Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Αλβανοί διανοούμενοι κατά της απαίτησης της Τουρκίας για αλλαγή της Ιστορίας (εξευμενισμό του οθωμανισμού)



- Ομάδα Αλβανών διανοουμένων ξεκίνησε μια διαδικασία κατά της αναθεώρησης της ιστορίας που προωθείται υπό την εποπτεία του τουρκικού κράτους. 
- Η αναφορά υπογράφεται από το συγγραφέα Ισμαήλ Κανταρέ»
Αναφορά η οποία υπογράφεται από μεγάλο αριθμό Αλβανών διανοουμένων, μεταξύ των οποίων και ο διάσημος συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ, εστάλη στους ηγέτες των δύο αλβανικών κρατών, Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου.


Ζητείται από τους αρχηγούς των δύο κρατών να ακυρώσουν το έργο της κοινής επιτροπής για την αναθεώρηση της Ιστορίας της Αλβανίας και προτείνουν  τους ιστορικούς να προβούν σε ανεξάρτητες επιστημονικές εργασίες, σύμφωνα με τις αρχές και τη μεθοδολογία της ιστορικής επιστήμης και όχι σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις πολιτικές εντολές και διαθήκες της σημερινής κυβέρνησης της Τουρκίας.

Στην αναφορά αυτή επισημαίνεται ότι η Οθωμανική Κατοχή προκάλεσε μια μαύρη οπή στην Ιστορία τους αλβανικού έθνους.

«Η Οθωμανική Κυριαρχία διέκοψε τη φυσιολογική ιστορική διαδικασία της ανάπτυξης του έθνους μας. Η οθωμανική εισβολή απέσπασε τους Αλβανούς από την Ευρώπη και προκάλεσε μια τραγωδία και ένα δράμα στην ιστορική μνήμη του έθνους μας που είναι ανεξίτηλη. Ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε με τις ενέργειες κάποιων  ψευδοϊστορικών  που ομιλούν για αιώνες ειρηνικής συνύπαρξης με τους Τούρκους», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην αναφορά αυτή όπως δημοσιεύεται στην αλβανική Εξπρές.

Σημειώνεται, επίσης, ότι παρά την ύπαρξη πασάδων, στρατιωτικών ή αξιωματούχων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ακόμη και πρωθυπουργών που υπηρέτησαν τη Μεγάλη Πύλη που είχαν αλβανική καταγωγή, αυτοί δεν έχουν καμία αξία στην εθνική ιστορία της Αλβανίας.

Οι υπογράφοντες διανοούμενοι εξηγούν ότι η Ιστορία της Αλβανίας δεν είναι μία ιστορία αποστατών και υπαλλήλων, αλλά η ιστορία της αντίστασης του αλβανικού λαού με επικεφαλής το Γιώργο Καστριώτη-Gjergj Kastrioti.

«Ας μην ξεχνάμε το γεγονός ότι από όλες τις γλώσσες των κατακτημένων λαών από τους Οθωμανούς, η αλβανική γλώσσα είχε απαγορευθεί με τη βία. Απλά και μόνο αυτό το γεγονός δείχνει  τη γενοκτονία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εναντίον των Αλβανών, του πολιτισμού και της ταυτότητάς τους. Δεν μπορούμε να σβήσουμε ή να καλύψουμε τις ιστορικές αλήθειες. Ας θυμηθούμε τις αμέτρητες προσπάθειες και θυσίες για την ίδρυση του πρώτου αλβανικού σχολείου, της Αλβανικής Αναγέννησης, που επιτεύχθηκε στις 7 Μαρτίου του 1887 στην Κορυτσά», σημειώνεται στο αλβανικό υπόμνημα.

--
 © Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

2 comments:

ΕΛΛΗΝΑΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΛΑΤΡΗΣ είπε...

Σωστα και οι Αλβανοι πολεμησαν κατα των Οθωμανων ειχαν και αυτοι εθνικη αντισταση εναντιον τους.Εξαιτιας τους πολλοι ισλαμοποιηθηκαν.Ευτυχως που υπαρχουν και καπιοι κανονικοι και γνησιοι Αλβανοι γιατι δυστυχως σημερα μεγαλο μερος της γειτονικης μας χωρας αποτελειτε απο τα απομειναρια των τουρκαλαδων στην περιοχη ανθεληνες τουρκαλβανους συμπερεριλαμβανομενους τσαμηδες και λαμπηδες.Οι Αλβανοι Χριστιανοι Ορθοδοξοι ηταν οι πρωτοι και πολλες φορες εδειξαν εθνικη αντισταση εναντι των τουρκων στα τελη του 19ου και αρχες 20ου αιωνα.Βλεπουμε οτι δεν πρεπει να ισωπεδωνουμε τα πραγματα δεν μισουν ολοι οι Αλβανοι τους Ελληνες και αγαπουν την τουρκια.Αλλα υπαρχουν και καπιοι οπως οι λιγοστοι Αλβανοι Χρ. Ορθοδοξοι και καθολικοι ακομα και μουσουλμανοι οι οπιοι νιωθουν η αντιλαμβανωνται οτι στις φλεβες του οτι κοιλαει χριστιανικο αιμα οι οποιοι και περισσοτερο οι νεοι μελετουν και διαβαζουν βιβλια για τον Χριστιανισμο στην Αλβανια,οι οπιοι επιθυμουν να εχου καλες σχεσεις με εμας τους Ελληνες καθως και αυτοι καταλαβαινουν οτι εχουμε πολλα κοινα οι δυο λαοι μας.Στην Αλβανια μπορει να υπαρχουν αρκετοι τουρκοσποροι και τουρκοφιλοι οι οποιοι πολλοι απο αυτους εχουν ερθει παρανομα στην Ελλαδα και τρωνε ψωμι η απο μας η κλεβουν τριγυρω, αλλα υπαρχουν και καπιοι Φιλοχριστιανοι και γιατι οχι ακομα και Φιλελληνες.

Ανώνυμος είπε...

Den kserw apo pou exoun ti "gkadimi" tous oi simerinoi alvanoi,i prosilwsi tous kai i megali tous agapi pros tous tourkous,kai to mpampa Erdogan, mou thimizei kapoio alvaniko episis rito:
TOY ALVANOY PREPEI NA TOY G@@@@@@SEIS TH MANA GIA NA SE APOKALESEI PATERA....AYTO LOIPON EXOUN KANEI OI TOURKOI kai bgikan me plithos eggonia stin alvania..

Δημοσίευση σχολίου