Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Το θέατρο των αρχηγών



Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Ξελιγωνόταν στα γέλια χθες όποιος μπορούσε να παρακολουθήσει, αποστασιοποιημένος από τα φληναφήματα που εκτόξευαν, τους πολιτικούς αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας παράλληλα τις πραγματικές επιδιώξεις τους. Η ιστορία αποκτούσε τα χαρακτηριστικά διασκεδαστικής θεατρικής παράστασης, με χοντροκομμένο όμως χιούμορ, ενώ υποτίθεται ότι το διακύβευμα ήταν δραματικό: διαβουλεύσεις των τριών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν υφίστανται περιθώρια σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού κάποιων κομμάτων ή αν η χώρα πρέπει να οδηγηθεί υποχρεωτικά σε νέες εκλογές τον Ιούνιο.


Ο στόχος ενός εκάστου των πολιτικών αρχηγών είναι εξόφθαλμος. Εχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με το προσωπικό πολιτικό συμφέρον του καθενός σε συνάρτηση με το υποτιθέμενο ή διαγραφόμενο εκλογικό ποσοστό του κόμματός του, αν πάμε σε καινούργια εκλογική αναμέτρηση τον επόμενο μήνα. Ας δούμε αναλυτικά τι θέλει και τι δεν θέλει ο κάθε αρχηγός.

Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να αποφύγει πάση θυσία νέες εκλογές. Η δική του επιμονή, εδραζόμενη σε εντελώς λανθασμένη εκτίμηση αναφορικά με το ποσοστό που θα κέρδιζε η ΝΔ, προκάλεσε τις εκλογές της 6ης Μαΐου, οι οποίες του κατέστρεψαν το πολιτικό μέλλον. Αντί για... αυτοδυναμία (!), έστειλε τη ΝΔ στα πολιτικά Τάρταρα, με το κατά πολύ χειρότερο ποσοστό της ιστορίας της.

Μετά το αποτέλεσμα αυτό, ο Αντ. Σαμαράς θα είχε ήδη καθαιρεθεί από αρχηγός της ΝΔ, αν δεν υπήρχε αφενός η ελπίδα συμμετοχής της ΝΔ σε κάποιου είδους κυβέρνηση και αφετέρου το ενδεχόμενο νέων εκλογών σε έναν μήνα. Επιπροσθέτως, παρά το πανάθλιο ποσοστό της (18,85%), η ΝΔ ήρθε πρώτο κόμμα και έτσι πήρε διπλάσιους σχεδόν βουλευτές από όσους αντιστοιχούσαν στο ποσοστό της (108 αντί για 58 εξαιτίας του δώρου των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα από τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου - Σκανδαλίδη).

Σε ενδεχόμενες όμως νέες εκλογές αγγίζει τα όρια της βεβαιότητας η πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πρώτο κόμμα - και φυσικά θα πάρει αυτός τις 50 έδρες του «μπόνους». Για τη ΝΔ αυτό σημαίνει ότι θα χάσει καμιά... πενηνταριά - εξήντα βουλευτές! Αν συμβεί αυτό, ο Αντώνης Σαμαράς είτε θα παραιτηθεί τη νύχτα των εκλογών είτε θα καρατομηθεί από τους δελφίνους της ΝΔ λίγα 24ωρα αργότερα!
Λογικό είναι επομένως να κάνει τα πάντα για να σχηματιστεί κυβέρνηση, αφού, αν γίνουν εκλογές, τελειώνει πιθανότατα οριστικά η πολιτική του καριέρα.

Στην ίδια περίπου κατάσταση βρίσκεται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Το ΠΑΣΟΚ είναι σε φάση αποσύνθεσης, διάλυσης και εξαφάνισης από το πολιτικό σκηνικό μετά το 13,18% που πήρε. Ο πρόεδρός του κατάργησε τα όργανα για να μην τον ανατρέψουν και προσπαθεί να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ και να ιδρύσει το νέο κεντροαριστερό κόμμα που θα το αντικαταστήσει επιβάλλοντας τους δικούς του όρους.

Δεν είναι της ώρας η συζήτηση για το αν θα πετύχει η προσπάθεια αυτή. Είναι όμως αυτονόητο πως είναι μηδαμινές οι πιθανότητες να ηγηθεί του νέου κόμματος ο Ευ. Βενιζέλος. Αν μάλιστα δεν συμμετάσχει στην κυβέρνηση ό,τι έχει απομείνει από το ακρωτηριασμένο ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος ενδέχεται πολύ σύντομα να ακολουθήσει την τύχη του Αντώνη Σαμαρά μετά τις εκλογές.

Το βέβαιο είναι και με τον Ευ. Βενιζέλο πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, όπως και ο Αντ. Σαμαράς, για να σχηματιστεί κυβέρνηση και να αποφευχθεί η νέα προσφυγή στις κάλπες, που θα είναι καταστροφική για τον ίδιον, πράγμα θεμελιώδες, αλλά και για τα υπολείμματα του ΠΑΣΟΚ.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Με το ισχυρότατο πολιτικό ρεύμα που έχουν αυτήν τη στιγμή, έχοντας καταστεί ο κύριος εκφραστής των αντιμημονιακών διαθέσεων που σαρώνουν την ελληνική κοινωνία, θα επωφεληθούν τα μέγιστα από νέες εκλογές. Ολα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πρώτο κόμμα με πολύ αυξημένο ποσοστό, κερδίζοντας ίσως... 120 ή 130 έδρες - αριθμοί ασύλληπτοι για κόμμα της Αριστεράς!

Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί αναλυτές, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει απολύτως κανένα λόγο να συμμετάσχει τώρα σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που έχουν 149 έδρες από κοινού και φυσικά θα τον χειριστούν σαν ασήμαντη «τσόντα» και θα τον κατασπαράξουν πολιτικά, εξευτελίζοντάς τον και καταβαραθρώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στις συνειδήσεις των Ελλήνων. Αν θέλει να κάνει κάποιον συμβιβασμό, μετά τις εκλογές θα βρίσκεται σε απείρως ισχυρότερη θέση για να τον κάνει με πολύ λιγότερο επώδυνους όρους.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Μόνη ελπίδα τους ο Φώτης Κουβέλης
Αγνωστη ήταν η έκβαση των συνομιλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον αρχηγό της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη, όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, καθώς δεν είχε καν πραγματοποιηθεί η συνάντησή τους. Εχοντας αποτύχει, κατά τα φαινόμενα, να παγιδεύσουν τον Αλέξη Τσίπρα σε μια κυβερνητική συνεργασία που θα συνιστούσε πολιτική αυτοκτονία τόσο γι' αυτόν όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι αρχηγοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ταλαντεύονταν αν μπορούσαν να σχηματίσουν μια κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, που ήταν η τελευταία τους ελπίδα θεωρητικά για να παραμείνουν στην εξουσία. Μια τέτοια κυβέρνηση θα είχε 168 έδρες (ίσως 2-3 λιγότερες, αν υπάρξουν κάποιες αποχωρήσεις βουλευτών της ΔΗΜΑΡ), αλλά θα στηριζόταν μόνο στο 38% των ψήφων.

πηγή ΕΘΝΟΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου