμα για τον Αλή Πασά ως ένα «ισχυρό ντοκουμέντο, το οποίο θα μείνει κληρονομιά στις ερχόμενες γενιές» και συνεχάρη θερμά τον κ. Παπασταύρο για την εξαιρετική δουλειά που έκανε. Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης στο χαιρετισμό του τόνισε ότι οι εκδόσεις του πρώην Δημάρχου είναι «μνημεία πολιτισμού και γνώσεων για την περιοχή μας». Ο κ. Καχριμάνης είπε για τον Αλή Πασά ότι ήταν όντως μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, προστάτευσε όμως τα ελληνικά γράμματα στην περιοχή μας και βοήθησε να προετοιμαστούν οι κλέφτες και αρματολοί για την ελληνική επανάσταση.

Ο Τ. Παπασταύρος
Στο ερώτημα τι ήταν τελικά ο Αλή Πασάς, ο Τάσος Παπασταύρος απάντησε χρησιμοποιώντας μια φράση που είπε για εκείνον κάποιος σύγχρονός του Γάλλος. «Ο Αλής είναι το ωραιότερο τέρας που γνώρισε η ιστορία και η γοητευτικότερη φρικαλεότητα που γέννησε η φύση»! Με τη βοήθεια οικείων αλλά και σπάνιων εικόνων απ’ το νέο λεύκωμά του παρουσίασε αναλυτικά τη ζωή και τα έργα του Αλή Πασά, τονίζοντας άγνωστες λεπτομέρειες και χωρίς καμία πρόθεση ηρωοποίησής του. Εξάλλου, όπως τόνισε ο κ. Παπασταύρος, «στόχος μου δεν είναι να κάνω την αγιογραφία του, αλλά να βάλω τα πράγματα στη θέση τους όσον αφορά τον συγκεκριμένο ηγεμόνα κι ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του».

Ζωή και έργα
Ο ερευνητής πρώην Δήμαρχος μίλησε για την οικογένεια του Αλή, παρουσίασε τις τρεις συζύγους του, αναφέρθηκε στην οργάνωση του κράτους που εκείνος δημιούργησε, το οποίο στο αποκορύφωμά του το 1812 έφτασε να έχει 1,5 εκατομμύριο υπηκόους (!), αριθμός τεράστιος για την εποχή, απαρίθμησε τα έργα υποδομών που έκανε, τον στρατό, τους Έλληνες συνεργάτες του, που στη συνέχεια έγιναν πρωταγωνιστές της ελληνικής επανάστασης και κατέληξε στο άδοξο τέλος του Αλή.
Ο Πασάς των Ιωαννίνων ήταν αιμοβόρος, σκότωσε, λεηλάτησε, έζησε στη χλιδή, στα σεράγια που έφτιαξε στα Γιάννινα, την Πρέβεζα, την Άρτα, το Τεπελένι, αγαπούσε τα όπλα, μάζευε ρολόγια, είχε αδυναμία στις νεαρές γυναίκες και πιο πολύ απ’ όλες αγάπησε την Κυρά – Βασιλική.Στην αυλή του ανδρώθηκαν ο Αθαν. Διάκος, ο Οδ. Ανδρούτσος, ο Καραϊσκάκης, ο Μ. Μπότσαρης, ακόμα και ο Κίτσος Τζαβέλλας, αλλά και ο Ομέρ Βρυώνης που στο τέλος τον πρόδωσε. Όταν τον σκότωσαν οι στρατιώτες του Σουλτάνου στο Νησί, στις 5 Φεβρουαρίου του 1822, μετά από 32 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας και της Αλβανίας, η ζωή του έδωσε την έμπνευση για θεατρικά έργα και όπερες που παρουσιάστηκαν στις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης αλλά και στις ΗΠΑ. Γεγονός που, αν μη τι άλλο, αποδεικνύει την διεθνή ακτινοβολία του ως ηγεμόνα, θετική ή αρνητική δεν έχει σημασία.

Μ’ ένα τραγούδι
Η εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο έκλεισε με τον δημοφιλή συμπατριώτη μας μουσικό Δημήτρη Υφαντή να ερμηνεύει το ταιριαστό για την περίσταση «Τραγούδι της Κυρά Φροσύνης».
Σ’ αυτήν παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αναπλ. Υπουργός Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης, η βουλευτής της Ν.Δ. Άννα Ασημακοπούλου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Γκόντας, ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας Ταξίαρχος Κων/νος Τσαγγαράς, ο πρώην Περιφερειάρχης Κεντρ. Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Υπουργός Υγείας της Αλβανίας Βαγγέλης Τάβος, ο βουλευτής του Δ.Κ. Κώστας Μπάρκας κ.α..

Σε ρόλο τελετάρχη ο Νίκος Γερασιμίδης
Κατά τη προχθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Παπασταύρου "Αλή Πασάς, από λήσταρχος ηγεμόνας", είδαμε σε ρόλο...τελετάρχη τον καλό του φίλο και παλιό του συνεργάτη, το Νίκο Γερασιμίδη. Μάλιστα σε αυτόν οφείλονται και οι υψηλές παρουσίες από την Αλβανία, όπως ο Υπουργός Υγείας της χώρας Βαγγέλης Τάβος, ο βουλευτής Κώστας Μπάρκας και αρκετοί Δήμαρχοι, όπως του Τεπελενίου των Αγίων Σαράντα και της Χιμάρας.


5 comments:

Ανώνυμος είπε...

respekt

Ανώνυμος είπε...

rrrrrrrrrrrrofte aliu dhe saliu

Ανώνυμος είπε...

Τι κομποδενόμουν Γερασιμιδης, Ταβος....
λένε πως η αίθουσα διέπονταν από "ασημόσκονη"

Ανώνυμος είπε...

Μια ακόμη... παπαριά από έναν άσχετο ιστοριοδίφη. Ας αφήσουν την ιστορική έρευνα οι άσχετοι στους επιστήμονες ιστορικούς, που ξέρουν με ποια μεθοδολογικά εργαλεία θα την διεξάγουν. Κε Πρωην Δημαρχε δεν κάνετε καλύτερα κανένα σχέδιο ..αντι να γράφετε βιβλία που τα αυτοαποκαλείται ιστορικά, χωρίς την ανάλογη τεκμηρίωση.

Ανώνυμος είπε...

Μια ακόμη παπαριά από έναν ιστοριοδίφη που το παίζει ιστορικός. Κε πρώην δήμαρχε καλύτερα να ααχοληθείτε με κανέναν σχεδιάκι..καινα αφ'ήσετε την ιστορία είπατε στην εκδήλωση καιότι λέτε στο βιβλίο είναι..επιεικώς μπουρδολογίες

Δημοσίευση σχολίου