Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Περίληψη επικαιρότητας Βορειοηπειρωτικών θεμάτων


60ο Δελτίο της «Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου» 
 
Κατεδαφίσεις στα παράλια της Χειμάρρας με εθνοτικά κριτήρια
 
Συνεργεία της υπηρεσίας κατεδαφίσεων της Αλβανίας με επικεφαλής Τσάμηδες έφθασαν στις παραλίες της Χειμάρρας και κατεδάφισαν επιλεκτικά αυθαίρετες ή παράτυπες μικροκατασκευές που ανήκουν κατά κύριο λόγο σε Έλληνες.

 Μεγάλες εντελώς παράνομες κατασκευές, βίλες, πολυκατοικίες κ.ά. της αλβανικής άρχουσας τάξης, οικοδομημένες στον αιγιαλό ή σε καταπατημένη γη δεν τα πείραξαν. Σε μερικές περιπτώσεις έγιναν συμπλοκές, οι Χειμαρριώτες αντέδρασαν, υπήρξαν τραυματισμοί και οι οπλοφόροι που συνόδευαν τα συνεργεία προέταξαν τα όπλα τους απειλώντας το πλήθος. Ο πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑ» κ. Μπολάνος κάλεσε στην Χειμάρρα εκπροσώπους του γραφείου του ΟΑΣΕ, στους οποίους εξέθεσε επί τόπου την κατάσταση. Η ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑ» καθώς και Βορειοηπειρώτης πολιτευτής με την ΝΔ Αλέξανδρος Αναγνώστης εξέδωσαν ανακοινώσεις που καταγγέλλουν τις αλβανικές αυτές πρακτικές. Το ίδιο έπραξε και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Ντούλες σε συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε.  
        
Απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα των δικαστών του Ναούμ Ντίσιου
 
        Έκπληξη περίμενε τις Αλβανίδες δικαστές Entela Prifti και Brumilda Mano που καταδίκασαν τον Κορυτσαίο Ναούμ Ντίσιο, στην γνωστή στημένη πολιτική δίκη. Ξεκίνησαν από την Κορυτσά για μια βόλτα στην Ελλάδα και στα σύνορα τους δηλώθηκε πως έχει απαγορευθεί η είσοδός τους στην Ελλάδα. Το ίδιο είχε συμβεί νωρίτερα στην πρωτοδίκη Aferdita Maho ενώ αντίθετα ο δικαστής Stavri Kallco που είχε μειοψηφήσει ζητώντας την αθώωση του Ναούμ Ντίσιου δεν περιλαμβάνεται στην λίστα των ανεπιθύμητων. Σύμφωνα με πληροφορίες ανεπιθύμητοι στην Ελλάδα έχουν χαρακτηριστεί και άλλοι όπως οι δράστες της δολοφονίας του Αριστοτέλη Γκούμα. Ως τώρα οι δράστες διαφόρων ανθελληνικών ενεργειών θεωρούσαν πως οι ενέργειές τους δεν θα τύχαιναν καμίας αντίδρασης από την ελληνική πλευρά. Πλέον όμως θα πρέπει να υπολογίζουν και σε κάποιες συνέπειες που θα επισύρουν οι πράξεις τους και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό.
 
Ιερόσυλοι βεβήλωσαν δις τους Αγίους Πάντες
 
        Δύο φορές μέσα σε έναν μήνα, στις 2 και στις 22 Απριλίου, άγνωστοι ιερόσυλοι διέρρηξαν και βεβήλωσαν τον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων στην Χειμάρρα, η ανέγερση του οποίου ανάγεται στον 18ο αιώνα και συνδέεται με την έλευση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Προβληματισμό προκαλεί η αδιαφορία της Αλβανικής αστυνομίας για το θέμα καθώς και για άλλες παρόμοιες υποθέσεις.
 
Βιαιοπραγίες και καταγγελίες από την Λύβενα Βορείου Ηπείρου
 
        Μάχη σώμα με σώμα έδωσαν στις 27 Απριλίου κάτοικοι των χωριών Λύβενα και Βελιάχοβο Βορείου Ηπείρου με αστυνομικές δυνάμεις και με ανθρώπους της εταιρείας DINAMIKA sh.p.k. οι οποίοι προσπαθούσαν να στήσουν παράνομο λατομείο (όπως μας καταγγέλλουν) το οποίο θα δημιουργήσει οικολογική καταστροφή στην περιοχή και σε απόσταση 100-150 μέτρων από τα σπίτια τους. Με συνεχείς ανακοινώσεις τους οι κάτοικοι κάνουν έκκληση για βοήθεια και δηλώνουν πως θα πάρουν στα χέρια τους τις τύχες του τόπου τους.
         
