Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Η Αλβανική εφημερίδα “Shekulli” κατηγορεί τον Σπύρο Ξέρρα για κατάχρηση!


Τι απαντάει άνθρωπος του Ξέρρα στο «Βορειοηπειρώτη»
Η αλβανική εφημερίδα “Shekulli” που ανήκει σε άνθρωπο του στενού περιβάλλοντος του  προέδρου της αλβανικής αντιπολίτευσης, κατηγορεί τον ελληνικής καταγωγής Υπουργός Εργασίας της Αλβανίας κ. Σπύρρο Ξέρρα ότι καταχράστηκε δημόσιο χρήμα για εικονικές εκδηλώσεις. Η εφημερίδα αναφέρεται στον έλεγχο που έγινε από την υπηρεσία Kontrolli I Larte I Shtetit (Ανώτατος Έλεγχος του Κράτους).

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας μεταφράστηκε από το www.himara.gr και έχει ως εξής:
"Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να κάνεις λεφτά από τους κρατικούς θεσμούς, εξαιρετικά δημοφιλής τελευταία, είναι η ανάπτυξη των έργων. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, η επιθυμία να κερδίσεις όσο περισσότερα μέσω ενός περιορισμένου αριθμού έργων με το σύνθημα: «ότι αρπάξεις», σε κάνει να αφήνεις ίχνη παντού, τόσο, που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα από τους ελεγκτές, αλλά και εκείνους που τους πέφτει στα χέρια μια έκθεση λογιστικού ελέγχου τέτοιων ιδρυμάτων".

Ο Ύπατος Κρατικός Έλεγχος διεξήχθη τον Ιούνιο-Σεπτέμβριο του 2011 και ορισμένα από τα αδικήματα, σύμφωνα με την εφημερίδα, που πέφτουν πιο πολύ στο μάτι είναι η αγορά ψηφιακών πομπών για τα "κεφάλια" του υπουργείου και συγκεκριμένα στην εμπιστευτική έκθεση του η Ύπατη Κρατική Αρχή Ελέγχου επισημαίνει "Για την χρονική περίοδο ελέγχου έχει αγοραστεί ψηφιακός εξοπλισμός και κάρτες Premium στο ποσό των 270.000 λεκ για τους Υφυπουργούς, το Γενικό Γραμματέα και 5 Διευθυντές. Οι δαπάνες αυτές είναι αναποτελεσματικές και περιττές, επειδή η καθημερινή ενημέρωση μπορεί να παρέχεται μέσω του τηλεοπτικού δικτύου επίγειου σήματος με μια απλή κεραία, ή από τα έντυπα μέσα και το Διαδίκτυο "


Εκτός από τα ποσά που έχουν κατασπαταληθεί για Premium κάρτες και αγορά ψηφιακών εκπομπών και εξοπλισμών από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι οι υπάλληλοι του εν λόγω υπουργείου παρακολουθούσαν ταινίες και αγώνες ποδοσφαίρου κατά την περίοδο στην οποία υποτίθεται ότι έπρεπε να δουλεύουν.

Επόμενη πικάντικη περίπτωση είναι μια αμοιβή που καταβάλλεται από το υπουργείο το Μάρτιο του 2011 ύψος 990.000 λεκ σε μια ιδιωτική επιχείρηση μόνο για ένα σετ φωτογραφιών. Την άνοιξη του περασμένου έτους, το υπουργείο ανακήρυξε διαγωνισμό μιας δραστηριότητας με τη συμμετοχή παιδιών, συνολικής αξίας 4 εκατ. περίπου. Ο όρος της σύμβασης 3.950.000 που είχε συναφθεί μεταξύ των δύο μερών ήταν ότι μαζί με την ανάπτυξη της δραστηριότητας, η εταιρεία θα έφτιαχνε και μια σειρά από περίπου 600 έως 700 φωτογραφίες, οι οποίες θα έπρεπε να παραδοθούν στο υπουργείο σε DVD. Μόνο για αυτό το σετ, η εταιρία έχει πληρωθεί 990.000 κατά μέσο όρο 1.414 για κάθε εικόνα. Παρά το κόστος, οι αρμόδιοι πλήρωσαν κανονικά και εξακολούθησαν να έχουν συναφή έργα με την ίδια εταιρεία και σε μεταγενέστερες περιόδους.

