Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Η επιστολή του πατέρα του Αριστοτέλη Γκούμα στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο


Με αφορμή την συνέντευξη του πατέρα του Αριστοτέλη Γκούμα στην εφημερίδα Panorama, το ιστολόγιο toorama.blogspot.com παραθέτει την επιστολή που έστειλε ο κύριος Ηλίας στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κο Αναστάσιο ένα μήνα πριν την απομάκρυνση της προτομής του υιού του από τον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίων Πάντων Χιμάρας:

Προς: Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κύριον κύριον Αναστάσιο

Μακαριότατε Αρχιεπίσκοπε κύριε Αναστάσιε,

Κατ’ αρχάς εύχομαι να είστε καλά στην υγεία σας ώστε να μπορείτε να συνεχίζετε το θεάρεστο έργο σας.


Πήρα την πρωτοβουλία να σας στείλω αυτή την επιστολή με αφορμή τις δυσάρεστες εξελίξεις που προκλήθηκαν, χωρίς τη θέληση της οικογένειας μου, εξαιτίας της τοποθέτησης της προτομής του αδικοχαμένου παιδιού μου, του Αριστοτέλη, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων στη Χιμάρα.

Ως γνωστόν τον περασμένο Αύγουστο συμπληρώθηκε ένα έτος από την δολοφονία του υιού μου από Αλβανούς εξτρεμιστές, επειδή επιθυμούσε να ομιλεί στη γενέτειρα του τη μητρική του γλώσσα, την ελληνική, και για να τιμηθεί η μνήμη του φιλοτεχνήθηκε μία προτομή του.

Επειδή ο χρόνος από τη στιγμή που κατασκευάστηκε το μνημείο μέχρι το ετήσιο μνημόσυνο του Αριστοτέλη στις 7 Αυγούστου 2011 κι αφού δεν ήταν δυνατόν λόγω της γραφειοκρατίας να δοθεί έγκριση τοποθέτησης του σε δημόσιο χώρο από τον Δήμο Χιμάρας, αποφασίστηκε τελικά μία ημέρα πριν, καλώς ή κακώς και μη έχοντας άλλη επιλογή, να τοποθετηθεί σε έναν χώρο που συνδέεται άμεσα και συμβολικά με την ύπαρξή του Ελληνισμού στη Χιμάρα.

Αυτός ο χώρος βρίσκεται ανάμεσα στην εκκλησία μας τον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων και το ελληνικό σχολείο. Εξαιτίας όμως περιορισμένου χρόνου και χωρίς καμία πρόθεση να προκληθεί αναταραχή, τουλάχιστον από την πλευρά της οικογένειας μου, δεν έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις ώστε να δοθεί η έγκριση από την Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου, αφού το σημείο που τοποθετήθηκε τελικά η προτομή ανήκει στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας. 

Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου, ο οποίος από τότε αποφάσισε να μην πραγματοποιείται Θεία Λειτουργία στο Ναό εώς ότου απομακρυνθεί η προτομή του Αριστοτέλη. Πράγματι εδώ και έξι μήνες ο Ιερός Ναός παραμένει κλειστός με αποτέλεσμα οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι Χιμαραίοι να μην έχουν την δυνατότητα να εκκλησιαστούν.

Θέλω να σας εκφράσω για όλα αυτά που συμβαίνουν την λύπη μου αλλά και να σας κάνω γνωστό ότι η οικογένεια μου δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Αυτό όμως που με λυπεί ιδιαίτερα εμένα και τη οικογένεια μου είναι το γεγονός ότι με όλα αυτά προσβάλλεται και η μνήμη του υιού μου Αριστοτέλη.

Μία πρόταση του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου ήταν να μετακινηθεί η προτομή στο χώρο του κοιμητηρίου της Χιμάρας, κάτι το οποίο αυτή την περίοδο δεν είναι εφικτό.

Η οικογένεια μου δεν λησμονεί την θερμή συμπαράσταση σας τον Αύγουστο του 2010, τις ημέρες που ακολούθησαν το στυγερό έγκλημα. 
Όμως ύστερα απ’ όσα διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες αναρωτιέμαι τελικά εάν το μνημείο που θυμίζει την θυσία του υιού μου αποτελεί ένα τόσο μεγάλο αγκάθι για την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, έναν ιερό θεσμό και το σημαντικότερο πνευματικό στήριγμα για εμάς τους Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους της Χιμάρας.

Γι’ αυτό λοιπόν σας παρακαλώ θερμά ώστε να δοθεί μία λύση για το ζήτημα αυτό.

Σας φιλώ ευλαβικά το χέρι

Ηλίας Γκούμας


Σχετικά άρθρα του «Βορειοηπειρώτη»

Γιατί σκότωσαν τον Αριστοτέλη Γκούμα εδώ
Για το ετήσιο μνημόσυνο που άρχισαν οι διαφωνίες εδώ
Για την απομάκρυνση της προτομής εδώ
Την άποψή μας εδώ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου