Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Εκδηλώσεις τιμής και προτομή του Λευτέρη Μήλου στη γενέτειρα του υπό την αιγίδα του Σπύρου Ξέρρα



Βίντεο, φωτογραφίες  και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων    

Σε λίγα 24ώρα συμπληρώνονται 16 χρόνια από την ημέρα που ο Βορειοηπειρώτης Λευτέρης Μήλος ένας από τους πιο αγαπημένους παίχτες των φιλάθλων της ΑΕΛ (εκείνη τη χρονιά είχε πάρει μεταγραφή στον Ηρακλή), έπεσε θύμα της ασφάλτου αφού σε σφοδρή σύγκρουση του αυτοκινήτου του με ταξί, λίγο έξω από την Λάρισα κοντά στον κόμβο περιφερειακής και δρόμου για την Νίκαια, σκοτώθηκε!


Ήταν η 8η Μαρτίου 1997 (η είδησε στην εφημ Ελευθερία την επομένη) και η ποδοσφαιρική Λάρισα θρηνούσε ένα ακόμα από τα αστέρια της!..
Σε εκδηλώσεις μνήμης για τον Λευτέρη Μήλου που θα γίνουν το Σάββατο 9 Μαρτίου είναι καλεσμένοι και θα ταξιδέψουν στο Αργυρόκαστρο και Δερβιτσάνη, ο τότε πρόεδρος της ΑΕΛ Κώστας Σαμαράς και τρεις πρώην συμπαίκτες του Λευτέρη σαν εκπρόσωποι και των άλλων συμπαικτών του, ο αρχηγός Τάκης Παραφέστας, ο Γιάννης Αλεξούλης και ο Χρήστος Μιχαήλ!
Η είδηση της ημέρας!
Την επομένη της 8ης Μαρτίου του 1997, τα ραδιόφωνα και οι εφημερίδες της Λάρισας αλλά και όλης της Ελλάδας είχαν πρώτο θέμα τον απροσδόκητο θάνατο του άσου του ποδοσφαίρου που γέμισε με λύπη την ποδοσφαιρική και όχι μόνον κοινωνία της Λάρισας και της περιοχής αφού η ποδοσφαιρική εκτίμηση και η αγάπη προς το πρόσωπό του ήταν πολύ μεγάλη.


Και έμπαινε στην αλυσσίδα των μεγάλων απωλειών της πρωταθλήτριας και Κυπελλούχου ΑΕΛ και δυστυχώς στο μακάβριο κλαμπ των Αθανάτων της λαρισαϊκής ομάδας!
Ποιος ήταν ποιος
Ο Λευτέρης Μίλος ήταν ένας ξεχωριστός ποδοσφαιριστής, από αυτούς που φημίζονταν για την ταχύτητα τους με την μπάλα, μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Η ταχύτητα με το αυτοκίνητο, στάθηκε και μοιραία για τον ίδιο το βράδυ του Σαββάτου 8 Μαρτίου 1997 στη Λάρισα, όταν επέστρεφε από διασκέδαση σε κέντρο της οδού Φαρσάλων.
Στη Λάρισα έμενε με την οικογένεια του από το καλοκαίρι του 1991 που αποκτήθηκε από την ΑΕΛ.
Γεννήθηκε στο Δερβιτσάνη Αργυρόκαστρου στις 2 Απριλίου 1966 από Ελληνες γονείς και πρωτόπαιξε στην ομάδα του χωριού του.
Το 1982 εντάχθηκε στην ομάδα Luftetari του Αργυροκάστρου και 4 χρόνια μετά το μεγάλο του ταλέντο που ήδη είχε γίνει γνωστό στην γειτονική χώρα, μεταγράφηκε στην φημισμένη Παρτιζάν Τιράνων (Partizani), σαν εξαιρετικό ταλέντο κάνοντας σπουδαίες εμφανίσεις τόσο με την ομάδα των Τιράνων (το 1987-89 ήταν μέσα στην ετήσια 11άδα των καλύτερων ποδοσφαιριστών του πρωταθλήματος) όσο και με την Εθνική Αλβανίας.
Αγωνίστηκε σε όλες τις εθνικές ομάδες της Αλβανίας και μετά τις συμμετοχές του στην Νέων και την Ελπίδων έπαιξε 20 αγώνες με την Εθνική Ανδρών.
Από την ΑΕΛ, αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 1991,
αφού είχε πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος με την Παρτιζάν το 1987 και του Κυπέλλου την χρονιά που έφευγε, το 1991.
Αγωνίστηκε στην Λάρισα για πέντε χρόνια και έφυγε το καλοκαίρι του 1996 για τον Ηρακλή λόγω του υποβιβασμού της ΑΕΛ στην Β' Εθνική. Στον "γηραιό" έμεινε μόλις για έξι μήνες και ένας τραυματισμός τον οδήγησε στην λύση του συμβολαίου του και την επιστροφή στην πόλη της Λάρισας. Τα δημοσιεύματα των εφημερίδων της εποχής αναφέρουν πως είχε συμφωνήσει με την διοίκηση να επιστρέψει το καλοκαίρι στο ρόστερ της ΑΕΛ αφού θα είχε αποθεραπευτεί.
Όσο έπαιζε στην ΑΕΛ ο Μήλος έβγαζε μάτια με την ποιότητά του και αρκετές φορές κλήθηκε από την Εθνική Αλβανίας να τη βοηθήσει αγωνιστικά. Έλεγε τότε ότι πολύ θα ήθελε –αλλά δεν επιτρεπόταν – να έπαιζε και με την Εθνική Ελλάδας, την γλώσσα της οποίας και την ιστορία της κατείχε άριστα – βορειοηπειρώτης άλλωστε ό ίδιος και ήταν θαυμαστής του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Δεν ήταν μόνον ξεχωριστός σαν ποδοσφαιριστής, ήταν και ο ίδιος μια ξεχωριστή προσωπικότητα με μόρφωση, κοινωνικότητα, απόλυτα ειλικρινής, μεγάλη καρδιά, εργατικός και με δυνατή θέληση.
Το μοιραίο βράδυ
Το μοιραίο βράδυ του Σαββάτου, της 8ης Μαρτίου 1997, στα 31 του χρόνια σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Το ρεπορτάζ στην "Αθλητική Ηχώ" στις 9 Μαρτίου 1997 αναφέρει. "Ενας από τους καλύτερους Βορειοηπειρώτες ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα δεν υπάρχει πια. Ο Λευτέρης Μίλος άφησε την τελευταία πνοή στην άσφαλτο, χθες τα ξημερώματα, σε ηλικία 31 ετών. Ο Μίλος επέστρεφε στις 3 το πρωί του Σαββάτου στο σπίτι του - από κέντρο διασκέδασης - όταν στο 4ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Λάρισας - Νίκαιας έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου που οδηγούσε, το οποίο ξέφυγε από την πορεία του, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, όπου συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή, ο ποδοσφαιριστής σκοτώθηκε ακαριαία, ενώ ο οδηγός ταξί, Γιώργος Σαματζής (26 ετών - πρώην μπασκεμπολίστας της ΕΑ Λάρισας) διεκομίστηκε στο νοσοκομείο. Εκεί υποβλήθηκε σε επέμβαση στο συκώτι και την σπλήνα και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου".
Στη Δερβιτσάνη πάντα τον θυμούνται
Στην Αλβανία και ειδικά στη γενέτειρά του τη Δερβιτσάνη (κοντά στο Αργυρόκαστρο), τον θυμούνται πάντα με θαυμασμό και λατρεία.
Θεωρείται –και σωστά- ένας θρύλος του ποδοσφαίρου και κάθε χρόνο τον θυμούνται με την διοργάνωση μικρών ή μεγάλων εκδηλώσεων μνήμης!
Εκδήλωση υπό την αιγίδα του Υπουργού Εργασίας!
Φέτος για την 9η Μαρτίου, υπό την επωνυμία: «Λευτέρης Μήλλος» τιμή κι ευγνωμοσύνη για τον θρύλο του ποδοσφαίρου, στο Αργυρόκαστρο και τη Δερβιτσάνη προγραμματίστηκαν να γίνουν μεγάλες εκδηλώσεις μνήμης υπό την αιγίδα και την ειδική υποστήριξη του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Πρόνοιας και Ίσων Ευκαιριών, Σπύρου Ξέρρα, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται έκθεση φωτογραφιών του αείμνηστου παίχτη και αποκαλυπτήρια προτομής του παίχτη στο γήπεδο «Λευτέρης Μήλλος» της Δερβιτσάνης !
Ο τ.πρόεδρος και τρεις συμπαίκτες του από τη Λάρισα!

