Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Τα συντροφικά μαχαιρώματα δίνουν και παίρνουν στην Ήπειρο

Τα χαμόγελα και τα ερωτηματικά, απο τα αποτελέσματα των εκλογών ...


• Μπορεί τα τεκταινόμενα στην Αθήνα να έχουν προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον όλων των πολιτών, αφού η χώρα παραμένει ακόμη ουσιαστικά ακυβέρνητη, όμως και στην Ήπειρο «φωτιά» έχουν πάρει οι συζητήσεις και οι αναλύσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα σε τοπικό επίπεδο.

Χθες, δυο ημέρες μετά τις εκλογές και ενώ ξεκαθάρισαν οι «σταυροί» των υποψηφίων, στο ΠΑΣΟΚ έπεσαν τα πρώτα… συντροφικά μαχαιρώματα! Ο πρώην –πια- βουλευτής του κόμματος Θανάσης Οικονόμου, σε ανακοίνωσή του, άφησε ευθείες αιχμές, «ζωγραφίζοντας» τον νέο βουλευτή Μιχάλη Κασσή, καταγγέλλοντας παράλληλα κομματικούς μηχανισμούς!
«Όταν αδειάζει η δεξαμενή, ανθίζουν οι μηχανισμοί. Σέβομαι πλήρως την ετυμηγορία του Γιαννιώτικου λαού, τις 173 ψήφους που μας χωρίζουν από τον κ. Κασσή, στον οποίο εύχομαι καλή επιτυχία και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και εδώ βάζω άνω τελεία» αναφέρει ο κ. Οικονόμου, που –όπως αφήνει να εννοηθεί- θα επανέλθει στο θέμα.
«Εύχομαι οι Έλληνες να βρούμε το δρόμο μας και να αποκτήσουμε εκείνη την πολιτική σταθερότητα που απαιτείται. Σ’ αυτή την προσπάθεια θα είμαι παρών. Ήμουν, είμαι και θα είμαι στην πλευρά των αδυνάτων» σημειώνει ο κ. Οικονόμου, που ευχαρίστησε όσους τον στήριξαν.

Η Μ. Κιτσανού…
«Πιπεράτη» όμως ήταν και η ανακοίνωση της Μαργαρίτας Κιτσανού, που συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνοντας 1.802 ψήφους. Η γνωστή γιατρός ευχαρίστησε όλους τους Γιαννιώτες, τόσο αυτούς που την ψήφισαν, όσο και αυτούς που δεν την ψήφισαν.
«Πολλοί από αυτούς δέχθηκαν κάθε είδους πιέσεις στο δρόμο προς τις κάλπες από κατευθυντήριες γνώριμες  και μεθοδευμένες γραμμές που υπήρξαν στην εκλογική διαδικασία» αναφέρει η κ. Κιτσανού. Και συνεχίζει: «Όπως είναι γνωστό σε όλους, η ψήφος των πολιτών στον τόπο μας διαμορφώνεται από πάρα πολλούς θεσμικούς και εξωθεσμικούς παράγοντες».

Στην Πρέβεζα…
Στην Πρέβεζα ο νέος βουλευτής πια Βασίλης Ιωάννου εξελέγη πανηγυρικά, παρά τη σωρεία των καταγγελιών για διαφθορά, που όλο το προηγούμενο διάστημα του καταλόγιζε το παλιό κομματικό κατεστημένο του ΠΑΣΟΚ.
Στον κατ’ εξοχήν «πράσινο» Νομό, τη μονοεδρική Θεσπρωτία, ο Αντώνης Μπέζας (ΝΔ) δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης σε κανένα υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ (πλειοψήφησε ο προκάτοχός του Χρ. Κατσούρας), κερδίζοντας την καθολική προτίμηση του κόσμου, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταποντίστηκε και στην Άρτα, όπου μόνο ο Χρήστος Γκόκας εξελέγη.
Υπενθυμίζεται, ότι πλέον το μέχρι πρότινος Κυβερνών κόμμα, στην Ήπειρο έχει τώρα μόλις 3 βουλευτές, όταν το 2009 είχε 7!  Η κατήφεια που επικρατεί φάνηκε και χθες σε δηλώσεις του οργανωτικού γραμματέα του κόμματος Βαγγέλη Αργύρη.
Μιλώντας στο Ράδιο 9, o κ. Αργύρης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σαρωτικών αλλαγών σε επίπεδο πολιτικής και στελεχών.
«Το ΠΑΣΟΚ έχει δεχθεί τσουνάμι, πρέπει να εκτιμήσει την κατάσταση. Έμεινε ένα κόμμα με μικρό ποσοστό, που καταγράφει την αποδοκιμασία του εκλογικού σώματος» είπε, μεταξύ άλλων ο Γιαννιώτης πολιτικός.

Έξω από τον μέσο όρο!
Εξάλλου, το χαρακτηριστικό της φετινής αναμέτρησης είναι, ότι η Ήπειρος δεν πορεύεται παράλληλα με το γενικό μέσο όρο, αφού τα αποτελέσματά της ξεχωρίζουν και δείχνουν, ότι οι Ηπειρώτες έχουν τα δικά τους –συνήθως αλάνθαστα- κριτήρια, με τα οποία ψηφίζουν.
Η περιοχή μας εκπροσωπείται στη Βουλή από 4 κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ), σε αντίθεση με την πανελλαδική εικόνα που τα κόμματα της Βουλής είναι 7. Παράλληλα, στην περιοχή μας η Ν.Δ., κόντρα στον πτωτικό γενικό μέσο όρο, είχε αυξημένες δυνάμεις, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης αύξησε σημαντικά τις δυνάμεις του (από τις λίγες περιπτώσεις που η περιοχή μας ακολούθησε το γενικό μέσο όρο), αναδεικνύοντας όχι έναν, αλλά δυο βουλευτές (τους Χρ. Μαντά στα Γιάννινα και Ο. Γεροβασίλη στην Άρτα).

Χαμόγελα…
Από την άλλη, όπως είναι λογικό στο ΚΚΕ υπάρχουν χαμόγελα για τη μια έδρα που εξασφάλισε η παράταξη στα Γιάννινα (με το Νίκο Έξαρχο).
Σε αντίθεση με τον πανελλαδικό μέσο όρο, η Χρυσή Αυγή δεν ξεπέρασε το 5% και δεν ανέδειξε βουλευτή, ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. έδειξε δυνατή. Υπενθυμίζεται, ότι  ο πλειοψηφών υποψήφιος βουλευτής της Γ. Σκοπούλης, το βράδυ της Κυριακής, εναλλασσόταν με τους Στ. Καλογιάννη (Ν.Δ.) και Β. Χήτο (Ανεξάρτητοι Έλληνες) για μια έδρα, η οποία τελικά κατέληξε στον Σταύρο Καλογιάννη.

Ερωτηματικά…
Πάντως, σε συζητήσεις τους οι Ηπειρώτες χαρακτηρίζουν πολύ μεγάλο το ποσοστό της αποχής, που μόνο στα Γιάννινα έφθασε το 40% (!), ενώ όλοι πλέον έχουν τα μάτια τους στραμμένα στην Αθήνα και στις προσπάθειες σχηματισμού Κυβέρνησης.
Αν τελικά η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, αυτές θα γίνουν με λίστα, κάτι που θα αυξήσει κατακόρυφα το ενδιαφέρον στην Ήπειρο, για το ποιοι βουλευτές θα μπουν και με ποια σειρά.
Πηγή: Πρωινός Λόγος

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου