Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Παρέμβαση Γιάννη στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή για τη χρήση της μητρικής γλώσσας της ΕΕΜ

Η ευαισθητοποίηση των πολιτών και τα ψηφοδέλτια να τυπωθούν και στις γλώσσες των μειονοτήτων
cecΤεκμηριωμένη άποψη εξέφερε στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής το μέλος της κ. Γιάννης Γιάννης που έχει εκλεγεί με την στήριξη του ΚΕΑΔ. Σήμερα η επιτροπή είχε στην ημερήσια διάταξη την διαδικασία ευαισθητοποίησης των ψηφοφόρων για συμμετοχή στις εκλογές, τα εκλογικά δικαιώματα και την εν γένει ενημέρωση του εκλογικού σώματος με τη διαδικασία  ψηφοφορίας.
Ο κ. Γιάννης στο σημείο της συζήτησης που αναφέρονταν στα ΜΜΕ και την σχετική τους χρηματοδότηση σε ότι αφορά την καμπάνια ευαισθητοποίησης για συμμετοχή και τα συναφή έφερε υπόψη της Επιτροπής το θέμα χρήσης της μητρικής γλώσσας των μειονοτήτων. Στα σχετικά που είχε προετοιμάσει η γραφειοκρατία της επταμελούς Επιτροπής παρατηρούνταν αρκετές ελλείψεις στο σημείο ενημέρωσης των εθνικών και άλλων μειονοτήτων. Η παρέμβαση του Γιάννη αφορούσε  στην υποχρέωση των δημοσίων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών καναλιών να  προετοιμάσουν χωρίς καμιά άλλη οικονομική επιβάρυνση υλικό (σποτάκια και εκπομπές) στην Ελληνική γλώσσα για την ΕΕΜ σχετικά με την αναμενόμενη εκλογική διαδικασία Ιουνίου 2013. Επιπλέον να ληφθεί μέριμνα και παραβλέποντας το κριτήριο των αντίτυπων σε κυκλοφορία να γίνει η καμπάνια ενημέρωσης  και σε έντυπα που κυκλοφορούν στη γλώσσα των μειονοτήτων με την ανάλογη χρηματοδότηση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (ΚΕΕ).
Να αναφερθεί ότι στην τελευταία Έκθεση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Στέητ Ντιπάρτμεντ (άνοιξη 2012) συμπεριλαμβάνονταν σχετικό κεφάλαιο. Η Έκθεση έγραφε ότι η υποχρέωση της κρατικής διοίκησης να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα των μειονοτήτων προκειμένου να τις κάνει υπεύθυνες για συμμετοχή στις εκλογές είχε ήδη υλοποιηθεί απ’ τις τοπικές εκλογές του 2011. Και το αναληθές τούτο η ΟΜΟΝΟΙΑ το θεώρησε τότε ως παρότρυνση προς την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να το εφαρμόσει στην επόμενη εκλογική διαδικασία.
Ας αναφερθεί ότι στη σημερινή συζήτηση στην ΚΕΕ διαφάνηκε μια σχετική αμηχανία από τους εκπροσώπους της πλειοψηφίας ως προς την υιοθέτηση της πρότασης Γιάννη, η οποία ψηφίστηκε κατ΄αρχήν, ενώ στη συνέχεια θα βρεθούν οι κατάλληλοι τρόποι υλοποίησής της.
Να σημειώσουμε πως από καιρό έχει τεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες το αίτημα της Ομόνοιας για προετοιμασία προεκλογικού υλικού αλλά και ψηφοδελτίων για την ΕΕΜ στη μητρική Ελληνική γλώσσα. Ωστόσο για πρώτη  φορά ήρθε προς συζήτηση σε επίσημη συνεδρίαση της ΚΕΕ  ως ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης της εκλογικής διαδικασίας.
 
