Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Για την ΚΕΜ της Αλβανίας εκτός της μειονότητας υπάρχει και «μακεδονική» γλώσσα!


Άδεια η σελίδα για την Ελληνική Μειονότητα!
Ντ. Μπακογιάννη με την υπεύθυνη
της ΚΕΜ Κωνσταντίνα Μπεζιάνη
Η Κρατική Επιτροπή Μειονοτήτων Αλβανίας ιδρύθηκε το 2004, ως συμβουλευτικό όργανο του πρωθυπουργού της χώρας. Έχει πρόσβαση στην κεντρική και τοπική εξουσία, για την συλλογή πληροφοριών που αφορούν τις μειονότητες αλλά και να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την ισονομία και ισοπολιτεία των εθνικών και πολιτιστικών μειονοτήτων.  Ο/Η Πρόεδρος και τα πέντε μέλη της επιτροπής διορίζονται από τον πρωθυπουργό.

Η σημερινή πρόεδρος κ. Κωνσταντίνα Μπεζιάνη κατέχει τη θέση της προέδρου από την ίδρυση της Επιτροπής,
αρχικά με την στήριξη του κόμματος ΚΕΑΔ και παρά την αλλαγή των κυβερνήσεων, συνεχίζει μέχρι σήμερα να προεδρεύει, ενώ η ίδια άλλαξε πολιτικό στρατόπεδο με την ένταξή της στο νέο κόμμα της Ελληνικής Μειονότητας ΕΕΜΜ-MEGA. Τα υπόλοιπα μέλη προέρχονται από τις διάφορες μειονότητες.
Φυλλάδιο τη ΚΕΜ (κλικ για μεγενθυση)
Η κ. Μπεζιάνη είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους κύκλους της Ελληνικής Μειονότητας γιατί σε εκδήλωση στα Τίρανα είχε αναφέρει πως «οι μειονότητες στην Αλβανία χαίρουν όλα τα δικαιώματα» αλλά και γιατί είχε αποκαλέσει τη FYROM ως «Μακεδονία» (σχετικό άρθρο εδώ).  
Το να υπερασπίζετε το αλβανικό κράτος, η υπεύθυνη μιας κρατικής επιτροπής ίσως είναι θεμιτό, θα μπορούσε επίσης κάποιος να «δικαιολογήσει» την κ. Μπεζιάνη γιατί στην ιστοσελίδα της επιτροπής, οι σκοπιανοί της Αλβανίας αναφέρονται ως «μακεδόνες», εφόσον το επίσημο κράτος έτσι τους αναγνωρίζει. Υπάρχουν όμως και κάποιες στάσεις - απορίες που για να μη πούμε τίποτα άλλο ας τις πούμε  αχαρακτήριστες και έχουν ως εξής:

       1.      Γιατί η ιστοσελίδα και τα έγγραφα τους είναι μόνο στην αλβανική γλώσσα;
       2.      Γιατί η σελίδα που αναφέρεται στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα, είναι άδεια! (δείτε εδώ)
       3.      Στην αναφορά για την σκοπιανή μειονότητα, υπερτονίζεται η «μακεδονική γλώσσα» (εδώ). Το αλβανικό κράτος μπορεί να αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Μακεδονία» και όλοι οι αλβανοί το «Μακεδονία» να το ταυτίζουν με τα «Σκόπια» αλλά και ο πιο αγράμματος αλβανός ξέρει ότι η γλώσσα της FYROM είναι τα σλάβικα. 
      4.      Γιατί αυτή η επιτροπή, στα 8 χρόνια λειτουργίας της, δεν παρουσίασε κάποια έκθεση, στην οποία να αναδεικνύει (έστω και για τα προσχήματα) κάποια από τα προβλήματα των μειονοτήτων;
      5.      Εάν η επιτροπή έχει στόχο την προάσπιση του αλβανικού κράτους και όχι των μειονοτήτων, τότε πως μπορεί σε αυτή την επιτροπή να είναι στέλεχος του ΕΕΜΜ-MEGA που διεκδικεί δικαιώματα από το αλβανικό κράτος; Πόσο μάλλον, όταν η κ. Μπεζιάνη είναι κόρη κάποιου  που αγωνίστηκε, φυλακίστηκε και συνεχίζει να αγωνίζεται για τα δίκαια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού…

3 comments:

Ανώνυμος είπε...

Βορειοηπειρώτη άρχισες πάλι τα ίδια εξαιτίας της προσωπικής εμπάθειας σου με τη Μπεζιάνω. Μπορεί στα πρώτα να έχεις δίκιο αλλά τουλάχιστον μη λες ψέμματα ότι είναι μέλος του MEGA, γιατί αυτό δεν ισχύει. Το ότι πηγαίνει στις εκδηλώσεις που διοργανωνει το MEGA σαν καλεσμένη δεν την κάνει και μέλος του κόμματος.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβω βρε Βορειοηπειρώτη απο καιρό ήθελα να γράψω κατι για το θέμα...

Δεν εγραψες όμως με τι ανταλλαγματα κραταει την θεση αυτή;!

Βορειοηπειρώτης είπε...

Αναγνώστης μας, μέλλος του ΕΕΜΜ-ΜΕΓΚΑ, διαμαρτυρήθηκε γιατί αναφέρουμε την κυρία Μπεζιάνη ως στέλεχος του κόμματος τους. Είδαμε στη σελίδα του κόμματος ότι πράγματι η κα. Μπεζιάνη δεν είναι μέλλος του Εθνικού Συμβουλίου ή σε κάποιο άλλο όργανο του κόμματος.

Δημοσίευση σχολίου