Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Ολοκληρώθηκε, με μεγάλη επιτυχία, η εκδήλωση στη Λάρισα για την επέτειο του "Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας"

Φωτορεπορτάζ
o-pyrros-ekdhlwsh-protokollo-27-5-2012Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του ξενοδοχείου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ», την περασμένη Κυριακή (27-05-2012), στην εκδήλωση με τίτλο Βόρεια Ήπειρος: από Ελληνορθόδοξη κοινότητα σε λησμονημένη Ελληνική Μειονότητα. Την εκδήλωση, διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας «Ο ΠΥΡΡΟΣ» με την υποστήριξη της περιφέρειας Θεσσαλίας. Αφορμή αποτέλεσε η συμπλήρωση 98 ετών από την υπογραφή του πρωτοκόλλου της Κέρκυρας στις 17 Μαΐου 1914 μέσω του οποίου απορρέουν πολλά δικαιώματα  του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του προέδρου του «ΠΥΡΡΟΥ» κ. Οδυσσέα Μπόρου ο οποίος καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους. Στον σύντομο λόγο του, αναφέρθηκε στην μεθοδική άρνηση του Αλβανικού κράτους να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Επίσης, δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την «χαλαρή» στάση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής όσον αφορά την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των Βορειοηπειρωτών.
Στην συνέχεια ακολούθησε ο κύριος ομιλητής, κ. Δημήτριος Περδίκης (Πρόεδρος της «Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου»), με αναφορά στους αγώνες των Ελλήνων από τότε που το βόρειο τμήμα της Ηπείρου προσαρτήθηκε με την ανοχή των μεγάλων δυνάμεων στο νεοϊδρυθέν Αλβανικό κράτος.
Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε  με την παρουσίαση των δυο τελευταίων βιβλίων του κ. Κωνσταντίνου Κυριακού, συγγραφέα και πρώην πολιτικού κρατούμενου. Πρόκειται για τα βιβλία με τίτλο «Στην ζούγκλα του Ενβέρη» και «Η διάψευση» από τον εκδοτικό οίκο «ΝΕΑ ΘΕΣΙΣ» του Ιωάννη Σχοινά. Με αναφορά στις διώξεις που υπέστησαν οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου κατά την διάρκεια της κομουνιστικής δικτατορίας του Ε. Χότζα και στην μετά Χότζα εποχή που ακολούθησε.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η ομιλία του ιδίου του συγγραφέα και οι προτάσεις τις οποίες έθεσε. Επισημαίνουμε ότι ο  Κ. Κυριακού σε ηλικία 17 ετών, μετά από διασπορά προκηρύξεων τιμώντας την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, φυλακίστηκε για 9 ολόκληρα χρόνια στις φυλακές του Σπατς, με την κατηγορία προπαγάνδα και διαφώτιση εναντίων της λαϊκής δημοκρατίας της Αλβανίας. Αλλά υπήρξε και ένας  εκ’ των 5 φυλακισμένων τις ομόνοιας το 1995 επί κυβερνήσεως Σαλί Μπερίσα.
Η εκδήλωση έκλεισε με μια ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των παρευρισκόμενων. Έκδηλος ήταν ο προβληματισμός στις τάξεις των Βορειοηπειρωτών για τον έντονο αφελληνισμό που επικρατεί στην Αλβανία καθώς και η ελλιπής ενημέρωση που λαμβάνει η ελληνική κοινωνία για την ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής:
Ζήσης Γρηγορίου, Αντίπεριφερειάρχης Θεσσαλίας
Αντώνης Πράπας,  Αντιδήμαρχος Λαρισαίων
Αστέριος Χάμος, πρόεδρος του Πατριωτικού Συνδέσμου Λάρισας
Μαρία Μπολάνου, πρόεδρος της Ένωσης Χιμαραίων
Εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων καθώς και πλήθος Λαρισαίων με ιδιαίτερες ευαισθησίες για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.
Φωτογραφίες
o-pyrros-ekdhlwsh-protokollo-27-5-2012 1 o-pyrros-ekdhlwsh-protokollo-27-5-2012 2 o-pyrros-ekdhlwsh-protokollo-27-5-2012 3 o-pyrros-ekdhlwsh-protokollo-27-5-2012 4 o-pyrros-ekdhlwsh-protokollo-27-5-2012 5 o-pyrros-ekdhlwsh-protokollo-27-5-2012 6 o-pyrros-ekdhlwsh-protokollo-27-5-2012 7 o-pyrros-ekdhlwsh-protokollo-27-5-2012 8
 
http://www.o-pyrros.gr

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

makari na ginoun k alles tetoies ekdilwseis. mono etsi mporei na allaksei kati stin eikona twn boreiohpeirwtwn.

Δημοσίευση σχολίου