 http://www.deropoli.com/
 

3 comments:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που πρότεινε ο κ.Γιάννης είναι το λιγότερο αυτονόητο που πρέπει να κάνει η αλβανική πολιτεία από χρόνια. Αλλά, απορώ πως το θυμήθηκαν τώρα, μετά από 22 χρόνια οι εκπρόσωποι του ΚΕΑΔ?
Αυτό που πρέπει να κάνει το ΚΕΑΔ και όποιος επικαλείται τον ελληνισμό της Αλβανίας, να αφήσουν το ψεύτο-πατριωτισμό, και να μπουν στην ουσία του προβλήματος.
Αυτό το ρόλο τώρα πια δεν μπορεί να το παίξει το ΚΕΑΔ. Τους δοκιμάσαμε 22 χρόνια στο αλβανικό κοινοβούλιο, ο ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου δεν τρώει πλέον το κουτόχορτο. Ήρθε η ώρα της απολογίας. Τα μαθήματα του Γιάννη Γιάννη τα είδαμε όταν μετέφραζε και έγγραφε την σχολική Ιστορία της Μεγάλης Αλβανίας και μοίραζε το "όποιουμ" της προδοσίας στην Ελληνική Κοινότητα. Τέλος πια με τα αλβανικά παιχνίδια. Ήρθε η ώρα που ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός να απαιτήσει με δύναμη αυτά που δικαιούται. Και αυτό θα το απαιτήσει μια νέα δύναμη με καθαρό ελληνικό πρόγραμμα. Και αυτό όπως αντιλαμβάνομαι ίσως το παίξει το ΕΕΜΜ-ΜΕGA. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται στο πρόγραμμα του Χρήστου Κίτσιο, το οποίο ταυτίζεται 100% με τα αυτονόητα δικαιώματα της Ελληνικής Κοινότητας της Αλβανίας και πιστεύω ότι γίνεται σοβαρή προσπάθεια από τα νέα αυτά παιδιά προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Αλβανική Πολιτεία συνεχίζει με αδίστακτο τρόπο και εργαλεία, τα ίδια άτομα νυν και πρώην στελέχη του ΚΕΑΔ(ΝΤΟΥΛΕΣ,ΜΠΑΡΚΑΣ,ΞΕΡΑΣ,ΤΑΒΟΣ,ΜΠΟΛΑΝΟΣ,ΓΙΑΝΝΗΣ,ΜΠΑΖΙΑΝΗ) να σέρνει την Ελληνικά Κοινότητα στο χορό του Ζαλόγγου, για να καταλήξουμε τελικά στο γκρεμό.
Αγαπητοί πατριώτες, αυτή τη φορά, πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια.
Η αλβανική πολιτεία πρέπει να σεβαστεί όλα μας τα δικαιώματα ελευθερίας και λόγου. Αυτά είναι δικά μας όπως και τα εδάφη μας. Όχι μόνο σποτάκια, αλλά χρειάζεται εδώ και τώρα οι αλβανικές τηλεοράσεις να έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα στα ελληνικά και οι εκπρόσωποι μας, αφού εμάς και τους παππούδες μας εκπροσωπούν, να μιλήσουν στην ελληνική μητρική γλώσσα μας. Πότε θα το καταλάβουν οι αλβανοί και οι σκουριασμένοι πολιτικοί μας το αυτονόητο;

Νικόλαος ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Jasou Niko me to sxolio sou.Eixis dikio o Kitsos tha skisi!!!!!O kitsos dhen eixi vgi mia fora alla mia sou leo se kapio allvaniko kanali na pi mia kouventa vre adherfe,esto kai llathos.Pos tha kani politiki o anthropos??Na pari mia fora thesi sta MME gia kapjio problima tis EEM afse me ta gia ethnika themata.Na antimetopizi mia fora ena dimosiografo se ena studio??? Mia anakinosi sta web dhen arki.Etsi ginoume kai ego proedros kai bouleftis.

Ανώνυμος είπε...

Γιάννη μου, το μαντήλι σου... τι τόχεις λερωμένο...

Δημοσίευση σχολίου