Μια άλλη περίπτωση παράβασης κάνει λόγο για αδιαφάνεια σε προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού. Από τον έλεγχο που ασκήθηκε στα έγγραφα, το KLSH παρατήρησε ότι η Επιτροπή δεν έχει καθορίσει τα κριτήρια αξιολόγησης των συμμετεχόντων στην επιλογή και την ανακοίνωση των νικητών. Ο διαγωνισμός αφορούσε σύμβαση ύψους 20.000.000 λεκ.

Η έκθεση της Ύπατης Κρατικής Αρχής Ελέγχου ακολουθεί περαιτέρω σε ένα έργο φάντασμα που κόστισε 4.000.000. όπου αντιμετώπισε κάποιες "παράξενες" περιπτώσεις όπου στα χαρτιά φαίνεται να έχουν γίνει πληρωμές, αλλά αυτές δεν έχουν πιστοποιηθεί από τα ανάλογα έγγραφα και αποδείξεις δαπανών ή από εικόνες υλοποίησης του προγράμματος.

Σε επικοινωνία που έχει ο «Βορειοηπειρώτης» με άνθρωπο του περιβάλλοντος του κ. Ξέρρα είπε πως «η συγκεκριμένη υπηρεσία (KLSH), ελέγχει με λεπτομερειακό τρόπο όλα τα κρατικά ιδρύματα και η έκθεση για το Υπουργείο Εργασίας είναι θετική. Το άρθρο αυτό έγινε με εντολή και με πολιτικές σκοπιμότητες και τους λόγους δεν τους γνωρίζουμε». Ο συνεργάτης του κ. Ξέρρα μας παρότρυνε επίσης πως αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί στην ενημέρωση, να προβάλουμε με αντικειμενικότητα τα γεγονότα και όχι να αναδημοσιεύουμε αμφιβόλου προελεύσεως άρθρα. Μας απαρίθμησε αρκετά έργα όπως είναι το γήπεδο, το σχολείο και η είσοδος στην Δερβιτσάνη, ο δρόμος στα Σωφράτικα, ο δρόμος στο Πωγώνι κ.α. για τα οποία δεν έγινε καμία αναφορά από τα ιστολόγια που ασχολούνται με το χώρο μας.  

Να θυμίσουμε ότι ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας “Shekulli” (Αιώνας) Koco Kokodhima, κατάγεται από το Κυπαρό της Χειμάρρας, είναι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές στην Αλβανία και μία από τις «εργολαβίες» του ήταν να διώξει το Μπολάνο από τη Χειμάρρα γιατί ήταν εμπόδια στην «αξιοποίηση» των παραλιών της Χειμάρρας, όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση και η Ένωση Χειμαρριωτών (εδώ).

Το χέρι στο ευαγγέλιο δεν το βάζουμε ούτε για τον κ. Ξέρρα ούτε για κανέναν αλλά το γεγονός ότι δημοσιεύεται μόνο στη “Shekulli” και τα ποσά που αναφέρονται  είναι αστεία σε σχέση με τον προϋπολογισμό ενός υπουργείο, μας κάνει λίγο σκεπτικούς. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η εφημερίδα – μάλλον για να τον ενοχοποιήσει πιο πολύ - δημοσιεύει φωτογραφία του κ. Ξέρρα με το πρώην Πρόξενο της Ελλάδος στην Κορυτσά, ο οποίος είναι «κόκκινο πανί» για τους Αλβανούς.
   

7 comments:

Ανώνυμος είπε...

εμενα αλλη ειναι η απορία μου: πως δεν έγραψε τίποτα ακόμα to zeri i dropullit!!!!!!

Ο ελ. Ασυμβίβαστος είπε...

Τι λέτε βρε παίδες, είναι αλήθεια ότι έγινε όλη αυτή η διαφθορά στο υπουργείο εργασίας;! Πω, πω!
Εγώ λέω ότι ο Κοκεδήμα δεν έχει κολλητό το Ράμα , αλλά τον Ξέρρα. Αν όντως αυτή είναι η διαφθορά του Ξέρρα σε ένα Υπουργείο με τόσες πολλές τρύπες, αυτό σημαίνει ότι ο Μπερίσια δεν θα τον διώξει ποτέ από εκεί και οι ξένοι οργανισμοί θα τον κάνουν πρότυπο όχι μόνο για τις αλβανικές κυβερνήσεις αλλά και τις ευρωπαϊκές.
Σαν δεν ντρεπόμαστε λέω. Εδώ η Αλβανία έχει πιάσει πάτο από τη διαφθορά και εμείς βρήκαμε τα τρήματα ενός υπουργού μας , για τα οποία μπορεί και να μη ευθύνεται και ο ίδιος, για να κάνουμε θέμα. Αλίμονο αν ένας υπουργός κάθεται και ελέγχει την συμφωνία με μια ιδιωτική εταιρία για ένα σετ φωτογραφιών.
Σας το λέω η "SHEKULLI", έκανε την καλύτερη εξυπηρέτηση στον Ξέρρα στην αλβανική κοινή γνώμη. Και εσείς στα δικά μας ΜΜΕ.
Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνεται ότι είναι ικανός Υπουργός και δεν έχει τι να φοβηθεί....
Ο ελ. Ασυμβίβαστος

Ανώνυμος είπε...

EHONTAS GNOSI JA TIN MEGALI SPATALIDHIMOSIU HRIMATOS,PU JNONDAN STO IPURGJIO ERGASIAS META PROGRAMATA APASHOLISIS,PRIN ANALLAVI AKOMA OS IPURGOS OQ. BARKAS,IME VEVEOS OTI AFTA PU GRAFI I EFIMERIDHA SHEKULLI JA TON Q.KSERA,INE MIA STAGONA STON OQEANO SE SINGRISI ME TUS PROIGUMENUS IPURGUS TON QIVERNISEON NANO.TO SINGJIKRIMENO ARTHRO SIGURA SKOPEVI STIN APAKSIOSI TU Q. KSERA,OMOS PALI THA EPISIMANO OTI I MEGALI ALLAJI STO IPURGJIO ERGASIAS TIS ALLVANIAS ,EJINE APO TUS 2 MIONOTIKUS IPURGUS,I OPII DHEN BIKAN STA PLLOKAMJA TIS DHJAFTHORAS PU INE MESA O MEGALLO ERGOLLAVOS KOKEDHIMAS QE I IPOLIPI PAREA TU.V. JANIS

Ανώνυμος είπε...

Σπυρο φατους όσα περισσότερα μπορείς , μπάς και τους οδιγησουμε στο δου νου του και τους έχομε στο χέρι.

Ανώνυμος είπε...

XAXAXAX TO SXOLIO TOY 1.53 EINAI APO TA KALYTERA POY GRAFTHKAN STO VORIOIPIROTI

Ανώνυμος είπε...

ελληνας πολιτικος και να κλεβει ..............τι προτακουστο............ολα ειναι μπισζνες που λενε και η αμερικανοι............

Ανώνυμος είπε...

simera grafi pjio analitika kai efimeridha PANORAMA"pou gnorizete oti einai sto plevro tis kivernisis.I ekthesi tou KLSH gia to n Ypourgio Ksera einai mavra xalia.Anaksi to n soko o anthropos mazi me ton diefinti grafio tou kai ta pire.Pinoki dioksi gia ton Diefinti grafiou tou ksera,dyo megallo diefintes kai 3-ipalilous gia piniki dioksi.

Δημοσίευση σχολίου