Στις εκδηλώσεις μνήμης του Λευτέρη Μήλου που θα γίνουν το Σάββατο 9 Μαρτίου είναι καλεσμένοι και θα ταξιδέψουν στο Αργυρόκαστρο και Δερβιτσάνη, ο τότε πρόεδρος της ΑΕΛ Κώστας Σαμαράς και τρεις πρώην συμπαίκτες του Λευτέρη σαν εκπρόσωποι και των άλλων συμπαικτών του, ο αρχηγός Τάκης Παραφέστας, ο Γιάννης Αλεξούλης και ο Χρήστος Μιχαήλ!
Σύμφωνα με το καλαίσθητο πρόγραμμα των διοργανωτών, (η πρώτη σελίδα που δημοσιεύουμε πιο πάνω δείχνει τον Μήλο με την φανέλα της Εθνικής Αλβανίας), οι εκδηλώσεις ξεκινούν από 10 το πρωί στην αίθουσα του Μεγάρου Πολιτισμού στο Αργυρόκαστρο όπου θα γίνει η εναρκτήρια τελετή έκθεσης με φωτογραφίες αντικείμενα, βραβεύσεις και αναμνήσεις προς τιμήν του Λευτέρη Μήλου.
Στις 11 πμ στο κινηματοθέατρο «Zihni Sako» θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους φίλους και τους καλεσμένους της εκδήλωσης, αφού προηγηθεί μια μικρή χαιρετιστήρια ομιλία του υπουργού Εργασίας Σπύρου Ξέρρα.
Επίσης θα μιλήσουν από το βήμα ο αθλητικός συντάκτης Σωκράτης Παπαδόπουλος με θέμα «η συμβολή των αθλητών της Δρόπολης και του Παγωνίου στα σπορ του Αργυροκάστρου»…
…ο αθλητικός συντάκτης εκπρόσωπος της Αλβανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Lirim Zalla με θέμα «ο χαρακτήρας ενός συμβόλου»…
…η Βιολέτα Σκεύη, από την Διεύθυνση Αθλημάτων του Υπουργείου Τουρισμού, Πολιτισμού, Νεότητας και Σπόρ με θέμα «μια ζωή αφιερωμένη στο ποδόσφαιρο»…
… του Γενικού Γραμματέα της Αλβανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Ilir Shylky, με θέμα «χαιρετισμός και αναμνήσεις» και…
Του αθλητικού συντάκτη Dritan Shakohoxha, με θέμα «παρότρυνση της νέας γενιάς για ευρύτερη συμμετοχή στα σπορ».
Στη Δερβιτσάνη για αγώνες και αποκαλυπτήρια
Η συνέχεια της εκδήλωσης θα μεταφερθεί λίγα χιλιόμετρα από εκεί στη Δερβιτσάνη, στο γήπεδο ποδοσφαίρου «Λευτέρης Μήλλος», όπου θα αγώνας ποδοσφαίρου προς τιμήν του Μήλου και η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Λευτέρη Μήλου που φιλοτέχνησε ο γνωστός Αλβανός γλύπτης Maksi Mero!..
Στον μικρό πρόλογό του το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναφέρει:
«Το αλβανικό και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο κάνουν σήμερα 9η Μαρτίου 2013 μια στάση και τιμούν το όνομα του θρύλου του ποδοσφαίρου, που φόρεσε την φανέλα του Luftetari, Partizani, Λάρισας, Ηρακλή αλλά και της Εθνικής Αλβανίας, μνημονεύουν τον ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΗΛΛΟ…»
 http://www.mpetshow.gr/ael/news/item/3446-milos

4 comments:

Ανώνυμος είπε...

Aksehastos kai timi ja ollous mas o L. Millos.
Evje sto k Ksera pou anelave afti tin protovoulia. O topos maw exei poly anagkh apo tetoies ekdhillosis mnimis. Exoume ekato fores perissoteres prosopikotites ap oti ta simerina politika stelehi. Ehoume deja fores perissoteres prosopikotites apo tous allous. apllos epitrepoyme na mas tous klecoun gia na fanoun ligo oi simerinoi politikoi, ohi omos prosopikotites.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στον κύριο Ξέρρα! Είμαστε περήφανοι που είμαστε Δερβιτσιώτες!!

Ανώνυμος είπε...

Καιρός ήταν να γίνει κάτι για τον Τέρη. Ναι μεν, αλλά, ρε Σπύρο, όλα τα καλά πριν τις εκλογές τα κάνεις. Μακάρι να μας φτιάξεις και αλλά σε 3 μήνες. Άντε προλαβαίνεις.

Ανώνυμος είπε...

Θερμά συγχαρητήρια .πολύ ωραία εκδήλωση.μπράβο στο Ξερρα αποδεικνύεται γνήσιος πατριώτης .κάθε σαββατοκύριακο είναι στο χωριό του,κάνει έργα. Ένα στολίδι είναι αυτη η προτομή.και μια απορία ο Μαλιουκης είναι δερβιτσιωτης;αν είναι που ήταν χθες. Και μια παράκληση οι βουρκαροι να βάλουν μυαλό να στείλουν το Ντουλε εκεί που πρέπει,στο σπίτι του.ας μας πει ένα έργο που έκανε,βγάλτε ένα Ξερρα να δείτε λίγο φως

Δημοσίευση σχολίου