Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Ο αστερισμός της αριστεράς - H φωνή αγωνίας ενός Βορειοηπειρώτη για την Ελλάδα


Μου έκανε εντύπωση, σε παρουσίαση βιβλίου,  μια νεανίδα στη Δρόβιανη. Είχε διαβάσει το «επικίνδυνο» - για τους αριστερούς- βιβλίο του Ελευθερίου Γκουβέλη και Ιωάννη Παπά και ήταν πάρα πολύ καλά ενημερωμένη περί των άγνωστων ιστορικών στιγμών του δράματος της Β. Ηπείρου, όταν πάρα πολλοί νέοι, απορροφημένοι από τα νέα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και διασκέδασης, άφησαν στο περιθώριο το βιβλίο, συνάμα και το ιστορικό βιβλίο, δημιουργώντας ένα κενό στην σωστή ενημέρωση των περασμένων δεκαετιών του κομμουνιστικού και σοσιαλιστικού μοντέλου.

Μην παραθέτοντας τα αίτια της ήττας των βορειοηπειρωτικών αντιστασιακών δυνάμεων της περιόδου 1939-44 (η κυριότερη η προδοσία από το ΕΑΜ και ΕΛΛΑΣ), δεν εφαρμόστηκαν οι υποσχέσεις περί αυτοδιάθεσης των λαών  και η Βόρειος Ήπειρος αιχμαλωτίστηκε. Διαστρεβλώθηκαν τα γεγονότα, παραποιήθηκε η αλήθεια, δυνάμωσε ο φανατισμός  και η τυφλή προσήλωση στο κομμουνιστικό κόμμα της Αλβανίας και την σοσιαλιστική λαϊκή δημοκρατία, που πήγε να εδραιωθεί.
Ο ανατολίτικος αριστερός αστερισμός, όπου συμπεριλάμβανε και την Αλβανία, έδειξε τον εσωτερικό του κόσμο, καλυμμένος μέχρι τότε με το σύνθημα  του αντιφασιστικού μανδύα. Όλοι αυτοί που έζησαν στον αστερισμό του κομμουνισμού και σοσιαλισμού θυμούνται κάλλιστα την έκρηξη του κομμουνιστικού ηφαιστείου,  γνώρισαν στο πετσί τους τις καταστρεπτικές επιπτώσεις της πύρινης ιδεολογικής μαρξιστικής λάβας, που περιτύλιξε τη χώρα.
Το είδαν οι Χιμαραίοι με το κλείσιμο του ελληνικού σχολείου και την απαλοιφή  της εθνικότητας. Το είδε η αφρόκρεμα της διανόησης και όλων εκείνων που φλόγιζε την ψυχή τους ο πόθος  να ενωθούν με τη μητέρα πατρίδα ή  έστω  να νοσταλγούσαν την Ελλάδα, που σάπισαν ή πέθαναν στις ανήλεες μεσαιωνικές φυλακές και εξορίες. Ένιωσαν οι εκατοντάδες – χιλιάδες τη Δαμόκλειο σπάθα της ταξικής πάλης, το ερμητικό σφράγισμα της σκέψης και του στόματος, την απομόνωση από το έξω κόσμο και την στήριξη στις δικές τους δυνάμεις,  την μηνιαία μερίδα του κρέατος και την απουσία των κυριοτέρων αγαθών. Είναι τόσα πολλά «τα αγαθά» που χρειάζονται τόμοι βιβλίων και οι νύχτες του χειμώνα για να τα περιγράψεις.
Σήμερα, ύστερα από δυο δεκαετίες αλλαγής των δεδομένων, ποιο είναι το  καθημερινό γίγνεσθαι; Οι αριστεροί να μην μεταγνωμίζουν γιατί δεν μπόρεσαν  να ξεπεράσουν την κομμουνιστική νοοτροπία και θεωρούν την μειονότητα μόνον ως μια γέφυρα φιλίας και συνεργασίας. Ανεξαρτήτως που με δική τους επέμβαση, αναιρούν αποφάσεις και συμφωνίες, μόνον και μόνον που μέσα τους έχουν κάτι το ελληνικό και Ελλάδα, συμβάλανε στην απαλοιφή της εθνικότητας, υποστηρίζουν τα εθνικιστικά κυκλώματα σε βάρος των Βορειοηπειρωτών και της Ελλάδος.
 Οι νέοι, όπως αναφέραμε, να είναι στον δικό τους κόσμο. Οι παλιοί, που απαρτίζουν και το μεγαλύτερο πληθυσμιακό στοιχείο της Βορείου Ηπείρου, να μην έχουν απελευθερωθεί από την νοοτροπία του χθες και πολλοί να νοσταλγούν τα «αγαθά» του κομμουνιστικού μοντέλου. Αρκεί κάτι ν’ αριστερίζει και τα μάτια τους λάμπουν, σφίγγουν τη γροθιά ψηλά στο μέτωπο και ορκίζονται στην αιώνια επικράτηση της μαρξιστικής-λενινιστικής και ενβερίστικης ιδεολογίας, έστω και σε βάρος του βορειοηπειρωτικού τόπου και κόσμου και του ίδιου του εαυτού τους. Την άρτια οργάνωσή τους και την τυφλή πίστη τους τα  είδαμε πολύ καλά σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.
 Στην Ελλάδα, όπου η πλειοψηφία αριστερίζει, αν εξαιρέσουμε την περίοδο του εμφύλιου πολέμου,  δεν ένιωσαν και δεν απόλαυσαν τα «αγαθά» που ένιωσε στο πετσί τους ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός, γιατί οι περισσότεροι αριστεροί είναι  πλούσιοι. Μην γνωρίζοντας σε βάθος τη γεύση του κομμουνιστικού και σοσιαλιστικού μοντέλου, λατρεύουν την ιδεολογία αυτή, αριστερίζουν και όχι μόνον. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη τύπου τόνισε πως ο Μαρξ είχε πει πως ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη. Το φάντασμα του κομμουνισμού. Τώρα εμείς θα πούμε: «Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ελλάδα, το φάντασμα της αριστερής κυβέρνησης».
Το φάντασμα, που ίσως ο Μαρξ το είπε με αλληγορικό τρόπο, έγινε πραγματικά ένα τερατώδης φάντασμα, μια Σκύλα και Χάρυβδη που κατακρεούργησε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στην Ευρώπη.
Βάλε το χεράκι σου, Θεέ μου, να μην κυριαρχήσει αυτό το φάντασμα και στην Ελλαδίτσα μας, γατί τότε θα επαληθευτούν τα λόγια ενός Βορειοηπειρώτη που είπε στον ελεγκτή των διαβατηρίων στην Κακαβιά: «Αρκεί να είχατε κι εσείς, όχι περισσότερο, αλλά ένα μήνα τον Ενβέρη να σας καθοδηγούσε και τότε θα κουβεντιάζαμε!...»
(από συνεργάτη μας στη Β. Ήπειρο)
Σημείωση ΣΦΕΒΑ: διαβάστε για το βιβλίο των Ε. Γκουβέλη και Ι. Παπά εδώ.

ΣΦΕΒΑ

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

Απο που μπορουμε να προμηθευτουμε αυτο το βιβλιο?Υπαρχει καπου?

Δημοσίευση σχολίου