Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Με ανθελληνικό βιογραφικό ο πρώτος υποψήφιος πρόεδρος της Αλβανίας


Απέτυχε η πρώτη πρώταση της κυβερνητικής συμμαχίας.
Τι μέλλει γενέσθαι  
Στην πρώτη συνεδρίαση της Αλβανικής Βουλής για την ανάδειξη του νέου ΠτΔ που έγινε σήμερα (30/5/2012), η κυβερνητική συμμαχία παρουσία το μέλλος  του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Xhezair Zaganjori  ως πρώτη επιλογή για την αντικατάσταση του Bamir Topi. Η αντιπολίτευση απείχε, θεωρώντας ανούσια τη συμμετοχή τους καθώς δεν είχε προηγηθεί κάποια συνεννόηση.
Στην παρουσία του Zaganjori στο αλβανικό κοινό, τα αλβανικά μέσα δεν παρέλειψαν να αναφέρουν και ότι ήταν μέλλος της 7μελής δικαστικής ομάδας που ακύρωσε τη συμφωνία των Θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα
Σύμφωνα με το Αλβανικό Σύνταγμα, για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας  απαιτούνται τα 3/5 της βουλής (84 βουλευτές) και εφόσον δεν έχουμε εκλογή στην πρώτη συνεδρίαση, σε διάστημα 7 ημερών η βουλή επανέρχεται με τις ίδιες ή άλλες προτάσεις. Η διαδικασία μπορεί να επαναληφτεί 4 φορές και εφόσον δεν λάβει κάποιος το απαιτούμενο ποσοστό μπορεί να γίνουν άλλες τρεις συνεδριάσεις, μόνο που σε αυτές απαιτείται η απλή πληοψηφία δηλαδή 71 από τους 140 βουλευτές. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβερνητική συμμαχία έχει 74 βουλευτές. 

Τι θα γίνει με το Νάνο;
Η πολυσυζητημένη πρόταση του πρώην πρωθυπουργού Φατός Νάνο, ενδέχεται και να μην έρθει προς ψήφιση στη βουλή καθώς για την πρόταση του στη βουλή απαιτείται δήλωση στήριξης από  20 εν’ ενεργεία βουλευτών και προς το παρόν φαίνεται να έχει τους δύο τσάμηδες και τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε.

Χριστιανός ή Μουσουλμάνος;

Στα τελευταία 20 χρόνια του εκδημοκρατισμού στην Αλβανία, συνήθως τη θέση του πρόεδρου και του πρωθυπουργού, είχαν ένας χριστιανό και ένας μουσουλμάνος.  Να υπενθυμίσουμε κάποια δίδυμα: Alia – Nano, Berisha Meksi, Mejdani Nano(Majko), Moisiu Berisha. Στην τελευταία 5ετή προεδρική θητεία, δεν τηρήθηκε η παράδοση και με την υποψηφιότητα Zaganjori φαίνεται να παρατείνεται η μουσουλμανική κυριαρχία, εκτός και αν υπολογίζουν πως ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ο Ράμα...   

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τον ποιόν του Zaganjori στο

5 comments:

Ανώνυμος είπε...

Οι δύο τσάμηδες και στη μέση ο Βαγγέλης μας
πονηρούληηηη το πιασαμε το υπονοούμενοοοοο

Ανώνυμος είπε...

emeis pou eimaste me to PD theloume xristiano h oxi bor/th?
sthn perhferia aulonas th mas eixes grapsei thumasai?????

Ανώνυμος είπε...

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Ντούλε εξέφρασε πρώτος την στήριξη του για Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην ηγέτη του ΣΚ Φατός Νάνο, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια και οι Τσάμηδες.
Για την εκλογή προέδρου απαιτείται απλή πλειοψηφία του κοινοβουλίου, δηλαδή 71 από τους 140 βουλευτές. Στην κυβερνητική συμμαχία υπάρχουν 75 βουλευτές (ΔΚ 68, LSI 4, PDIU 2 και Ρεπουμπλικανικό 1)
edw sou vgikan 75 shmera 74 sto telos posoi arage???????????????

Ανώνυμος είπε...

Μέχρι τώρα διαπιστώνουμε ότι ο Ν
τούλες είχε δίκιο.

Ανώνυμος είπε...

Βορειοηπειρώτη, μη βιάζεσαι και αντιγράφεις το Δερόπολη. Είδες που ο Ζαγκανιόρι είχε ψηφίσει κατά των σοσιαλιστών για το θέμα της συμφωνίας για τα θαλάσσια ύδατα;

Δημοσίευση σχολίου