Εκφράζουν οι Έλληνες διπλωμάτες στην Αλβανία τις αλβανικές θέσεις;;
 
Ο Έλληνας πρέσβης στα Τίρανα κ. Νίκος Πάζιος παρεχώρησε συνέντευξη στον Αλβανό δημοσιογράφο Αρτούρ Κοπάνι η οποία μεταδόθηκε από την κρατική αλβανική τηλεόραση (TVSH). Στην συνέντευξη αυτή ο κύριος πρέσβης ρωτήθηκε τι σημαίνει γι’ αυτόν «Βόρειος Ήπειρος» και τι «Πρωτόκολλο Αυτονομίας». Ο κ. Πάζιος με τις απαντήσεις του πάγωσε τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, μεταξύ πολλών άλλων, άσχετων με το θέμα δήλωσε «Η αναφορά σε θέματα του παρελθόντος και η ερμηνεία τους ανάλογα με το συμφέρον και κυρίως η χρησιμοποίησή τους από εθνικιστικούς κύκλους για τους δικούς τους σκοπούς, όχι μόνο δεν είναι ωφέλιμη αλλά είναι επικίνδυνη». Εξ άλλου σε άλλη ερώτηση για την καταδίκη του Ναούμ Ντίσιου, ο κ. Πάζιος απάντησε πως δεν σχολιάζει αποφάσεις της δικαιοσύνης» !!!
     Στο Αργυρόκαστρο εξ΄άλλου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Νικόλαος Κοτροκόης, ο οποίος παρεχώρησε συνέντευξη στον εκδότη της βορειοηπειρωτικής εφημερίδας «Το ‘Όραμα» κ. Θόδωρο Βεζιάνη. Στην συνέντευξή του ο κ. πρόξενος ανάμεσα σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα και θετικά αναφέρει «Τα ελληνοαλβανικά σύνορα είναι δεδομένα και απόλυτα σεβαστά και υπό την έννοια αυτή επιβάλλεται η περιθωριοποίηση όλων εκείνων των ακραίων εθνικιστικών κύκλων που αμφισβητούν το σημερινό status qvo και με τις αναχρονιστικές αλυτρωτικές αντιλήψεις τους δηλητηριάζουν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και υπονομεύουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, την οποία η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά». !!!
      Ο γράφων έχει και ίδια αντίληψη, πριν λίγες εβδομάδες συναντήθηκε στους Αγίους Σαράντα με τον νέο πρόξενο και άκουσε και ο ίδιος τις παραινέσεις του πως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ο όρος Βόρειος Ήπειρος επειδή δεν αρέσει στους… Αλβανούς να τον ακούνε και ότι βέβαια η Ελλάδα προασπίζεται τα δικαιώματα της μειονότητας αλλά βέβαια ενδιαφέρεται για την καλυτέρευση των σχέσεών της με την Αλβανία. Απάντησα τότε στον κ. πρόξενο πως παντού στην Ευρώπη η κάθε μειονότητα επιλέγει την ονομασία της περιοχής της όπως αυτή την εκφράζει και όχι όπως επιθυμεί η κεντρική εξουσία του κράτους όπου αυτή διαβιεί.
       Φαίνεται πως τον τελευταίο καιρό οι Έλληνες διπλωμάτες έχουν πλήρως ενστερνισθεί την αλβανική άποψη πως δεν υπάρχει Βόρειος Ήπειρος αλλά Νότια Αλβανία, πως δεν υπάρχουν Βορειοηπειρώτες αλλά ελληνόφωνοι μειονοτικοί (για τους Αλβανούς μειονοτικοί είναι μόνο οι κατοικούντες στις καλούμενες μειονοτικές περιοχές και όχι όσοι επιθυμούν να δηλώσουν ελεύθερα την εθνική τους καταγωγή, ούτε και οι βλαχόφωνοι). Αυτό μου φέρνει στο μυαλό τους ναζιστές και τον Αδόλφο Χίτλερ που είχαν αντικαταστήσει τον όρο Πολωνία με τον όρο Generalgouvernement, δηλαδή Περιοχή Γενικής Διοίκησης. Μου θυμίζει ακόμα τους κρυπτοέλληνες και κρυπτοχριστιανούς της Μικράς Ασίας που θεωρείται αδιανόητη η δήλωση της πραγματικής καταγωγής τους. Μία τέτοια Αλβανία θέλουν να βάλουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και για ποιόν λόγο. Η τακτική της υποχωρητικότητας και του «δεν διεκδικούμε τίποτα» έχει ήδη εφαρμοστεί στις σχέσεις μας με την Τουρκία με απόλυτη αποτυχία. Επιτέλους κύριοι, εθνική αξιοπρέπεια.     

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου